Conecteaza-te cu noi

Societate

Mare Nostrum: 2019, cel mai murdar an de până acum! Plasticul SUFOCĂ plajele

Published

on

ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc din sesiunea septembrie, iar cifrele continuă să fie îngrijorătoare.

Potrivit datelor din raport, anul 2019 este cel mai murdar an, cu un număr de 45. 814 deșeuri identificate în cele două sesiuni. Sectorul din Constanța, record negativ la capitolul deșeuri. Plasticul continuă să sufoce plajele românești.

În sesiunea din septembrie  2019, ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc. Numai în această sesiune au fost identificate 33. 295 deșeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deșeuri înregistrată din 2014 până în prezent:

Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității”, spune Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

Plasticul a guvernat  și această sesiune, elementele din material polimeric artificial însumând 26.459 din totalul de 33.295 al acestei sesiuni, adică 80%. Sectorul din Constanța este cel mai murdar sector, cu peste 9.300 deșeuri, urmat fiind de Eforie, sector ”campion” la capitolul greutate deșeuri, adică 62 kg.  Pe al treilea loc se află Mamaia.

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche și Tuzla.

Cât despre mucurile de țigară, acestea dețin recordul negativ și de această dată: 17.919 elemente identificate, dintre care 6.647 doar pe sectorul din Constanța:

Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de pește există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate”, spune Angelica Paiu.

La nivel de kilograme, odată cu sesiunea din septembrie au fost eliminate 159 kg deșeuri de pe 2% din porțiunile de plajă de pe litoralul românesc.

În concluzie, anul 2019 este cel mai murdar an de până acum, potrivit raportărilor ONG Mare Nostrum, cu 45.814 deșeuri înregistrate în cele 2 sesiuni.  Față de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar față de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9000 de deșeuri.  Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 146.464 deșeuri.

Pornind de la această problemă, ONG Mare Nostrum a inițiat o petiție, de eliminare a plasticului de unică folosință, care poate fi găsită aici https://www.marenostrum.ro/content/ia-atitudine

Foto: Ong Mare Nostrum

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions