Ca urmare a tuturor demersurilor întreprinse de societatea civilă din Constanța, Prefectura Județului Constanța a dispus verificarea, încă de săptămâna trecută, a tuturor avizelor pentru șantierul din proximitatea statuii Lupa Capitolina, se arată într-un comunicat al prefectului George Niculescu.
„Această verificare întreprinsă de George Niculescu, Prefectul Județului Constanța, are drept rol realizarea unui raport cu privire la avizele obținute în vederea autorizării construcției precum și realizarea unui plan de acțiuni, împreună cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu reprezentanții Ministerului Culturii pentru a identifica un set de măsuri pentru conservarea vestigiilor locale. Acest raport va fi publicat și pus la dispoziția constănțenilor pentru a susține abordarea transparentă pe care noul prefect al Județului Constanța a impus-o încă de la preluarea mandatului, la finalul anului trecut.
Pentru lucrările de pe Bulevardul Tomis, numărul 49A, care au obținut autorizație de construcție numărul 1552/18.09.2019 și aviz de la Ministerul Culturii înregistrat cu numărul 702/23.04.2019, precum și aviz de descărcare arheologică cu numărul de înregistrare 3/2017, eliberat de Direcția Județeană pentru Cultură Constanța cu numărul de înregistrare 103/13.03.2017, Prefectura Județului Constanța lucrează îndeaproape cu instituțiile abilitate. Obiectivul acestor eforturi comune este de a-i asigura pe constănțeni că se iau toate măsurile necesare pentru a fi protejat patrimoniul constănțean.
Astfel, astăzi la ora 17:00, Prefectul Județului Constanța a avut o ședință de lucru cu directorul Muzeului de Istorie Națională și de Arheologie, Sorin Colesniuc, cu directorul Direcției Județene de Cultură, Magdalena Tiță, alături de arheologul Aurel Mototolea. Obiectivul ședinței de lucru a fost de a evalua toți pașii necesari astfel încât constănțenii să poată avea acces la toate informațiile corecte și necesare în vederea informării corecte a opiniei publice. Pe această cale, au fost reiterate concluziile specialiștilor din 2016, când, în urma, excavațiilor arheologice, au fost ridicate din zona cercetată toate obiectele de interes patrimonial, fragmentele rămase neprezentând valoare materială sau patrimonială.
„Încă de la preluarea mandatului de prefect, am subliniat importanța transparenței și corectitudinii în ceea ce privește modalitate de comunicare cu cetățenii. Am înțeles acest rol ca un vot de încredere și tocmai de aceea, orice îi preocupă pe constănțeni, automat devine prioritate pentru Prefectura Județului Constanța. Obiectivul meu cu acest demers este a oferi tuturor celor care sunt interesați de cronologia avizelor și oportunitatea acestora, o imagine de ansamblu. Este important să operăm cu date și nu cu emoții și este important să punem interesul pentru patrimoniu, istorie și tradiție mai presus de orice interes și atacuri electorale. Mă voi implica activ în a aduce lumină asupra acestui caz și îi asigur pe toți locuitorii Constanței că această speță va deschide o amplă dezbatere publică despre dezvoltările sustenabile și conservarea arheologică și îmi voi îndrepta atenția asupra tuturor cazurilor cu precedent comun unde mă aștept ca Primăria Municipiului Constanța, emitentul autorizație de construcție, să fie deschisă să comunice și implicată, trecând peste modul de lucru al administrațiilor precedente, pentru că doar cu o administrație modernă și centrată pe nevoile cetățenilor vom putea să reclădim Constanța”, se arată în comunicatul Prefecturii.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta