Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Constanța va fi Capitala Tineretului din România, în perioada 2020-2021

Published

on

Orașul Constanța va fi Capitala Tineretului din România, în intervalul  2 mai 2020 – 1 mai 2021. Bugetul alocat pentru proiecte ce urmează a fi implementate pe parcursul anului depășește 2.640.000 de lei.

Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanța titlului alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS și Primăria Municipiului Iași. Evenimentul a avut loc azi, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, actualul oraș deținător al titlului.

Conceptul câștigător #ComeToSEAus, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. În calitate de Capitala Tineretului din România”, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale.

Premiul în valoare de 50.000 euro câștigat de „Constanța – Capitala Tineretului din România”  este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

Advertisement
usr

Candidaturile celor două orașe finaliste – Craiova și Constanța – au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. Jurizarea s-a făcut urmărind coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret.

#ComeToSEAusreprezintă îndemnul tinerilor constănțeni pentru comunitatea locală de a-și întoarce privirile către nevoile tinerilor dar și către potențialul lor de a schimba viitorul orașului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrățișa activismul civic și social și de a promova un model al implicării comunitare. Una dintre misiunile aflate pe lista noul oraș câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri.

„Pentru a putea contribui la dezvoltarea comunității și orașului în care locuim, este nevoie de implicare civică. Necesitatea unei mișcări de tineret coagulate și active s-a resimțit de-a lungul timpului și iată că anul acesta tinerii constănțeni colaborează pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. Obiectivul pe care ni l-am asumat prin candidatura pentru Capitala Tineretului din România este crearea și dezvoltarea unei platforme a tinerilor elevi, studenți, activi ori inactivi, integrați sau nu în câmpul muncii, din medii favorizate ori defavorizate, prin intermediul căreia participarea să fie ridicată la rang de principiu, interesele să fie apărate și promovate, iar acțiunea să fie livrată ca soluție pentru problemele pe care fiecare categorie le identifică. Suntem pregătiți să dăm start proiectelor propuse și să spunem #ComeToSEAus ”, au declarat reprezentanții Municipiului Constanța.

„Tinerii sunt mecanismul prin care putem pune în mișcare orașele. Nevoia de schimbare există, o observăm prin inițiative, implicare, și idei inovatoare, iar programul Capitala Tineretului din România este gândit și pregătit să le ofere tinerilor susținerea de care au nevoie. Conexiunea care se creează între segmentul de tineret și autoritățile publice locale în urma participării la un astfel de program, se concretizează ulterior în colaborări sustenabile și durabile. Faptul că putem aduce la aceeași masă segmentul de tineri, autoritățile locale și mediul de afaceri privat având toți același scop comun reprezintă o reușită și un pas uriaș către un viitor armonios”, a declarat Nicoleta Deliu, Director al Departamentului Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare, BCR.

Privim constant către nevoile tinerilor iar prin intermediul programului Capitala Tineretului din România, reușim să îi implicăm în dezvoltarea armonioasă a comunităților. Este important să lucrăm împreună, să fim alături de tineri și să îi susținem. Autoritățile publice locale au devenit tot mai deschise către a implica tinerii in procesele decizionale la nivel local, iar acest lucru demonstrează că ne îndreptăm spre crearea unor comunități și orașe sustenabile . Felicit echipa orașului Constanța și le urez succes în implementarea proiectelor”, a declarat András Farkas, Grupul PONT, Secretar General al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România.

Advertisement
usr

„Suntem extraordinar de mândri de faptul că programul Capitala Tineretului din România a ajuns la ediția cu numărul cinci. Acest lucru ne demonstrează că nevoia de dezvoltare a comunităților urbane există și că există și tineri capabili și dornici să pună în aplicare ceea ce își propun. Conceptul #ComeToSEAus îi îndeamnă pe tinerii constănțeni să fie mai încrezători în forțele proprii și mai motivați în a se implica, iar aceasta este o lecție de care cu toții avem nevoie. Felicitări orașului câștigător”, a declarat Mihai Dragoș, Președinte, Consiliul Tineretului din România.

„Studiul, perseverența si dedicarea sunt doar câteva din atuurile tinerilor care doresc să contribuie la viitorul orașului în care locuiesc. Ne bucurăm să vedem atâtea idei și proiecte noi care au ca scop dezvoltarea orașelor din România și mai mult decât atât, care își propun să întreprindă astfel de demersuri pe baza colaborării dintre organizațiile de tineret, autoritățile publice locale și mediul privat. Programul Capitala Tineretului din România este rampa către valorificarea comunităților și ocazia prin care privirile sunt din nou orientate către segmentul de tineri. Doresc să felicit orașul Constanța și le urez succes în demararea și implementarea proiectelor”, a declarat Tudor Ogner, Președinte, Federația Tinerilor din Cluj.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions