Conecteaza-te cu noi

Societate

De la 1 ianuarie 2020, crește salariul minim de la 2.080 la 2.230 de lei/lună

Published

on

În ședința din această seară, Guvernul a aprobat majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ lună, începând de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 7,2 % faţă de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creşte anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană.

”Este datoria noastră să sprijinim angajaţii cu venituri reduse, iar prin majorarea salariului minim facem acest lucru. În acelaşi timp, decizia asupra procentului cu care va creşte salariul minim trebuie să fie cumpătată şi realistă, astfel încât să asigurăm şi menţinerea echilibrului economic. Creşterea salariului minim brut are impact pozitiv asupra grupului ţintă căruia i se adresează, însă este necesar ca orice modificare să ţină cont de economia reală, mai ales după o perioadă de creşteri succesive accelerate. Majorarea aprobată astăzi de Guvern este una responsabilă, iar decizia a fost luată în urma consultării partenerilor sociali şi pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele şi analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de News.ro

Actul normativ prevede şi faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse şi sporurile şi alte adaosuri, se menţine la 2.350 lei lunar.

Ministerul precizează că nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două şedinţe ale Consiliului Naţional Tripartit, în 26.11.2019 şi în 03.12.2019, şi dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în 09.12.2019.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions