Deputaţii au votat, miercuri, în Comisia Juridică, un amendament, prin care starea de alertă să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial şi nu după trei zile, ceea ce intră în constradicţie cu prevederile Constituţiei. Discuţiile sunt în desfăşurare în Comisie.
Până la această oră, au fost adoptate în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor mai multe amendamente printre care şi unul depus de deputatul PNL, Florin Roman, care prevede ca legea să intre în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în 3 zile de la promulgare, aşa cum prevede Constituţia.
„La articolul 64, după alin.(2) se introduce un nou alineat cu cuprinsul: (3) Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I”, se arată în amendamentul deputatului Florin Roman.
Acesta este, practic, în contradicţie cu Constituţia României.
De altfel, la scurt timp după acest vor, Curtea Constituțională a transmis următorul punct de vedere:
“Curtea Constituţională a decis miercuri ca libertatea de circulaţie nu poate fi îngrădită de Guvern prin OUG. E nevoie de o lege. La această oră, Camera Deputaţilor dezbate legea privind starea de alertă, însă actul normativ nu va putea intra în vigoare până luni. Aşadar, Guvernul Orban nu poate impune în weekend restricţii de mişcare în afara localităţilor. Deci românii vor putea circula în afara localităţilor de domiciliu fără declaraţie pe proprie răspundere.”
De asemenea deputaţii jurişti au mai decis ca amenzile pentru încălcarea interdicţiilor impuse de autorităţi în timpul stării de alertă să nu fie mai mari de 2.500 de lei.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta