Politica
De la vânzarea baloanelor pe stradă, în Parlamentul României!
Published
8 ani agoon
Fără îndoială, scandalul care a avut loc ieri în clădirea Parlamentului României va rămâne în memoria multora. Nu ca dată, nici măcar ca importanță legislativă, ci din cauza scandalului care a avut loc. Așa cum știți, în timpul discursului președintelui Iohannis, parlamentarii PSD, în marea lor majoritate, au părăsit sala. Ulterior, un deputat USR, Iulian Bulai, a ieșit din sală și a filmat masa de pesediști până când a fost agresat. Nu voi intra în detalii vizavi de legitimitatea faptelor care s-au întâmplat. Probabil cineva se va ocupa și de acest lucru. Dar curiozitatea m-a împins să fac niște verificări și să aflu cine este acest tânăr parlamentar. Iar uimirea mea a fost colosală. Vă las să citiți și voi și să aflați cine este.
Filozofie, teologie, sculptură, literatură ….
Am intrat pe site-ul acestui parlamentar pentru a afla cine este. Iată ce am găsit: este din Roman și, până în anul 2003, când s-a stins din viață tatăl său, a fost elev al liceului catolic ”Sf. Iosif” din București. Ulterior, s-a transferat la Roman, la liceul Franciscan. ”În 2003 am plecat pentru prima dată în Norvegia, în vizită la cele două surori care lucrau acolo. În vara respectivă mi-am făcut bani de liceu. Din adunat sticle, dar mai ales din împletit baloane pe strada principală şi prin bâlciuri. Am fost mereu un tip cu spirit antreprenorial şi destul de creativ.(…) Între 2003 şi 2007 am călătorit în Scandinavia în fiecare vară. Făceam baloane pe stradă. Aşa reuşeam să îmi cumpăr cărţi şi să îmi susţin călătoriile prin Europa. În 2008 am fost admis la o şcoală de arte privată în Oslo. Eram admis fără să am posibilitatea de a putea să plătesc taxa şcolară de aproximativ 10.000 de euro pe an. Pentru că am fost înzestrat cu darul sculpturii, mi-am confecţionat mască şi un costum impecabil înfăţişându-l pe Henrik Ibsen şi în cursul a două luni de “performance” pe stradă am reuşit să adun aceşti bani plus banii de care aveam nevoie pentru întreţinere.”
Leonard Cohen l-a lăudat în fața a mii de oameni
Probabil foarte mulți dintre cititori știu că Leonard Cohen a fost un mare poet, romancier și cântăreț. Cu ani în urmă, el a participat la un performance al lui Bulai și l-a vorbit de bine în faţa a 10.000 de oameni. Nu-i o laudă de sine, dar e un lucru foarte mare! Începând cu ianuarie 2009, s-a încadrat cu jumătate de normă ca administrator şi clopotar la o biserică luterană din apropierea şcolii. Aşa a reuşit să termine anul universitar. ”Cursurile se ţineau în limba norvegiană, pe care mi-am însuşit-o în cursul a şapte luni. Între timp am aplicat şi am intrat la Academia Națională de Arte din Oslo. Interviul s-a desfăşurat în limba norvegiană. Am uitat să menţionez că plecând de pe băncile liceului stăpâneam bine limbile engleză şi franceză.În cadrul secţiei de sculptură ceramică de la Academia din Oslo, după limbile norvegiană şi engleză, cea mai vorbită limbă era limba italiană. În vara lui 2010, am decis să învăţ intensiv limba italiană la Firenze. Acolo am consolidat cunoştiințele de limbă italiană acumulate imediat după liceu – am petrecut 4 luni la Huşi unde am studiat limba italiană şi cursuri de dezvoltare personală. În ianuarie 2011 am plecat la Lisabona printr-un program Erasmus. Acolo am studiat limba portugheză în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona şi am fost student al Academiei de Arte Frumoase. Reîntors din Portugalia mi-am pregătit licenţa şi am aplicat pentru un masterat în Norvegia şi China. Am fost admis atât la Oslo, cât şi la Beijing. În paralel cu pregătirea licenţei în arte vizuale la Oslo, în cursul primăverii lui 2012 am studiat limba chineză (mandarin) cu un fost profesor de la Universitatea din Oslo. În iunie 2012 terminam licenţa.”, a scris Iulian Bulai.
Din Norvegia în China, Islanda, Republica Capului Verde …
”Cu toate că am fost plecat mulţi ani din România, nu am rupt legătura cu mediul şi valorile care mă formaseră. În 2012 am venit la Roman cu prima delegaţie de norvegieni care doreau să investească în antreprenoriat social în România. În perioda 2012-2016, prin intermediul Fundaţiei PACEA s-au derulat proiecte în valoare de aprox. 300.000 de euro. Beneficiarii proiectelor au fost în mare parte copii din medii defavorizate din Roman şi din jurul Romanului. Aceste proiecte se desfăşoară în continuare şi constau în investiţii în educaţie şi în incluziune pe piaţa muncii. În august 2012 am primit bursă pentru a studia intensiv limba chineză la Beijing Language and Culture University. În septembrie 2012 începeam anul academic la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. Am rămas un an în China. Şederea în China se datorează unei burse şi unui împrumut din partea statului norvegian. În februarie 2013 m-am căsătorit cu Eva Marie în biserica Romano-Catolică Wangfujing din Beijing. Al doilea an de master în arte vizuale l-am făcut la Oslo, continuând proiectele începute în China. În 2014 am început al doilea master în relaţii internaţionale şi diplomaţie culturală. Primul semestru l-am petrecut la Berlin, la Institutul de Diplomaţie Culturală, iar al doilea semestru la Siena, în Italia. Al doilea master a fost finanţat de asemenea dintr-o bursă şi un împrumut din partea statului norvegian. Bursa a inclus şi fondurile necesare pentru o perioadă de dezvoltare profesională şi inserare pe piaţa muncii. În primăvara anului 2015 am lucrat pentru Colegiul Universitar din Oslo, unde am tradus textele din norvegiană-română, română-norvegiană necesare primului examen autorizat pentru interpreţi de norvegiană-română. În urma studiilor efectuate cu împrumut de la statul norvegian am rămas dator cu aproximativ 28.000 euro, sumă pe care va trebui să o plătesc în următorii 25 – 30 de ani. În august 2015, se naşte băiatul nostru, Ioachim. Din octombrie 2015 până în aprilie 2016 am lucrat în Islanda şi Republica Capului Verde pentru delegaţiile Uniunii Europene din aceste două ţări.”
Câte limbi străine cunoaște?
Potrivit propriului CV, acestea sunt limbile străine pe care le cunoaște: limba Norvegiană (foarte bine), limba Engleză (foarte bine), limba Franceză (bine), limba Italiană (bine), limba Portugheză (competent), limba Chineză: dialect Mandarin (începător). Iată cursurile pe care le-a făcut: 2015 – Universitatea din Siena, Italia (master în rel. internaționale și diplomație culturală). 2014 – Institutul de Diplomație Culturală, Berlin, Germania (student de schimb). 2014 – 12 – Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia (master în arte vizuale). 2013 – 12 – Academia Centrală de Arte din Beijing, China – (student de schimb). 2013 – Beijing Global Village School, China (curs intensiv de limbă mandarină). 2012 – Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, China – (școala de vară). 2011 – Universitatea din Lisabona, Portugalia – (student Erasmus). 2010 – Institutul de Limbă și Cultură Italiană, Firenze, Italia – (școala de vară). 2012 – 09 – Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia – (licență în arte vizuale). 2009 – 08 – Școala de arte Einar Granum, Oslo, Norvegia. 2007 – 04 – Liceul Romano-Catolic «SF. Francisc de Assisi», Roman. A avut și o mulțime de expoziții în Oslo, Roman. Bergen, Beijing. Are și o mulțime de acte de voluntariat. ”După opt ani de experinţe academice şi profesionale am decis că a venit momentul să mă implic în viaţă comunităţii de unde am plecat. Am fost managerul de campanie al unei echipe de oameni tineri şi competenţi care în mai puţin de două luni a reuşit să trimită patru consilieri în cadrul Consiliului Local Tămăşeni. Pur şi simplu am simţit că nu mai puteam să stau deoparte. În momentul de faţă, consilierii PACT pentru Tămășeni şi Adjudeni aduc plus valoare comunităţii locale şi demonstrează că oamenii implicaţi pot face diferenţa.”, precizează Iulian Bulai.
Putem afirma cu nonșalanță: Se poate!
Știu că vi se pare ciudat că un om fără experiență politică ne reprezintă în Parlament. Nu știu ce anume va reuși să realizeze din această importantă poziție. Dar dacă mă uit la tot ceea ce am scris, mi-este cât se poate de clar că acesta este viitorul nostru. Cu astfel de oameni (și, cu siguranță, mai sunt mulți ca el) vom putea să ne clădim viitorul la care visăm cu toții. Pentru că merităm, ca și popor, altceva decât am avut în ultimii 27 de ani.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!