Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

După tragedia de la liceul Călinescu, Consiliul Județean al Elevilor vorbește de carențele sistemului educațional

Published

on

Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, structura care reprezintă drepturile şi interesele elevilor la nivelul judeţului Constanţa, îşi exprimă profunda indignare cu privire la incidentul petrecut în cadrul Liceului Teoretic “George Călinescu”, în care un băiat de clasa a VI-a s-a aruncat de la etajul al II-lea al clădirii.

Silviu Morcan, reprezentant al Consiliului, spune că, pentru ca traseul educaţional al elevilor să fie unul prielnic, profesorii trebuie să îşi centreze atenţia asupra lor ca indivizi, sa înţeleagă toate frământările prin care trec cei aflaţi în dificultate şi să identifice mecanisme relevante prin care să le acorde sprijin în soluţionarea problemelor. Cadrele didactice trebuie să fie pregătite pentru a analiza, sub o formă complexă, aceste aspecte, cu scopul de a genera soluţii pertinente.

Totodată, reprezentanţii elevilor constănţeni condamnă ferm lipsa de consiliere psihologică calitativă în unităţile de învăţământ, acolo unde există chiar şi peste 1000 de elevi arondaţi la un psiholog şcolar, ceea ce provoacă, în multiple situaţii, imposibilitatea de a desfăşura servicii de consiliere pentru fiecare elev. Ca să se dezvolte prielnic, elevii au nevoie ca şcoala să le asigure acestora oportunitatea de a beneficia de toate resursele necesare unei formări armonioase. De asemenea, este imperios necesar modificarea cadrului legislativ care prevede că trebuie să existe un consilier şcolar la 800 de elevi, întrucât este aproape imposibil ca un psiholog să îşi gestioneze resursele de timp şi energie pentru fiecare dintre aceştia.

”Considerăm că proporţiile majore ale incidentului care a avut loc în cursul zilei de ieri, în care un elev de gimnaziu a încercat să-şi ia viaţa aruncându-se de la etajul II al şcolii în care învaţă, trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă. Evenimentul descrie întru totul carenţele sistemului educaţional, precum lipsa consilierilor şcolari care să-şi centreze atenţia pe cazurile particulare ale fiecărui elev, nicidecum să aibă arondaţi chiar şi peste 1000, aşa cum se întâmplă în prezent. În nenumărate cazuri, atât problemele întâmpinate în relaţia cu familia, cât şi stresul acumulat la şcoală şi alte tensiuni dobândite din diverse surse pot afecta profund performanţele şi randamentul acestora, dar şi echilibrul lor personal. De aceea, şcoala trebuie să ocupe rolul unui garant permanent al stabilităţii individuale a fiecărui elev, nu doar al unei instituţii care să le asigure formarea pe plan educaţional”, declară preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, Silviu Morcan.

Advertisement
usr

Astfel, solicităm public Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa, să deblocheze cât mai multe posturi de psihologi şcolari, având în vedere interesul prioritar al beneficiarilor primari ai educaţiei, care au dreptul la integritate psihică asigurată de personal specializat. În contextul actual, această temă sensibilă continuă să fie ignorată de către factorii decizionali, deoarece aspectele de ordin psihologic încă sunt privite cu reticenţă în educaţia românească.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions