Conecteaza-te cu noi

Societate

(Foto) Cum este captată atenţia copiilor la Microrezervaţia din Constanţa

Published

on

În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, în urmă cu 35 de ani (în anul 1985) a intrat în circuitul public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de circa 12 ha, din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie care se dezvoltă pe terenuri acoperite cu un strat de apă puţin adânc.

Este important de spus că acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.

Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică, respectiv: pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice, avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (porci mistreţi, mufloni, cerbi lopătari, căpriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni.

Mare parte din aceste exemplare sunt monumente ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.

Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte Grădini Zoologice iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate (mufloni, cerbi lopătari). În 2010 a fost adus de la Dorici/Bulgaria un exemplar de cal mongol Equus prijewalsky.

“Unele dintre animale s-au înmulţit foarte tare şi nimeni nu vrea să ia vreun exemplar. Avem şi porci mistreţi mai mulţi decât ar fi normal.”, a precizat directorul general al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă.

Una dintre marile probleme din cauza căreia nu s-a mai putut face schimb cu excedentul de animale a fost gripa porcină.

Pentru mai multe informaţii, am luat legătura cu şeful secţiei Microrezervaţie, dr. Veronica Antone.

“Anul trecut  am stabilit să dăm excedentul de porci mistreţi în alte judeţe. Din păcate, a apărut interdicţia de gripă porcină, care este încă în  vigoare, şi nu mai putem oferi animale în alte judeţe. Suntem nevoiţi să păstrăm toţi mistreţii, respectiv 9 porci adulţi şi mai mulţi porcişori mici.”, a precizat dr Antone.

Şeful de secţie a admis faptul că, şi din cauza porcilor mistreţi, este un miros mai greu în incinta CMSN.

De asemenea, dr. Antone a precizat că se va face un transfer de animale pentru repopulare.

“Deja stabilim colaborările. În cel mai scurt timp vom duce lopătari la Negru Vodă, la Băneasa. Să ştiţi că şi animalele trebuie să stea 21 de zile în carantină.” a spus dr. Antone.

Ea ne-a confirmat faptul că, în cadrul secţiei există 86 de specii, cu un efectiv de peste 460 de exemplare.

În prezent şi această secţie este în plină modernizare şi în continuă activitate de creştere şi diversificare a efectivelor.

Potrivit dr. Antone, acest cadru natural devine încet nu doar o zonă de vizitare ci una de relaxare şi chiar de agrement, de petrecere a timpului liber într-un mod educativ şi plăcut.

“Avem 17 activităţi, mici proiecte programate. Sunt activităţi interactive, pe care le organizăm împreună cu mai multe organizaţii neguvernamentale. La sfârşitul lunii mai va începe Şcoala de Vară Bioart. La început se va desfăşura doar la sfârşit de săptămână, după care, odată cu începerea vacanţei de vară, va fi program zilnic. De asemenea, avem mai multe teme care să capteze atenţia copiilor: Dresor junior, Micul veterinar, activităţi de descoperire a urmelor animalelor, cum se pot lua amprente etc.” a precizat dr. Antone.

În timpul sezonului estival, pe lacul natural din incinta Microrezervaţiei puteţi admira coloniile de pelicani şi lebede.

Pe lângă latura de agrement şi relaxare, la Microrezervaţie au loc şi vizite organizate ale elevilor şi studenţilor pentru completarea informaţiilor de biologie cu ajutorul specialiştilor. Totodată, implicarea activă în programele de voluntariat, face ca iubitorii de animale să poată participa la hrănirea supravegheată a acestora încadrându-se în dieta stabilită pentru fiecare specie. În cadrul secţiei s-a iniţiat şi un Centru de salvare pentru adapostirea şi carantinarea exemplarelor aduse de diverse persoane, cu precadere în sezonul rece.

Programul de vizitare a Microrezervației este zilnic, între orele 9.00 şi 17.00.

În ceea ce priveşte tarifele, acestea sunt:

Adulți 8 lei
Elevi/Studenți** 2 lei
Copii până la 7 ani gratuit
* Tarif Microrezervație și Păsări Exotice

(**) Elevii, studenții și copii de peste 7 ani beneficiază de o reducere cu 75% din costul unui bilet întreg, accesul făcându-se în baza oricaror acte doveditoare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions