Actual
Înregistrare incendiară cu deputatul Stelian Ion, despre o milogeală de 200.000 de lei
Published
5 ani agoon
Site-ul PS NEWS a pus în circulație o înregistrare audio a unei ședințe USR, din anul 2019, în care membrii din conducerea acestei formațiuni ”au căutat o soluție prin care să fenteze legislația pentru a avea acces la banii statului.”. Așa cum reiese din înregistrarea audio, ședința de partid a avut ca temă principală situația unor contracte prin care mai mulți parlamentari ai USR au subînchiriat încăperi de la partid pentru birourile lor parlamentare. Practic, aleșii USR ajutau partidul cu o parte din chiria respectivelor spații, însă ajutorul venea de fapt de la stat, din sumele forfetare alocate parlamentarilor pentru funcționarea birourilor din teritoriu.
Desigur, în privința cheltuirii acestor resurse publice există restricții foarte severe. De pildă, parlamentarii nu au voie să-și angajeze la birourile lor din teritoriu soțiile, copiii sau alte rude. În această privință, chiar a fost un scandal monstru la nivel național, după ce s-a descoperit că mai mulți deputați și senatori de la diverse partide își însușeau cote importante din sumele forfetare, angajând fictiv rudele lor pe posturi de consilieri parlamentari. Prin analogie, dacă parlamentarii nu pot direcționa banii statului către familia lor biologică, nu pot face acest lucru nici către familia lor politică.
Pe această logică, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat încălcarea legii de către USR, în privința contractelor de subînchiriere semnate în anul 2017. Partidul a fost amendat, iar sumele încasate pe subînchiriere au fost confiscate de AEP. Așa cum deducem din înregistrarea audio, conducerea USR a luat decizia să atace măsurile dispuse de AEP la instanță. Vorbim de un proces de lungă durată, timp în care partidul a continuat să practice subînchirierea, chiar și după ce a pierdut procesul pe fond. Abia înaintea ședinței, după cum spune unul dintre vorbitori, avocatul care a reprezentat USR-ul în instanță a raportat pierderea definitivă a procesului.
”Pe surse am aflat că există o posibilitate să confiște sumele și pe anul trecut, care erau în derulare, sunt in control la AEP. Să confiște toate chiriile pe anul trecut si pe anul acesta. E clar ca nu se mai poate.” – spune acesta.
Stelian Ion, despre o milogeală de 200.000 de lei
În cadrul discuțiilor, se avansează informația că sumele în discuție ar putea depăși 100.000 de lei și chiar ar putea ajunge la 200.000 de lei. Este momentul în care deputatul constănțean Stelian Ion intervine în discuție.
”Stelian Ion: O sumă foarte mare s-a strâns deocamdată si înțeleg ca urmează un alt val. Daca ajungem la 200.000 de lei, o suma pe care am putea s-o folosim in campania electorala, si acum ne milogim de unii si alții sa obținem suma asta. Ar fi fost mult mai util sa-i folosim acolo. Problema cu instanțele și toți avocații știu că niciodată nu poți sa garantezi nicio soluție. Era o chestiune de management. Eu când am primit o amendă, am preferat sa plătesc amenda, jumătate din minim, chiar dacă eram nevinovat, și să mă judec apoi să primesc banii înapoi.
Noi trebuie sa începem să învățam din greșeli. Asta a fost o mare greșeala. NU cred ca ne dădeam peste cap dacă făceam contractele separat. În final tot trebuie să le facem. Tocmai pentru că știm că e foare posibil să ajungem in fața unui judecător, care ori n-a înțeles, ori poate are dreptate și n-avem noi dreptate, ori are ceva cu noi USR, ori nu i-a plăcut pantofii avocatului, se întâmplă chestiile astea. Trebuie să avem mare grijă pe viitor. Să încercăm să ne conformăm și acolo unde am considera că nu e cazul să ne conformam. Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche si cu înscrierea alianței. Dacă nu reușeam atunci, era o mare problemă. Tot ce putem face din punct de vedere administrativ trebuie să facem, să nu ajungem la mâna instanțelor, pentru că acolo e o doză de subiectivism, hazard și din păcate poți sa mori cu dreptatea în mână.”.
Sponsorizarea de la CELCO
Ca notă separată, trebuie să spunem că USR a primit o sponsorizare în octombrie 2019, fix de 200.000 de lei, de la compania constănțeană CELCO SA. În presa constănțeană s-a dezbătut subiectul sponsorizării de la CELCO, în condițiile în care patronul acestei companii construiește printr-o altă firmă două blocuri într-un cartier de case, fără a fi criticat pentru această inițiativă de USR sau de Asociația Verde Urban (fondată de Stelian Ion). La acel moment, Stelian Ion a declarat că sponsorizarea a fost încheiată de secretariatul general al partidului, de la București, USR Constanța neavând nicio implicare.
După apariția înregistrării audio la PS NEWS, l-am întrebat pe deputatul Stelian Ion dacă milogeala pentru 200.000 de lei are legătură cu donația companiei CELCO, de fix 200.000 de lei, oferită USR în campania electorală de anul trecut. Deputatul a declarat pentru Ordinea.Ro că la mijloc este o simplă coincidență. El spune că nu avea cunoștință, la momentul ședinței, de donația de campanie făcută de CELCO și că a evocat ideea unei milogeli pentru 200.000 de lei, deoarece colegii săi au evaluat la 200.000 de lei pierderea partidului de pe urma neglijenței cu privire la contractele de subînchiriere. ”A fost o donație, s-a publicat în Monitorul Oficial, și n-ar avea niciun sens să neg dacă mă refeream la acea donație. Dar atunci chiar nu știam de donația respectivă.”, declară Stelian Ion.
O discuție aprinsă despre antedatarea unor facturi înainte de controlul AEP
Ne întoarcem la înregistrarea audio a ședinței USR. Aceasta continuă cu diverse propuneri de soluții. Una din vocile în discuție, pe care am identificat-o a fi a avocatului Dumitru Dobrev, șochează cu propuneri și abordări cel puțin bizare. Trebuie să spunem că Dobrev critică pe față magistrații care au considerat că USR a încălcat legea, calificând judecătoarea cauzei drept PSD-istă, pe motiv că nu ar fi participat la greva magistraților. După ce tot biroul USR a votat pentru renunțarea definitivă la contractele de închiriere, același Dobrev a luat cuvântul pentru a cere un răgaz de 24 de ore până la aplicarea hotărârii, ca să se consulte cu un specialist în fiscalitate, în vederea identificării unei soluții de stornare a unor facturi înainte de controlul AEP.
”Dumitru Dobrev: Deci eu aș vrea să-mi dați 24 de ore, să explorez un pic, să discut cu un specialist în fiscalitate, că chestia asta cu stornarea nu este o manțocărie. Legea permite stornarea în anumite situații limitative. Dacă putem să salvăm niște bani, de o manieră safe pentru viitorul control AEP care va veni, cu o falcă-n cer și una-n pământ, că, uite, am câștigat împotriva voastră, de ce să nu-i salvăm banii ăia? Dacă e safe. Dacă nu, asta-i viața. Dar măcar să mă interesez să văd în ce condiții, nu știu, o lună, două… tot sunt niște bani. Ce părere aveți?”.
Stelian Ion: ”Mie mi se par destul de clare lucrurile, adică stronarea se face atunci când au existat niște nereguli în facturile alea și tu, practic, ar trebui să refacturezi sau ar trebui să pui ceva în loc, acolo. Nu?”
Dumitru Dobrev: Păi faceți contract în cazul de față direct cu proprietarul, tu, ca parlamentar, și nu știu cât poți în urmă, dar să mă interesez și eu, o lună, două…
Stelian Ion: Dar nu face, să taie???? (neinteligibil)
Voce femeie: Asta e fals.
Dumitru Dobrev: (neinteligibil) prin stornare…
Stelian Ion: Dacă antedatezi.
Dumitru Dobrev: Stai puțin, ca să eliminăm o ipoteză.
Stelian Ion: Trebuie să tai din urmă. Hai să nu ne mâncăm de sub unghii pentru o lună, două. Pentru că dacă vrem să facem pentru lunile astea, octombrie, sau ce s-a mai prins, septembrie, octombrie, nu știu care or fi în situația asta, o rezolvare pentru a le putea deconta nu-i decât să antedatezi, să faci niște contracte directe cu proprietarul și să le antedatezi. Și proprietarul să-ți dea alte facturi și tu să-i plătești. Ceea ce nu-i (neinteligibil – posibil ”OK”). Pentru că tu aveai deja contracte individuale…
Dumitru Dobrev: … să vorbesc cu cineva de specialitate și să-mi spună exact cum se face. Și atunci luăm măsura cea mai safe.
Voce bărbat: Dumitru, dar nu e nimic de specialitate. Tu ești astăzi, ești astăzi (neinteligibil – probabil 10) octombrie.
Stelian Ion: Cel mai safe ar fi aia să încetăm mai repede și să plătim ce avem de plătit”.
”Noi suntem în culpă dacă continuăm să încălcăm legea”
Discuția continuă cu alte personaje. Primul dintre acestea își dă cu părerea că s-ar putea face stornarea facturilor în condiții limitativ prevăzute de lege.
”Noi suntem în culpă dacă continuăm să încălcăm legea în spiritul deciziei Tribunalului, după ce am aflat că am încălcat-o, până atunci noi am fost de bună-credință. Putem spune că în baza faptului că am aflat că, să zicem, suntem în culpă, (neinteligibil, posibili: reversăm) tot ce am încălcat, pe 2018 și 2019, putem face asta. Dar asta nu înseamnă că parlamentarii vor mai putea face ceva cu banii ăia. Ar trebui să-i dea înapoi la Parlament”.
O altă voce pune la îndoială, pentru câteva secunde, că o parte din contractele de subînchiriere ar avea obiect real. De pildă, acesta susține că un astfel de spațiu subînchiriat cu banii de la stat nu ar fi fost utilizat de parlamentarul titularizat în contract, ci de voluntarii de marketing. Însă personajul se corectează rapid când alte voci contrazic această susținere.
Pe finalul discuției, un alt membru USR, identificat drept Tudor Benga în transcriptul publicat de PS NEWS, lămurește că antedatarea ar fi un fals, care ar complica situația pe fondul existenței unui complot împotriva USR.
”Tudor Benga: Problema noastră e ca ne găsim azi aici, si azi aici a existat un contract. Dacă noi după ce avem tot acest complot care știe, dacă noi apărem cu o altă dată, mi se pare fals. Daca noi ne apucăm să ne ducem în spate, să modificăm date și contracte…!.”.
Într-un final, o altă voce dă asigurări că nimeni nu și-a pus problema antedatării unor documente.
Spiritul avocățesc ucide morala internă
Ca impresie, totul pare o discuție avocățească despre cum e sigur/SAFE, să faci o șmecherie cu banii statului fără să fii prins de AEP. Culmea, personajul care a cerut răgazul să consulte un fiscalist deștept ca să învețe cum să stroneze SAFE măcar vreo două-trei luni de chirie, pe motiv că stornarea n-ar fi chiar o manțocărie, tuna și fulgera la începutul ședinței împotriva judecătoarei care și-a permis să spună că USR a încălcat legea. Deși pledează pentru o soluție diferită în cadrul discuțiilor față de preopinentul său, Stelian Ion îi ține isonul în privința neîncrederii față de justiție. Stelian vorbește de hazardul care guvernează justiția, de faptul că poți muri cu dreptatea în mână în instanțele de judecată și chiar afirmă că se poate întâmpla să pierzi un proces pentru că unui judecător nu-i plac pantofii avocatului. Cu siguranță ați mai auzit astfel de aprecieri de justiția nefuncțională, plină de hazard și subiectivism de la noi. Însă USR este partidul care a apărat mereu independența justiției, militând ca magistrații să nu răspundă disciplinar pentru erorile lor, cel puțin nu în fața unei secții speciale. E lipmede că, între ce spun USR-iștii în spațiul public despre Justiție, și ce spuin în ședințele lor de partid, există o falie adâncă.
Ce spune Stelian Ion
Relativ la înregistrarea despre stornarea și antedatarea facturilor de chirie, deputatul Stelian Ion a declarat pentru Ordinea.Ro că poziția sa a fost aceea de a combate ideea bizară a colegului său.
”Am spus dimpotrivă să nu se storneze facturile, pt ca ar trebui să le refacă și ar fi un fals. După ce s-a decis în unanimitate să se renunte la contractele de subinchiriere pentru Bucuresti, a fost propunerea unui coleg să stornăm două – trei luni. Or eu am spus că nu e corect, că soluția ar fi să strornezi sau să antedatezi, ceea ce nu ar fi ok, pentru că este ilegal.”.
Trebuie să spunem că nu am identificat în înregistrarea audio ca deputatul să fi taxat, expresis verbis, propunerea colegului său ca ilegală. Stelian Ion mai spune că a folosit cuvântul SAFE, pentru că acesta a fost termenul utilizat de preopinentul său, respingând orice altă interpretare. Deputatul afirmă că discuția a fost una internă, în care membrii și-au spus punctele de vedere în mod liber, pe fondul unei stări de supărare pentru fondurile pierdute din cauza unor erori care s-au întâmplat în trei filiale ale partidului, singurele unde s-ar fi încheiat astfel de contracte de subînchiriere. Filiala din Constanța nu a fost în această situație.
Aici puteți asculta întreaga înregistrare audio a ședinței USR din octombrie 2019.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.