Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral continuă monitorizarea acvatoriului portuar pe perioada descărcării navei Queen Hind de cadavrele animalelor rămase în corpul acesteia în vederea prevenirii unei eventuale poluări accidentale ce poate surveni în timpul acestei operațiuni.
Epava a fost ranfluată și ancorată în dana 10 a Portului Midia, încă din data de 25 februarie, în vederea ecarisării și curățării acesteia.
De la data incidentului, 24 noiembrie 2019, care a avut loc, în Acvatoriul Portului Midia, și anume eșuarea navei încărcate cu circa 14.600 capete ovine, A.B.A.D.L. a monitorizat calitatea apei acvatoriului Portului Midia, precum și a Mării Negre, din punct de vedere fizico-chimic prin prelevarea de probe.
Până în prezent, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a participat la ședințele Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență și a avut ca implicare monitorizarea calității apei din acvatoriul Portului Midia.
În perioada 29.11.2019 – 28.02.2020 au fost efectuate 15 campanii de prelevare din următoarele puncte:
- Marea Neagră – Intrare Port Midia – Zona Far izobata de 5m
- Acvatoriul Portului Midia – 50 m Tribord navă Queen Hind
- Acvatoriul Portului Midia – 50 m Babord navă Queen Hind
- Zona de sud a digului Portului Midia (în afara acvatoriului) – punct de referință, unde A.B.A.D.L. monitorizează cu frecvență trimestrială toți indicatorii fizico-chimici și cu frecvență lunară metalele.
“Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au analizat rezultatele obținute cu valorile caracteristice apei Mării Negre, respectiv cu limitele naționale și s-a constatat că probele de apă prelevate își păstrează valorile caracteristice apelor costiere.
Potrivit celor prezentate mai sus, până în prezent, calitatea apei Mării Negre nu a fost afectată de incident.”, precizează Biroul de presă al ABADL Constanţa.