Administratie
Cazinoul din Constanța, premieră negativă în România. Lucrarea este blocată de… 7 ani!
Published
5 ani agoon
By
Tatian Iorga
Telenovela privind reabilitarea Cazinoului din Constanța se transformă într-o dramă. De mai bine de șapte ani, procedurile de atribuire a contractului pentru reabilitarea și modernizarea edificiului sunt blocate și se învârte în jurul contestațiilor. Asta pentru că, la Constanța, vicepremierul și ministrul demis al Dezvoltării, Daniel Suciu, a anunțat că societatea Eldiclau SRL, lider în asociere cu alte firme a contestat din nou licitația pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă susținută împreună cu primarul Constanței, Decebal Făgădău, chiar în incinta Cazioului. Cu o zi înainte, premierul Viorica Dăncilă anunțase, triumfal, de la Palatul Victoria, că mâine (astă, n.r.) va fi semnat contractul pentru demararea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului Constanţa. Ba chiar, Dăncilă îl delegase pe vicepremierul Dan Suciu să vină la Constanța pentru semnarea actelor de atribuire a contractului.
„După zeci de ani de așteptare, mâine, unul dintre simbolurile României – Cazinoul din Constanța – va avea garanția că va fi refăcut. Guvernul nostru a reușit, în ciuda multor contestații, să pregătească în detaliu proiectul, astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat. În această noapte, la ora 12.00, expiră și ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare. Domnule vicepremier Suciu, ați arătat cum trebuie să acționeze un ministru implicat. Vă rog ca mâine să fiți (Suciu, n.r.) la Constanța și să vă asigurați că acest contract va fi semnat!“, a declarat Dăncilă în ședința de Guvern de luni.
Socoteala celor de la PSD nu s-a potrivit cu cea din târg. Asta deoarece, aceeași firmă care contestase și în luna septembrie SC Eldiclau SRL, a depus contestație cu numai câteva ore înainte de expirare a termenului. Daniel Suciu a explicat că societatea Eldiclau a depus respectiva contestaţie privind reabilitarea Cazinoului Constanța atât la Curtea de Apel Constanța, cât și la Consiliul Național de Soluționare a Contestaţiilor. În mod evident, nu a mai putut fi semnat. Cu toate acestea, vicepremierul a venit la Constanța, pentru a susține o conferință de presă în care a pus tunurile pe firma care a contestat licitația. Conferința de presă a fost deschisă de primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a spus că are o veste total neplăcută pentru românii, care identifică acest simbol cu identitatea națională. Făgădău a spus că această „piesă de teatru“ tinde să se transforme într-o tragedie, deși speram să avem un final fericit. La rândul său, vicepremierul Daniel Suciu a spus că a venit la Constanța cu capul plecat. El a sperat că după șapte ani de discuții, de contestații, de orgolii, de povești, de bani și de interese reabilitarea Cazinoului să devină realitate.
„În opt luni de mandat la ministerul Dezvoltării, nu am pomenit nici măcar o dată un nume de firmă, pentru că nu acesta era rolul meu. Dar de data aceasta voi face o excepție și mă voi referi la orgolii, la interese, la bani și la o CRONOLOGIE A NESIMȚIRII. Nu am avut în acest mandat un gust mai amar decât în luna septembrie când în ultima zi când se putea depune contestație, licitația a fost contestată. Același sentiment l-am trăit și ieri când, tot în ultima zi de depunere a contestației, acest lucru s-a întâmplat. Spun din capul locului că nu mai cred în coincidențe când discutăm de subiectul Cazinoului de la Constanța. Contestația depusă ieri este 95% același text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-au luat 10 zile să adauge două propoziții la contestația depusă în luna septembrie. Adică, mă gândesc, cât de intensă trebuia să fie această operațiune de a încropi un text încât să contești o licitație în care să adaugi doar o îndoială. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau, în asociație cu Telecom și cu încă două firme. Mi se pare că unele firme devenite contestatare de profesie nu mai au nicio jenă în a-și bate joc de un simbol așa cum este Cazinoul de la Constanța“, a spus Suciu.
Dăncilă, dusă în eroare vicepremierul Suciu
Ministrul demis al Dezvoltării a declarat că este optimist că atât CNSC, cât și instanțele de judecată vor face lumină în acest caz. El a spus că avea curaj să vină la Constanța și să semneze contractul de începere a lucrărilor, chiar dacă Eldiclau contesta la Curtea de Apel, dar ministrul a spus că nu a luat în calcul faptul că firma a contestat și la CNSC, ceea ce i-a dat calculele peste cap. Cu alte cuvinte, vicepremierul Suciu s-a pripit să anunțe semnarea contractului. Tot el este și cel care o informase și pe Dăncilă că se poate semna contractul. În aceste condiții, putem spune că Suciu l-a indus în eroare pe premierul României.
„Nu am luat în calcul, și chiar îmi pare rău pentru constănțeni, faptul că, deși nu mai erau parte acestui proces, cei de la Eldiclau au atacat și la Consiliul Național pentru Soluționare a Contestațiilor, iar eu sunt obligat să aștept termenul legal de 10 zile pentru ca cei de la CNSC să se pronunțe. Până la urmă, indiferent cine va fi ministru, eu cred că aceste orgolii se vor termina, iar Cazinoul va fi reabilitat. Nu înțeleg de ce o firmă (Telekom, n.r.) unde statul este acționar este parte a acestei contestații. Mă aștept ca CNSC să respingă și această contestație“, a subliniat ministrul.
Făgădău vrea să se îndrepte împotriva Eldiclau
Primarul Constanței a spus că vrea ca să se știe în toată țara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanța.
„Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect. Nun pot să îmi dau seama cum o firmă care nu are experiență, care și-a căutat prin terți experiență similară și care este descalificată de CNSC, se opune unui proiect atât de important. Este o batjocură la adresa municipiului. Deja m-am consultat cu avocații municipiu să vedem cum putem fi ca parte direct interesată, fiind proprietarii cazinoului, ca să putem să apărăm această procedură. Ceea ce s-a întâmplat ieri este peste puterea mea de înțelegere. Eldiclau, care nu mai era în joc, a depus simultan două contestații. Sperăm ca același complet de la CNSC”, a declarat primarul Decebal Făgădău.
PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2012
În anul 2011, CNI a preluat Cazinoul de la UAT Constanța. În urma aprobării indicatorilor tehnico-economici prin HG 3/2012, CNI a demarat procedura de achiziție publică privind lucrările de reabilitare și consolidare. Astfel, a fost publicat in SEAP anunțul nr. 134378/29.03.2012.
Încă de la faza publicării anunțului în SEAP au fost depuse două contestații de către 2 operatori economici (SC PROCONSTRUCT INTERN INOVATIV SRL respectiv SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA). Cele doua contestații au fost tratate unitar de către CNSC, și în urma pronunțării deciziei CNSC nr. 1323/134C7/1134/1160, procedura de achiziție publică a fost anulată în data de 28.05.2012. De la publicarea anunțului de participare și până la anularea procedurii s-au scurs 2 luni de zile.
Ulterior anulării acestei proceduri, UAT Constanța a preluat Cazinoul, până în anul 2014. Astfel, în perioada 2012 – 2014, CNI nu a putut demara proceduri de reavizare indicatori, respectiv contractare de lucrări, dat fiind faptul că acest obiectiv nu era predat către CNI.
PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2015
În anul 2015, în urma reavizării indicatorilor tehnico-economici prin ordinul MDRAP nr. 369 din 10.03.2015, CNI a demarat o nouă procedură privind achiziția de lucrări de consolidare și reabilitare a Cazinoului Constanța. Astfel a fost publicat anunțul de participare nr. 159314/08.05.2015.
La procedură s-au înscris 5 asocieri de firme. În urma analizei ofertelor, toate acestea au fost declarate inacceptabile sau neconforme, în baza prevederilor art. 36 alin (1) lit. b) și a art. 79 alin. 1 din HG 925/2006. Drept urmare decizia comisiei de evaluare a fost anularea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică.
Decizia comisiei de evaluare, a fost contestată de liderii a 2 dintre asocierile participante (SC AEDIFICIA CARPATI SA respectiv SC EUROMATERIA SRL). CNSC a respins una dintre contestații și a admis-o pe cea de-a doua, dispunând reanalizarea ofertei respectivului participant (SC EUROMATERIA SRL).
În paralel, decizia CNSC a fost contestată la Curtea de Apel de ofertantul a cărui contestație fusese respinsă (SC AEDIFICIA CARPATI SA). Aceasta a fost respinsă ca nefondată prin Hotararea Civila nr. 5903/03.12.2015 a Curții de Apel București.
În urma reevaluării ofertei așa cum a fost dispus de CNSC, comisia de evaluare a declarat din nou oferta depusă de SC EUROMATERIA SRL ca fiind neconformă în baza prevederilor art. 36 alin (2) lit. a) din HG 925/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, procedura a fost din nou anulată deoarece au fost depuse numai oferte inacceptabile și neconforme.
De aici și până la anularea efectivă a procedurii au fost depuse în repetate rânduri contestații, fie la CNSC fie la Curtea de Apel de către ofertantul SC EUROMATERIA SRL. Ultima dintre contestații a fost soluționată la Curtea de Apel prin Hotărarea Civilă nr. 2395/20.04.2016 care a respins această plângere ca fiind nefondată. Drept urmare, CNI a putut anula procedura în SEAP în data de 28.0.42016.
Concluzionând, pe durata derulării acestei proceduri au fost depuse un total de 7 contestații, 3 dintre ele fiind soluționate de Curtea de Apel. Durata totală a întregii proceduri, de la publicarea anunțului și până la anularea acesteia, a fost de aproximativ 11 luni și jumătate.
PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2016
Ulterior anulării procedurii demarate în anul 2015, CNI a demarat o nouă procedură de achiziție publică, în anul 2016 prin publicarea anunțului de participare cu nr. 168128/11.05.2016. La această procedură au fost depuse un total de 6 oferte de către tot atâția ofertanți.
În urma analizării ofertelor, a fost declarată admisibilă o singură ofertă, și anume cea depusă de asocierea SC EURAS SRL – SC POLARH DESIGN SRL în vederea calificării în etapa următoare. În urma comunicării acestei decizii către toți participanții au fost depuse două contestații la CNSC de către 2 dintre ofertanți (SC EUROMATERIA SRL respectiv SC CORINT SRL). CNSC admite una dintre ele (SC EUROMATERIA SRL) și o respinge pe cea de-a doua.
Decizia CNSC este atacată la Curtea de Apel, de această dată de către CNI, instanță care prin decizia nr. 1029 din 07.03.2017 respinge plângerea ca nefondată.
În paralel, CNI a reevaluat oferta depusă de SC EUROMATERIA SRL, întocmai deciziei dispuse de CNSC, și o califică drept conformă, intrând alături de cealaltă în runda electronică a licitației.
Ulterior emiterii acestei decizii de către comisia de evaluare, au fost înregistrate două noi contestații, una la CNSC și una la Tribunalul București de către cei doi ofertanți calificați în runda electronică. În urma pronunțării unei soluții de către Tribunalul București, care a respins plângerea ca nefondată, a fost formulat recurs, înregistrat la Curtea de Apel București de către ambii ofertanți calificați în runda electronică.
Ca urmare a acestei noi contestații, Curtea de Apel se pronunță și admite contestațiile la data de 18.08.2017 și constată totodată că nu au fost îndeplinite cerințele fișei de date pentru ambii operatori economici. Ca urmare a deciziei Curții de Apel și acționând întocmai cum a rezultat din motivările acesteia, CNI a anulat procedura de atribuire și a comunicat operatorilor economici rezultatul procedurii care a fost din nou contestat la CNSC și ulterior la Curtea de Apel.
În data de 26.01.2018, CNI a anulat în SEAP procedura de achiziție publică, în urma pronunțării Curții de Apel prin hotărârea nr. 74/2018 prin care este respinsă ca fiind nefondată plângerea formulată de SC EUROMATERIA SRL împotriva deciziei CNSC nr. 3049/C11/3783,3827/17.11.2017.
Așadar, cea de-a treia procedură de achiziție publică organizată de CNI a durat aproximativ 20 de luni, timp în care procedura a fost blocată în repetare rânduri cu multiple contestații dat fiind faptul că prevederile Legii 101/2016 cu modificările și completările ulterioare permit operatorilor economici să conteste oricare act al unei autorități contractante pe care îl consideră ca fiind nelegal.
PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2019
După reavizarea indicatorilor tehnic-economici pentru acest obiectiv de investiții, prin emiterea HG nr. 271/08.05.2019 a fost demarată cea de-a patra procedură de achiziție publică prin publicarea in SICAP a anunțului nr. CN1011468/23.05.2019.
Deschiderea ofertelor a avut loc în data de 16.07.2019. În cadrul procedurii au fost depuse 3 oferte de către următoarele asocieri:
- SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA
- AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL
- SC CONSTRUCTII ERABSU SA & SC CONCAS SA & SC EURAS SRL & SC POLARH DESIGN SRL
În data de 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestațiilor privind rezultatul procedurii, la CNSC a fost înregistrată contestația formulata de asocierea SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA impotriva rezultatului procedurii de achiziție publică. Contestația a fost soluționată de CNSC care a dispus anularea in parte a raportului procedurii initial, respectiv a mentinut decizia comisiei de evaluare de respingere a ofertei depusa de asocierea ELDICLAU ca inacceptabila si neconforma si a dispus reevaluarea ofertelor financiare admisibile prin solicitarea de clarificări.
Pentru punerea in aplicare a deciziei CNSC, comisia de evaluare a solicitat clarificari celor doi ofertanti ramasi in procedura si a incheiat un nou raport al procedurii, publicat in SICAP in data de 17.10.2019, prin care asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL a fost desemnata castigatoare.
În data de 28 octombrie, ultima zi în care era posibilă contestarea noului raport al procedurii incheiat în urma reevaluării, urmare deciziei CNSC, a fost depusă o nouă contestație de către aceeași asociere, respectiv SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA.
Tot in data de 28 octombrie, la nivelul CNI SA a fost inregistrata plangerea asocierii mai sus mentionata impotriva deciziei CNSC nr. 1769/C7/1854/10.10.2019, formulata la CURTEA DE APEL BUCURESTI.