Moţiunea de cenzură “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR, este dezbătută în Parlament miercuri, de la ora 12:00. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că sunt suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă, în timp ce premierul Ludovic Orban afirmă că, după evaluarea sa, moţiunea nu va trece. Moţiunea este dezbătută la o zi după ce Guvernul Orban a împlinit trei luni de mandat şi, dacă este adoptată, este văzută de liberali ca o cale către organizarea alegerilor anticipate.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că are ”suficiente voturi” pentru ca moţiunea să treacă.
”Suficiente voturi înseamnă că avem mai mult de 233. Cu discuţia sau fără discuţie cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban. În principiu, consider că, atât eu, cât şi colegii mei suntem nişte oameni serioşi”, a spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, liderul PSD a spus, tot ieri, că va avea o discuţie cu Victor Ponta, care, la rândul său, a afirmat că un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate şi Educaţie este un Guvern care trebuie pedepsit.
Orban, același Cabinet
În schimb, premierul Ludovic Orban se declară convins că moţiunea de cenzură nu va trece.
”Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi. (…) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe estimarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea aşa cum este astăzi, în funcţie de susţinerea pe care o are astăzi, nu are şanse să treacă”, a afirmat, marţi, Ludovic Orban.
În cazul în care, totuşi, moţiunea întruneşte voturile necesare, Orban susţine că va veni cu acelaşi Cabinet în Parlament, iar PNL nu va mai vota învestirea niciunui executiv, intrând în procedura alegerilor anticipate.
Calculele PSD
PSD are 202 parlamentari, UDMR are 30, în total. Pro România are 21 la Cameră. Lor li se adaugă şi cei trei parlamentari ai Partidului Forţa Naţională. Prin urmare, chiar şi fără parlamentarii Pro România, PSD are, la limită, voturile necesare adoptării moţiunii. Mai rămân şi voturile parlamentarilor Grupului minorităţilor naţionale, dar şi cei 17 neafiliaţi de la Senat, care nu şi-au exprimat încă intenţiile de vot. În plus, după ce Guvernul a mai făcut un pas către desfiinţarea Secţiei privind Infracţiunile din Justiţie, publicând marţi proiectul de lege, nu este exclus ca parlamentarii ALDE, formaţiune care se opune definţării acestei secţii, să voteze pentru moţiune, deşi liderul partidului a declarat că nu o susţine.
Moţiunea de cenzură “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta