Până în anul 2022, plajele litoralului românesc ar trebui să fie mai mari cu 220 de hectare, ca urmare a implementării unei noi etape din proiectul general de combatere a eroziunii costiere. Ne referim aici la un proiect pentru care s-au făcut studii încă dinainte de intrarea României în Uniunea Europeană. După aderare, a apărut și posibilitatea finanțării acestor lucrări absolut necesare. Iar în perioada 2013 – 2015, au fost executate lucrări de consolidare și extindere la cinci sectoare de plajă: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord. În această primă etapă, au fost câștigate suprafețe noi din mare, totalizând peste 60 de hectare.
Lucrările de acest fel se compun din amenajarea a trei tipuri de diguri (epiuri marine, diguri înnisipate și diguri submerse). Lucrarea debutează cu amenajarea unor epiuri, care sunt diguri foarte complexe ce înaintează în largul mării. Acestea delimitează perimetrul ce urmează a fi câștigat din mare, la limita de nord, respectiv la limita de sud a sectorului de plajă. Plastic vorbind, epiurile funcționează ca un cofrag. Mai departe, în interiorul acestui cofrag se amenajează alte diguri mai scurte și de regulă paralele cu țărmul, care funcționează ca un fel de armătură interioară peste care se toarnă cantități uriașe de nisip dragat din largul mării. Plaja extinsă în acest fel cu zeci de metri în interiorul mării este protejată împotriva eroziunii prin construirea unor diguri submerse, pe fundul mării. Digurile submerse sunt ca niște recifi artificiali și au rolul să spargă sau să atenueze puterea valurilor.
În linii mari, prima fază de combatere a eroziunii costiere s-a dovedit un succes. Ca urmare, autoritățile au trecut la o nouă fază, prin care se urmărește consolidarea și extinderea unor sectoare de plajă cu probleme, dintre 2 Mai (la sud) și stăvilarele Edilghiol și Periboina (la nord). Această fază este împărțită în două etape.
Prima etapă vizează reabilitarea stăvilarelor de la Edighiol și Periboina – investiție de aproape 15 milioane de euro; în zona Mamaia – protecție costieră pe o lungime de aproape 7 km, cu o lățime a plajei de 100 de metri – 63 milioane de euro; în zona Tomis-Cazino – demolare structuri costiere existente și protecție costieră pe o lungime de 790 de metri – 11,7 milioane de euro; consolidare faleză – zona Agigea: o plajă de 110 metri, cu o lățime medie de 50 de metri, apărare mal, cu o lungime de 1.200 metri – 11.80 milioane euro; zona Eforie – demolare structuri costiere existente, demolare apărări de mal existente, protecție costieră pe o lungime de 5.750 metri, plajă de o lungime de 5.750 de metri și o lățime medie de 80 de metri – 122 de milioane de euro.
Printre plajele care vor fi extinse se numără și cea din Eforie Sud, în golful Capul Turcului, care este precum un magnet pentru turiști atât în timpul verii, cât și în timpul sezonului rece când se adună zeci de lebede, ceea ce face ca zona să fie principul punct de atracție din sudul litoralului.
Etapa a doua a fazei a doua a proiectului va însemna lucrări în zona Costinești, stațiunile Mangaliei și 2 Mai.
La Eforie, vorbim de consolidarea a peste 5 kilometri de plajă, între portul Belona și golful pescăresc aflat la sud de Capul Turcului. Plaja de aici este sălbatică. Drumurile de acces sunt din pământ, iar falezele sunt bogate în floră și stufăriș. Peisajul este unic în felul său, după cum puteți vedea în clipul de mai jos:
Eforie Sud este prima stațiune înființată pe litoralul românescu al Mării Negre. Aceasta a fost fondată de familia Movilă. În ultimii ani, Primăria localității a câștigat mai multe finanțări din fonduri europene pentru modernizarea stațiunii. Este vorba în primul rând de un proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru reabilitarea străzilor Faleză Sud și Dezrobirii. Înainte de debutul actualului sezon estival, au fost finalizate rețelele de utilități, parcările, trotuarele și secțiunea carosabilă a drumul public, la nivelul primului strat de asfalt. Constructorii se vor întoarce după plecartea turiștilor, pentru a finaliza bucla dintre Cazino și Faleză, acolo unde, în anii trecuți, au fost probleme mari cu alunecarea terenului. Proiectul mai cuprinde piste de bicicliști, spații verzi, iluminat public, mobilier urban, dar și o zonă de recreere cu fântâni arteziene. Tot în Eforie Sud se mai derulează un proiect prin care trei spații degradate, din care unul chiar în vecinătatea falezei, sunt transformate în parcuri de recreere. De asemenea, Primăria a accesat bani europeni pentru demolarea vechiului internat al liceului și construirea pe acel loc a unui centru multifuncțional, cu activități educative, culturale și recreative. Un alt proiect declarat eligibil, dar pentru care încă se așteaptă aprobarea finanțării, se referă la modernizarea teatrului de vară din centrul stațiunii și a parcului adiacent. Până acum, Primăria a accesat finanțări de proiecte de peste 3.000 de euro pe cap de locuitor, dovedind că este una din cele mai eficiente administrații publice locale din județ. În clipul de mai jos, puteți vedea câteva imagini pe care le-am filmat anul acesta, în diverse etape de modernizare a stațiunii.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.