Conecteaza-te cu noi

Societate

Constanţa: Primul beneficiar al Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism a fost prezent la festivitățile de azi

Published

on

Astăzi, Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a împlinit 10 de când și-a deschis porțile pentru copiii speciali. Momentul aniversar a fost sărbătorit la sediul Centrului de conducerea DGASPC Constanța, reprezentanții autorităților județene și locale, ai instituțiilor publice, colaboratorilor și voluntarilor, părinților şi copiilor.

„Numărul mare al copiilor diagnosticați cu autism și lipsa unui centru de stat care să le ofere, gratuit, terapia de care aveau nevoie au stat, în urmă cu 10 ani, la baza înfiinţării unui astfel de centru în cadrul Direcţiei noastre. Toate acestea, bineînțeles, coroborate cu lupta părinților care au mers în audiență la președintele Consiliului Județean Constanța pentru a cere ajutor în asigurarea terapiei. Acest centru este realizat exclusiv cu bani de la Consiliul Județean Constanța, o investiție de circa 600 de mii de lei și este singurul centru din județ care asigură gratuit terapia copiilor cu autism. Doresc să mulțumesc autorităților județene și locale care ne-au sprijinit mereu și o fac în continuare, voluntarilor și tuturor celor care sunt alături de noi, personalului centrului pentru dedicare și profesionalism și, nu în ultimul rând, părinților pentru încrederea pe care o au în noi“, a declarat directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Petre Dinică.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, a transmis un mesaj de felicitări și de susținere, asigurând conducerea DGASPC Constanța de suportul necondiționat în ceea ce privește întreaga activitate de asistență socială și protecția copilului.

În urmă cu 10 ani, în baza de date a DGASPC Constanța figurau 215 copii cu afecțiuni din sfera spectrului autist. Astăzi, sunt circa 500. Primul beneficiar al Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism a fost prezent, astăzi, la festivități. Se numește Marius. Acum are 17 ani și dorește să devină IT-ist. Învață la un liceu normal și își amintește destul de bine perioada în care a făcut terapie aici. A fost diagnosticat cu autism când avea 5 ani iar părinții lui au fost printre primii care au făcut lobby pentru înființarea, la Constanța, a unui centru care să ofere terapie acestor copii deosebiți.

„Marius a început terapia la 7 ani. Până atunci, am mers cu el la București și am încercat să îl recuperăm noi, acasă. Când am auzit că se deschide acest centru la Constanța, am fost primii pe listă. Acum Marius este foarte bine. Colegii lui de la liceu nici măcar nu știu și nici nu bănuiesc că este diferit“, a afirmat mama lui.

În cea de-a doua serie s-a aflat Jennifer, o fetiță extrem de vorbăreață și deșteaptă, a cărei evoluție i-a uimit pe părinți. Suferea de o formă gravă de autism când a venit la centru. Nu vorbea, nu conștientiza ceea ce se petrece în jurul ei, nu își exprima sub nicio formă sentimentele și nu lăsa pe nimeni să se apropie de ea. Acum Jennifer a ieșit din sfera autismului. Este recuperată sută la sută. Plină de emoție, mama lui Jennifer a povestit frânturi din parcursul copilei.

„A trecut rapid de la un copil inert la un copil plin de viață, cu dorința de a socializa cu oricine. Am descoperit diamantul care zăcea în copilul meu datorită strădaniei personalului de la Centrul de Zi care a șlefuit, în trei ani de zile, tot cărbunele de deasupra. Sunt parte din familia noastră. Și eu, și Jennifer îi vom purta mereu în suflet și, ori de câte ori vom avea ocazia, vom reveni aici cu drag să vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut pentru noi“, a declarat mama lui Jennifer.

De-a lungul celor 10 ani de existență, niciun copil nu a plecat din Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism fără un progres vizibil, mare parte dintre având rezultate spectaculoase.

În semn de apreciere, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Petre Dinică, i-a înmânat o plachetă șefului Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism, Stănuța Dae, care, de 10 ani, s-a dedicat întru totul muncii sale.

Potrivit directorului general al DGASPC Constanța, planul de viitor este legat de extinderea acestui centru, de mărirea capacităţii dar şi de creşterea vârstei de admitere la terapie a copiilor – vârsta actuală maximă fiind 12 ani.

Centrul dispune de săli modulare, proiectate special pentru a fi ajustate în funcție de terapiile aplicate, de o sală de kinetoterapie și una de terapie ocupațională. Avem 6 psihologi, 6 psihopedagogi, 3 logopezi, 5 educatori specializați și 2 infirmieri. Toți colegii noștri sunt specializați în aplicarea tehnicilor și metodelor care s-au dovedit eficiente în terapia copiilor cu afecțiuni din spectrul autist (ABBA, TEACCH, PECS) iar costurile pentru specializări au fost suportate de Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC Constanța. Oferim, de asemenea, servicii de consiliere pentru părinți, lunare sau la solicitarea acestora, pentru a-i familiariza cu modul de continuare a terapiilor atunci când copiii sunt acasă. Pot beneficia de terapie copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Numărul copiilor beneficiari ai centrului nostru a crescut de la 20, la 32 şi, ulterior, la 40 până în anul 2014, prin înfiinţarea modului de tranziţie spre şcoală. Acum, capacitatea este de 55 de locuri.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions