După ce a lipsit vreme îndelungată din spațiul public, din cauza procesului penal în care a fost acuzat de fraudarea fondurilor europene în cazul Nazarcea, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, revine la preocupările sale mai vechi, și anume la combinațiile politice. Petrescu se simte eliberat de presiunea dosarului penal, mai ales de când procurorii DNA au înmuiat cererea inițială, anunțând că se mulțumesc și cu o condamnare cu suspendare a înaltei fețe bisericești. Prin urmare, duminica trecută, Teodosie a dat o fugă la Năvodari, la hramul mănăstirii zidite la umbra furnalelor, între calea ferată industrială și luciul de apă al lacului Tașaul. După cele sfinte, au urmat cele… politice.
Ne referim aici la o ședință de fotografii, pe care Înalt Prea… Inculpatul a avut-o cu un alt inculpat celebru de la Năvodari, după slujba bisericească. L-am numit aici pe Nicolae Matei, fost primar, fost pușcăriaș de drept comun, actualmente judecat în alte două dosare penale de răsunet: dosarul furtului Taberei de Copii și dosarul retrocedării terenurilor de pe malul mării. Alături de cei doi inculpați, în poză s-a strecurat și președintele PSD Năvodari, Vasile Moruzi, care a participat la întreaga slujbă bisericească, de peste trei ore, așa cum se poate observa din live-ul transmis de Arhiepiscopie pe Facebook. Moruzi este cu un picior în afara partidului, după ce organizația din Năvodari, ținută în captivitate de fostul primar, prin oamenii lui, s-a răsculat împotriva primarului PSD-ist Florin Chelaru și a vicepreședintelui PSD Constanța, Ion Dumitrache.
De ce strânge fostul primar rândurile cu ÎPS Teodosie, nu este chiar greu de ghicit. Matei s-a reinventat politic în decursul anului trecut și are în plan fie o candidatură directă la Primăria Năvodari, fie, în caz că i-ar strica judecătorii cazierul, susținerea unui apropiat de-al său, după ce a răcit relațiile cu Florin Chelaru. Exclus din PSD ca urmare a condamnării sale penale, din urmă cu 4 ani, acesta s-a reîntors în partid, într-un mod foarte discret. Tocmai de aceea, data re-înrolării politice nici nu este cunoscută opiniei publice. În mod cert, însă, în primăvara anului trecut, Nicolae Matei a fost cooptat în comitetul executiv județean al PSD Constanța, după ce această structură a fost lărgită cu 12 persoane. Informația a fost ținută la blat de PSD, însă a devenit publică urmare a unei înregistrări audio a ședinței de partid, care a ajuns în posesia redacției Ordinea.Ro.
Deși multă vreme nu s-a cunoscut, se pare că alegerea lui Matei în comitetul executiv județean al PSD a avut parte de o abținere, tocmai de la Florin Chelaru. Cel puțin așa a susținut Nicolae Matei, în cadrul unei emisiuni la Litoral TV, din ajunul Crăciunului trecut. Matei l-a criticat vehement pe Chelaru și a spus că nu mai recomandă votarea acestuia, pe motiv de ineficiență. De asemenea, a spus că toți dușmanii săi au intrare la Chelaru, dându-i ca exemplu pe italienii de la Fertilchim, care au ajuns să sponsorizeze echipa de rugby a orașului. Pe de altă parte, Matei a izbucnit pe subiectul schimbării stemei orașului. Consilierii locali din partea PSD care au votat împotriva acestei inițiative sau care s-au abținut de la vot au fost chemați într-o ședință la PSD Constanța, unde au fost certați și amenințați – a mai dezvăluit Matei la emisiunea din 24 decembrie 2019.
După ce a dat din casă la televiziunea familiei sale, Matei a fost suspendat din PSD pentru un an de zile. La sfârșitul lunii trecute, consilierul local PSD, Ilie Coman, care este un intim al fostului primar Matei, și-a dat demisia din Consiliul Local Năvodari. Gestul acestuia a fost mediatizat de Gazeta de Năvodari, o publicație a familiei fostului primar. Pe lângă demisia lapidară a lui Coman, în articolul respectiv a fost inserată o informare în facsimil adresată conducerii PSD Constanța, dar care nu este asumată, semnată și datată de nimeni. În cuprinsul acestei anonime, Florin Chelaru este zugrăvit ca un mincinos și un neputincios, care nu și-a îndeplinit promisiunile electorale, ca un tip arogant, care s-a rupt de organizația de partid, refuzând să se consulte cu membrii acesteia. Misiva cere PSD Constanța să-i retragă sprijinul politic primarului Chelaru și să-l suspende din partid pe protectorul acestuia, vicepreședintele Ion Dumitrache. La două zile distanță, alți doi consilieri PSD, Liviu Stan și Liliana Cheizis, și-au depus demisiile din Consiliul Local.
E clar pentru oricine că Matei a lansat în acest fel o negociere cu PSD Constanța, ținându-i ostatici pe consilierii obedienți sieși, iar mai apoi sacrificându-i pe rând, ca să meargă negocierea. Strategia e clasică, o vedeți în filmele cu luări de ostatici. Până acum, singurul rezultat palpabil, dar folositor și el pentru Matei, a fost destabilizarea organizației năvodărene a PSD-ului. Situația a generat o stare de paralizie la nivelul PSD Constanța, care până acum nu a fost în stare nici măcar să trimită un comunicat de presă în care să lămurească tot balamucul.
În timp ce oamenii săi destabilizau PSD-ul, Nicolae Matei și-a anunțat pe Facebook înscrierea în Partidul Neamul Românesc. Potrivit informațiilor noastre, acesta a încercat anterior o negociere politică, pentru a prelua organizația locală a Partidului Pro România, însă ar fi fost refuzat atât de către Victor Ponta, cât și de către liderul județean al acestei formațiuni, Mircea-Titus Dobre.
Vasile Moruzi, tipul care apare în poze alături de inculpații Teodosie și Matei, încă este oficial președinte la PSD Năvodari. Neoficial, îl însoțește pe fostul primar în această aventură, prin care acesta speră să adune în jurul său un nucleu de votanți, conservatori și tradiționaliști, din bazinul Înalt Prea… Inculpatului Teodosie.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta