Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

FPTR: Măsuri minimale pentru evitarea falimentului turismului

Published

on

În condițiile crizei economice provocată de pandemia Covid-19, reprezentanții F.P.T.R au ajuns la concluzia că turismul este prima și cea mai afectată ramură de activitate economică.

Din acest considerent, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R) a solicitat ministrului Economiei, Virgil Popescu, și premierului Ludovic Orban, aprobarea de urgență a măsurilor minimale astfel încât operatorii economici și salariații din turism să evite intrarea în incapacitate de plată în următoarele doua luni, iar salariaților să li se asigure venituri pentru un trai decent.

Măsurile sunt solicitate pentru persoanele juridice române și angajații acestora care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”
5590 – “Alte servicii de cazare”,5610 „Restaurante”,
5621 „Activitati de alimentatie ( catering)  pentru evenimente”;
5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a,
5630 „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”
7911 –  ”Activități ale agențiilor turistice”.

Advertisement
usr

FPTR a propus aplicarea următoarelor măsuri care pot salva parţial activitatea de turism:

1. Suportarea de către Guvern a plății șomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Plata să fie efectuată direct angajaților de către A.J.O.F.M.;

2. Pentru asigurarea serviciilor de mentenanță, întreținere și conservare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare (cod CAEN 5510), pentru  respectarea standardelor impuse de criteriile de clasificare, în vederea redeschiderii  sau pentru a putea fi puse la dispoziția autorităților în situații de necesitate în maxim 24 h –  modificarea contractelor individuale de muncă în contracte individuale de munca cu  timp parțial, de maxim 4 h/zi, – cu plata de către angajator a drepturilor salariale cuvenite  și cu suportarea de către Guvern a plății șomajului tehnic conform pct. 1 (Suportarea de către Guvern a plății șomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Plata sa fie efectuata direct angajaților de către A.J.O.F.M.).

3. Certificatul pentru stare de urgență să fie emis pentru activităţi corespunzătoare codurile CAEN: 5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată”, 5590 – “Alte servicii de cazare”,5610 „Restaurante”,5621 „Activități de alimentație (catering)  pentru evenimente”; 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a, 5630 „Baruri și alte activități de servire a băuturilor! 7911 –  ”Activități ale agențiilor turistice” – fără birocrație. Să fie emise în baza unei cereri, a Certificatului de inregistrare la ORC si a certificatului constatator emis de ORC care atesta obiectele de activitate autorizate;

4. Plata de urgenţă (nu la rectificarea bugetară) a concediilor medicale, TVA , sumelor datorate de stat în baza unor contracte sau titluri executorii  către  societăţile din turism;

Advertisement
usr

5. Prelungirea  termenelor tichetelor de vacanţă emise pentru anul 2019 şi emiterea celor aferente anului 2020 exclusiv pe card.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions