Exclusiv
Vrabie sfidează starea de urgență și legea, pentru ambiția de a demite viceprimarul
Published
5 ani agoon
Peste 20 de persoane se vor aduna sub același acoperiș, miercuri, 29 aprilie 2020, în plină perioadă de distanțare socială impusă prin decret prezidențial și prin zece ordonanțe militare. În această perioadă, grupurile mai mari de 3 persoane sunt interzise pe străzi. La evenimentele esențiale, cum ar fi nunțile, botezurile și înmormântările, au dreptul să participe doar grupuri de maxim 8 persoane.
Cu îmbulzeală, la votul secret
În răspăr cu aceste restricții, primarul din Medgidia i-a convocat pe cei 19 consilieri locali și pe funcționarii implicați în organizarea activității Consiliului Local să participe la o ședință extraordinară… pentru o ambiție personală. Este vorba de ambiția lui Vrabie de a scăpa de viceprimarul localității, Luminița Vlădescu. El a inițiat un proiect de hotărâre pentru eliberarea din funcție a Luminiței Vlădescu și pentru vacantarea locului de viceprimar. Hotărârile de acest tip nu se pot adopta decât prin vot secret, pe baza unei propuneri temeinic motivate, dar niciodată în ultimele 6 luni ale mandatului. Toate cele trei condiții prevăzute în Codul Administrativ sunt cu mari probleme, după cum vom arăta mai jos.
Sfidarea stării de urgență, despre care am amintim mai sus, are loc tocmai din cauza votului secret. Acesta nu poate fi exprimat prin videoconferință. Din acest motiv, primarul a decis să aducă sub același acoperiș un grup aproape de 3 ori mai mare decât permite legea actuală la chestiunile de viață și de moarte. Ca să fie clar, nu vorbim de o încălcare a legii, în litera ei. Decretul de instituire a stării de urgență obligă autoritățile locale să organizeze activitățile cu evitarea, pe cât posibil, a contactului direct între persoane. Din acest motiv, întrebarea legitimă care se pune este dacă adunarea celor peste 20 de persoane chiar era necesară.
Un regulament numai bun de călcat în picioare
În al doilea rând, ca să-și facă ambiția demiterii viceprimarului, Valentin Vrabie a încălcat un regulament adoptat de Consiliul Local Medgidia în cadrul ședinței din data de 31 martie 2020. Vorbim în acest caz de o hotărâre locală inițiată chiar de Valentin Vrabie, prin care s-a stabilit completarea regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local Medgidia. Hotărârea spune că în perioadele de epidemie, pandemie, fenomene naturale extreme și alte situații urgente ședințele de consiliu se vor desfășura prin videoconferință. Obligatoriu! Însă de vreme ce acum a convocat consilierii să se prezinte în păr sub același acoperiș, înseamnă fie că pandemia s-a cam terminat pentru Vrabie, fie că acesta nu dă doi bani pe legea locală. Legea-i pentru proștii de rând, nu pentru persoane atât de importante. La fel și pandemia.
Pedeapsă pentru răzvrătire
Nici a doua cerință din Codul Administrativ, aceea ca propunerea de eliberare din funcție să fie temeinic motivată, nu este îndeplinită câtuși de puțin. Expunerea de motive încropită de Valentin Vrabie este o aberație totală și are în centru o chestiune personală și subiectivă. Cu doar câteva zile înainte să ceară eliberarea Luminiței Vlădescu din funcția de viceprimar, Vrabie a fost implicat într-o altercație cu aceasta. Cel puțin așa a decarat Luminița Vlădescu presei, că a fost agresată fizic și verbal de primar, în momentul în care s-ar fi dus în biroul acestuia să-i semnaleze că funcționarii de la Compartimentul Social Comunitar nu au măști, mănuși și definfectanți. O analiză sumară a expunerii de motive arată că prin proiectul de eliberare din funcție a Luminiței Vlădescu, Vrabie încearcă să o sancționeze politic pentru ”atitudinea de răzvrătire”, precum și pentru o presupusă atingere adusă imaginii și demnității sale. Gestul său aduce cu acela al unui gabor chitit să caute orice nod în papură ca să te ardă cu o amendă, fiind deranjat de atitudinea ta. Ca dovadă, printre păcatele capitale pe care i le impută viceprimăriței, Vrabie enumeră faptul că aceasta nu ar fi făcut raportări și informări către primar și către Consiliul Local pe când era, cu ani grei în urmă, reprezentanta Municipiului Medgidia în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal. Vorbim de o situație care, chiar dacă ar fi reală, era cunoscută în momentul în care Luminița Vlădescu a fost aleasă în funcția de viceprimar. Evocarea acestui aspect din trecut trădează faptul că Vrabie i-a căutat Luminiței Vlădescu nodul din papură.
Moș Vanga de Medgidia ghicește viitorul
În sfârșit, Vrabie a încălcat și a treia condiție înscrisă în Codul Administrativ, care spune că eliberarea din funcție a viceprimarului nu poate avea loc în ultimele 6 luni de mandat. Pe cursul firesc al lucrurilor, ne aflăm de mult în cele 6 luni de final de mandat. Însă din cauza stării de urgență, mandatul a fost prelungit până la o dată imposibil de știut cu precizie. Din acest motiv, doar Baba Vanga sau Nostradamus ar putea ghici dacă vom avea alegeri în 4 luni, în 6 luni sau în 8 luni. Există doar două certitudini care emană din OUG 44/2020. Unu: că Guvernul are obligația să anunțe data alegerilor în 6 luni de la terminarea stării de urgență. Și doi: că mandatul actualilor aleși locali se prelungește maxim până la 31 decembrie 2020. Deocamdată, nimeni nu știe când vor fi alegerile. În urmă cu 4 zile, premierul României, Ludovic Orban, declara că va urma un al doilea val al pandemiei de COVID 19 în luna octombrie 2020, motiv pentru care opina că alegerile ar tebui organizate repede, cel mai probabil în luna septembrie.
”Cred că am putea organiza alegerile locale în luna septembrie. Părerea mea este că trebuie organizate cu cât mai repede cu atât mai bine. Evident să fie într-adevăr posibile din punct de vedere al contextului epidemiologic. Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus premierul.
Așadar, am putea avea alegeri locale în 5 luni. Pe de altă parte, chiar premierul vorbește de o simplă posibilitate, arătând că decizia depinde de contextul epidemiologic. Din această situație trebuie reținut faptul că, în momentul de față, nici măcar șeful Guvernului României nu știe dacă ne aflăm în ultimele 6 luni de mandat. Doar virusul ucigaș știe cu precizie. Și, asemenea virusului, mai știe și primarul Valentin Vrabie, care a stabilit deja că nu ne aflăm în ultimele 6 luni de mandat, putând să însceneze eliberarea din funcție a viceprimarului ales. Dacă acest Moș Vanga de Medgidia se înșeală în predicțiile sale vrăjitorești, va răspunde pentru abuz în serviciu. Și la fel, secretarul UAT dacă va aviza de legalitate, și aleșii locali, dacă vor vota o asemenea inepție.
Dacă legea stabilește condiții de admisibilitate a unui proiect de eliberare din funcție, apoi acele condiții trebuie să fie în mod cert îndeplinite. În cazul de față, nimic nu e cert, cu excepția ambiției fără leac a primarului din Medgidia. Pentru ambiția sa, Vrabie sfideză starea de urgență, încalcă un regulament local și pretinde că poate ghici viitorul. Ca orice ghicitor de profesie, primarul din Medgidia are o limită: nu poate ghici cât de iresponsabil este comportamentul său.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.