Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

”Jaful numit Polaris!”

Published

on

Pe pagina de facebook a candidatului PNL la Senat, Vergil Chițac, am descoperit o postare foarte interesantă vizavi de contractul pe care Primăria municipiului Constanța l-a încheiat cu firma de salubrizare Polaris M Holding.

vergil-chitacIată ce a scris în urmă cu câteva zile: ”Haideţi să vorbim puţin despre jaful numit Polaris. Ei bine, în rechizitoriul dosarului întocmit de procurorii DNA se specifică clar faptul că „prin încheierea contractului de salubrizare […] s-a produs o pagubă primăriei în sumă de 200.213.248,91 lei; în consecinţă, în cazul în care Primăria nu se va constitui parte civilă în cadrul procesului penal, suma urmează să fie confiscată, iar contractul trebuie desfiinţat”. Cum nu știam care sunt tarifele practicate de Polaris M Holding și nici dacă prejudiciul poate crește, am luat hotărârea să cerem primarului în funcție, Decebal Făgădău, un punct de vedere despre situația proceselor civile dintre Polaris M Holding și Primăria Constanța. Cu toate că notificarea a fost depusă în iulie, nu am primit nici un răspuns. Ce ascunde primarul Decebal Făgădău? De ce nu clarificăm odată situația acestui contract care până la sfârșitul anului trecut s-a dovedit a fi păgubos pentru Constanța? Sunt întrebări retorice care mă fac să mă gândesc că Decebal Făgădău nu se poate debarasa de trecutul său și încă protejează afacerile aripii cercetată penal a PSD: Eduard Martin, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, dar și pe Nicolae Moga.”

PNL s-a adresat primăriei Constanța dar nu a primit vreun răspuns

În urmă cu câteva luni, mai exact în 16 iulie a.c., organizația municipală a PNL Constanța se adresa în mod direct, printr-o scrisoare oficială primarului Decebal Făgădău și îi reamintea faptul că acest contract existent între Primăria Municipiului Constanța și firma Polaris M Holding este supus verificării legalității sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și că fac obiectul dosarului penal 119/P/2015 aflat în faza de urmăriere penală dar și dosarului 4553/1/2105, care a avut termen de judecată pe data de 1 septembrie a.c. la Înalta Curte de Casație și Justiție. . Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M. Holding S.R.L și instituția publică condusă de Mazare a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei. ”Aceste servicii de salubritate au fost mult prea scumpe, au costat 335 milioane euro. Ei bine, paguba constatată era de 200 de milioane lei, pentru că în 25 de ani se putea curăța Constanța. Sunt probleme foarte multe deoarece în contract este stipulat că gunoiul colectat trebuie reciclat. Și știți că acum reciclăm doar 5% din gunoi, iar până în anul 2020 trebuie să reciclăm 50% din gunoi, iar asta înseamnă să compostăm gunoiul menajer și să-l transformăm în îngrășămite, iar sticlele și gunoiul constând în produse neferoase trebuie reciclate. Iar reciclare nu se poate face deoarece gunoiul nu este adunat pe căprării. Iar pentru acest lucru ar fi trebuit deja începută o campanie de educare. Toate sunt amestecate, sunt duse la groapa de gunoi. Este posibil ca acolo să se facă o reciclarew dar e absolut primară. DNA a spus că acest contract trebuia întrerupt și nu a fost. La un moment-dat, cineva va trebui să răspundă pentru toate”, ne-a declarat Vergil Chițac.

Ce ar trebui să facă firma Polaris?

Advertisement
usr

Valoarea totală a contractului este de 335 de milioane de euro iar, potrivit procurorilor DNA, prin compararea valorilor estimate de Primăria Constanța cu tariful mediu practicat pe piată chiar de Polaris M Holding, a rezultat că valoarea serviciului a fost supraestimată cu 19.135.748,01 lei pe an. Mai mult decât atât, serviciul public de salubrizare a municipiului Constanța care face obiectul acestui contract cuprinde următoarele activități: precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor, inclusiv ale deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special; sortarea deșeurilor municipale; măturatul,  spălatul, stropirea și înțretinerea curățeniei căilor publice; curățarea si transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț; colectarea, transportul deșeurilor voluminoase provenite de la populație, instituții publice și operatori economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc); colectarea și transportul la rampa de neutralizare autorizată a deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolari, arată procurorii DNA.

Primăria a solicitat înființarea unei comisii

În luna februarie a.c., reprezentanții Primăriei Constanța au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere prin care solicitau suspendarea executării contractului încheiat de municipalitate cu firma de salubrizare Polaris. Pe 18 decembrie 2015,
primarul interimar la acea vreme  al Constantei, Decebal Fagadau, le-a cerut consilierilor locali înființarea unei comisii care să analizeze contractul încheiat în 2008 de către municipalitate, pe o perioadă de 25 de ani, cu firma Polaris, pentru a stabili dacă este cazul rezilierii sau modificării contractului. Dar până la ora actuală nu s-a întâmplat nimic. Rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul, mai apropiat sau mai îndepărtat, vizavi de acest subiect!

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions