Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, astăzi, că rectificarea bugetară va fi introdusă în şedinţa de Guvern din această seară, fiind estimată o creştere a deficitului bugetar de 6,7% din PIB. Ministrul a mai spus că ministerele Muncii şi Sănătăţii vor primi bani în plus. Ministerul Muncii primește suplimentar 8,1 miliarde lei, iar Ministerul Sănătății 3,8 miliarde lei.
„În şedinţa de Guvern din această seară vom introduce rectificarea bugetară – prima rectificare bugetară pentru acest an. Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri pentru susţinerea economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei cumulat are o valoare de 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMM Invest, ajutor pentru profesii liberale, indemnizaţii, concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente pentru cadre medicale. Toate acestea însumate plus facilităţile pentru companii duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă bineînţeles că şi deficitul se va schimba.
Coordonatele macro de la care pornim.
Economia în acest moment – Comisia de Prognoză estimează că pentru anul 2020, economia va avea o contracţie de minus 1,9 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că şi un deflator PIB de 4,9 la sută.
Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economiei.
Un PIB nominal de 1,08 miliarde faţă de 1,12 miliarde lei cât am avut în vedere la bugetul inţial
În aceste condiţii, deficitul bugetar consolidat creşte de la 40,5 milarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7 la sută din PIB.
Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment.
Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu suma de 31,9 miliarde de lei.
Criza prin care trecem azi a însemnat un şoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an şi din economia internă estimăm că vom încasa cu 23,2 de miliarde de lei- Aceasta este influenţa negativă asupra veniturilor.
După discuţiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la CE 3,8 miliarde de lei pe venituri, ceea ce înseamnă că pe sold, pe net veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde de lei. Per total, estimăm o scădere de 19,4 miliarde de lei în acest moment.
Vedem o scădere a impozitului pe profit. Era de aşteptat. Estimăm mai mici cu 2,2 mld de lei.
Impozitul pe venit scade, estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei.
Din TVA, estimăm o încasare mai mică cu 5,5 miliarde de lei.
Din accize, 2,6 miliarde mai mici şi din constribuţii de asigurări sociale minus 1,3 miliarde.
Este clar că economia privată în acest moment este într-o perioadă de menţinere a capacităţii de producţie şi de aceea avem şi aceste rezultate. Multe dintre aceste rezultate la impozit pe venit sau impozit pe profit vin din faptul că au apărut şi foarte multe facilităţi fiscale şi aceste vor fi încasate mai târziu.
Din economie, ne aşteptăm la un efect negativ de 23,2 miliarde de lei, dar cu un plus de venituri de la Comisia Europeană de 3,8 miliarde de lei.“