În cursul zilei de ieri, Sindicatul Liber al Navigatorilor a anunţat că a început demersurile către autorităţile din România pentru a obţine recunoaşterea navigatorilor ca “personal cheie” în sectorul transporturilor maritme.
“Demersurile noastre au la bază circulara IMO 4204/Add.6 şi a Ghidului Comisiei Europeane pentru măsurile de gestionare a frontierelor statelor membre.”, precizează Biroul de presă al SLN.
Navigatorii, ca şi personalul navigant aerian trebuie să fie recunoscuți ca “lucrători cheie” în sectorul transporturilor, ei fiind ȋn prima linie în lupta împotriva COVID-19 prin menținerea economiei mondiale şi lanțului de aprovizionare, aşa cum cadrele medicale sunt în prima linie pentru menținerea sectorului de sănătate global.
Navigatorii care merg la nave precum şi cei care îşi ȋncheie contractul şi părăsesc navele sunt sănătoşi din toate punctele de vedere, testați profesional şi nu necesită perioade de carantinare instituționalizate ci maximum o izolare la domiciliu după ce aceştia revin acasă. La fel, cei care pleacă pe nave trebuie să fie sănătoşi, să fie testați cu rezultat negativ COVID-19 la plecarea din țară şi la îmbarcarea pe navă.
“Numai aşa se poate asigura menținerea navelor în operațiuni economice vitale şi în menținerea lanțului de aprovizionare la nivel global.”, precizează SLN.
Sindicatul Liber al Navigatorilor susţine aplicarea în România a cerinţelor IMO astfel:
“-Desemnarea navigatorilor profesioniști și personal maritim indiferent de cetățenie când sunt în jurisdicția României ca „lucrători-cheie” care oferă un serviciu esențial,
– Acordarea navigatorilor profesioniști și personalului maritim a tuturor scutirilor necesare și adecvate de la restricțiile naționale de deplasare sau de circulație, pentru a facilita îmbarcarea sau repatrierea acestora
– recunoașterea actelor de identitate, certificatelor de competență, cursurilor STCW conforme sau contractelor de muncă ca fiind documente suficiente pentru realizarea schimburilor fără alte documente suplimentare,
– aprobarea unor protocoale rapide de consultare/diagnosticare adecvate pentru schimbul de echipaj.
– Furnizarea informaților către nave și echipaje cu privire la măsurile de protecție de bază împotriva COVID-19 pe baza avizelor OMS.”