Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Apă cu probleme, la Târgușor! Locuitorilor li se dau … indicații!

Published

on

Comuna Tîrgușor nu este mare, are în jur de 1600 de locuitori. Oamenii trăiesc în cele două localități – Târgușor și Mireasa – și se descurcă pe cât posibil. Mulți dintre ei lucrează în municipiul Constanța, iar naveta o fac cu microbuzele particulare care circulă prin zonă. Satele provin istoric din neolitic. În perioada premergătoare anilor 1700 au fost locuite de populatie turcă și tătară. Ulterior, după retragerea acestora, zona a fost populată cu crescători de animale veniti cu turmele din zonele Brașov, Făgăraș, Sibiu, Brăila. În perioada comunistă, s-au construit sedii C.A.P., I.A.S., Cooperativa de consum, grădiniță, creșă, cămin cultural, casa agronomului, clădiri care astăzi aparțin domeniului privat al comunei Târgușor. Populația comunei este de 1.788 persoane, din care 360 elevi, 579 persoane în vârsta și 849 persoane cu vârsta de până la 60 ani. Resursele locale sunt insuficiente pentru dezvoltarea comunei, fiind nevoie anual de sume de echilibrare de la bugetul de stat. Învățământul este de 10 ani. În primăria Târgușor își desfășoară activitatea, pe lângă primar, viceprimar, 15 funcționari publici care beneficiază de logistica necesară.

Recomandări importante din partea DSP Constanța

Am primit din partea DSP următorul comunicat de presă: ”Ca urmare a documentaţiei de solicitare a autorizaţiei sanitare de funcţionare înaintată de SC Servicii Mentenanta Tirgusor S.R.L., judetul Constanta, în baza legislaţiei în vigoare L458/2002 privind calitatea apei potabile, Ord. M.S. nr. 299/638 din 2010 privind aprobarea Metodologiei de acordare a derogărilor pentru parametrii chimici, DSPJ Constanţa a emis autorizaţia sanitară cu derogare – prima derogare – pentru parametrul nitrat pentru sistemul centralizat de apă Tirgusor, judeţul Constanţa. Durata derogării este de 3 ani. SC Servicii Mentenanta Tirgusor SRL va duce la îndeplinire programul şi calendarul de conformare anexă a autorizaţiei privind realizarea lucrărilor si măsurilor ce trebuie executate în vederea respectării normei sanitare pentru parametrul nitrat. De asemenea, SC Servicii Mentenanta Tirgusor SRL va elabora semestrial un bilanţ privind situaţia lucrărilor angajate şi rezultatele programului de monitorizare pe care le va depune la DSPJ Constanţa (Ord.299/638/2010 – art.7).
1. Informarea populaţiei.
DSPJ Constanţa va asigura prin afişare pe site-ul DSP informatii pentru locuitorii localitatii; de asemenea vor fi informate cabinetele medicale si primaria locala asupra masurilor necesare sau recomandate.
2. DSPJ Constanţa şi medicii din localitate vor recomanda alimentaţia naturală (la sân) a sugarilor.
3. Pentru alimentaţia artificiala a copiilor 0-2 ani, pentru femei însărcinate şi pentru cele care alăptează se va folosi apă plată îmbuteliată sau apă potabilă dintr-o sursă autorizată (pentru reconstituirea laptelui praf pentru copii 0-2 ani în alimentaţia artificială se va prefera apă plată avizată şi recomandată de Societatea Română de Pediatrie).
4. DSPJ Constanţa va desfaşura un program de monitorizare suplimentară pentru parametrii nitriţi şi nitraţi.
5. Primăria Tirgusor va asigura depozitarea controlată a gunoiului de grajd din localitate precum si a deseurilor menajere.
6. Primaria Tirgusor va asigura respectarea perimetrelor de protecţie sanitară pentru toate elementele sistemului de apă conform H.G. 930/2005.

Ce se întâmplă la Târgușor?

Advertisement
usr

Am încercat să aflăm care este cauza acestui comunicat, motiv pentru care am luat legătura cu viceprimarul comunei, Daniel Marius Ticovschi. El ne-a spus că apa are nitrați prin sistemul centralizat. ”Apa a fost mereu așa. Am înființat acum societatea Servicii Mentenanță, care are acționar unic Consiliul Local Târgușor și ea se va ocupa de tot. Lucrăm la un proiect de canalizareși căutăm noi surse de apă, mai bune. Sperăm ca anul viitor să-l putem implementa”, ne-a spus viceprimarul Ticovschi.  Probabil că și în urmă cu sute ani, când cele două sate erau locuite de păstori, apa era de aceeași calitate și nimeni nu a murit din acest motiv. Dar cum noi respectăm tot ceea ce înseamnă legislație (sic!!), și aici ne confruntăm cu acest lucru. Poate anul viitor va fi mai bine și oamenii nu vor mai avea probleme cu apa de băut! Măcar atât!!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions