În cursul zilei de azi, pe pagina de facebook a organizației non guvernamentale Constanța Altfel au fost postate următoare rânduri:
”Autorizația de construire emisă pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii din Parcul Casei de Cultură a fost suspendată de Curtea de Apel Constanța.
În fața primei instanțe am reușit să convingem că există aparența de nelegalitate a autorizației din multiple motive: lipsă titlu valabil asupra terenului, neîndeplinirea de către arhiepiscopie a obligației impuse de autoritatea de mediu, aceea de a amenaja un parc în suprafață de 1.500 mp în Faleză Nord și altele, mai tehnice.
Curtea de Apel Constanța ne-a dat dreptate și din altă perspectivă: continuarea lucrărilor reprezintă un real pericol pentru oricine se apropie de construcție, deoarece lucrările deja executate au fost părăsite de cca 12 ani fără niciun fel de măsuri de conservare.
Mergem înainte.”.
Într-o primă fază, preotul Eugen Tănăsescu, din partea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat:
”Referitor la așa-zisa suspendare a autorizației de construcție a bisericii Sf.Treime de la Casa de Cultură, precizăm:
1.Conform portalului Curții de Apel, procesul se va rejudeca. Nu cunoaștem cum s-a ajuns la concluzia că autorizația ar fi suspendată (poza atașată).
Actualmente autorizația este valabilă până la rejudecare.
In ceea ce a afirmat Asociația Constanta Altfel:
a).In fata primei Instanțe procesul a fost câștigat de către parohie, nicidecum ca au convins instanța de cele enumerate pe pagina dânșilor de Facebook.
b) Lucrările nu au fost părăsite de 12 ani, așa cum afirma asociația, deoarece lucrările la Catedrala Eroilor au început prin săparea gropii pentru fundație in anul 2007, în 2008 s-a pus perna de piatra și apoi s-a turnat fundația in a doua jumătate a anului 2008. Apoi s-a lucrat aproape in fiecare an, inclusiv in urma cu 3 săptămâni s-a turnat bolta de la altar. In 2016 s-au luat măsuri de conservare când toată structura a fost tencuita interior și exterior. In prezent, lucrările au fost executate pana la cota +10m, pe toată structura, iar pana la + 16m pe partea de deasupra balconului de la intrare și pe parte dinspre altar.”
După câteva ore, preotul Eugen Tănăsescu a venit cu o rectificare:
”Autorizația bisericii de la Casa de Cultură este suspendată până la rejudecarea procesului. Decizia se aplică din momentul comunicării scrise. Ne cerem iertare pentru comunicarea inițială defectuoasă.”, a precizat preotul Tănăsescu.
Reamintim că pe pagina Arhiepiscopiei Tomisului este precizat că parohia fost înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. S-a hotărât ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
Aceasta a fost dorinţa arhiepiscopului Lucian, care a şi pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii.
Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa. A fost gândită construirea unei Catedrale a Eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului.
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9.80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor; în momentul de faţă, lucrarea este realizată în proporţie de 50%, până la cota de +10m. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5m în suprafaţă de aproximativ 400 mp şi al doilea la cota +10m în suprafaţă de aproximativ 180 mp, acestea fiind executate.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta