Proiectul „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului Mării Negre la presiunile umane“ (ANEMONE), coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța, România, în parteneriat cu Institutul de Oceanologie – Academia de Științe (IO-BAS), Bulgaria, Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia/Centrul de Cercetare Marmara – (TUBITAK-MAM), Fundația de Cercetare Marină din Turcia (TUDAV) și Centrul Științific pentru Ecologia Mării (UkrSCES), Ucraina, anunță începerea, astăzi, 30 septembrie 2019, a expediției științifice comune, una dintre activitățile sale cele mai importante.
Astfel, o echipă de 17 cercetători marini din 4 țări (Bulgaria, România, Turcia și Ucraina) se vor îmbarca la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum“ pentru prelevarea probelor de apă, sedimente și organisme marine, în vederea evaluării sănătății mării noastre.
”Puternicul spirit de colaborare al proiectului ANEMONE face ca biologii, chimiștii și fizicienii să vorbească, timp de o săptămână (30 septembrie – 8 octombrie 2019), o singură limbă, aceea a științelor Mării Negre, cu scopul de a-și spori cunoștințele și a proteja mai bine ecosistemul marin.”, precizează Biroul de presă al INCDM ”Grigore Antipa”.
În timpul expediției se vor folosi diverse modalități de prelevare pentru determinări calitative și cantitative ale diferiților parametri. Zilnic, echipa de cecetare a planificat prelevarea pe patru stații, în total 21 de stații. Pe fiecare stație se va sta câteva ore, fiind prelevate minimum 4 orizonturi din coloana de apă. Probele vor fi sortate, fotografiate, conservate și etichetate la bordul navei.
La finalul expediției, probele vor fi analizate de către cercetători, datele vor fi colectate împreună, analizate și publicate sub forma raportului „Stării mediului marin din zona vestică a Mării Negre“.
Proiectul ANEMONE este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, prioritatea programului: 2. Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Obiectiv prioritar specific programului: 2.1. Îmbunătățirea monitorizării comune a mediului, indicativ proiect: BSB319, valoare totală: EUR 991.173,71, durata de implementare: 28 luni (26.07.2018 – 25.11.2020).
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta