Agricultorilor din regiunea sud-est a României le-a ajuns cuțitul la os și cer răspicat Guvernului să intervină ferm pentru a diminua din efectele dezastruoase lăsate în urmă de seceta din acest an. Pornind de la o inițiativă locală a agricultorilor constănțeni ((Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară), care s-au constituit într-un grup de inițiativă (Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli), mai mulți fermieri din județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Giurgiu au susținut o conferință de presă în care au tras un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă din cauza secetei. Theodor Ichim, fermier din zona Negru Vodă și Adamclisi, a declarat că „este o situație de calamitate în Dobrogea“.
„Anul ăsta nu am avut nici un fel de venit din agricultură. Dobrogea este cea mai aridă zonă a României. Fermele sunt mari.”, a spus Ichim.
El a afirmat și că există studii făcute de firmele care exploatează parcurile eoliene. Fermierul a mai spus că în Dobrogea este mult mai rău decât în țară.
„Apelul nostru – Văr rugăm luați măsuri față de agricultorii din Dobrogea. Măsura de suspendarea a ratelor este cea mai importantă. Noi avem venituri o dată la un an. Suntem oameni disperați. (…) Cerem ca până la jumătatea lunii august să se ia o măsură. (…) În Dobrogea avem o situație disperată din punct de vedere al irigațiilor. (…) Dacă ANIF nu ne poate aduce apă, lăsați-ne pe noi să ne facem singuri irigații. Trebuie încurajați fermierii să planteze perdele forestiere.”, a punctat Ichim.
A venit apoi rândul lui Cornel Zamfir, care lucrează în agricultură din anul 1978, care a afirmat că „anul ăsta problema arendei este foarte mare. (…) Nici buruiana nu mai crește, atât de mare e seceta!”. La A venit apoi rândul lui Mircea Chipăilă, care are teren în Poarta Albă, a spus că și anul trecut a fost un an greu și că ”noi ne aricim și supraviețuim”. De asemenea, acesta a precizat că oricare dintre ei poate vorbi ore în șir despre agricultură. A intervenit din public și primarul de la Castelu, Anghel Nicolae, care a spus că suntem într-un moment de dezastru și a precizat că ”suntem vinovați că am distrus sistemul de irigații!“ El a tras un semnal de alarmă către parlamentari și a spus că agricultura are nevoie de apă în Dobrogea.
Răzvan Filipescu a luat cuvântul în calitate de fermier și inițiator al grupului de inițiativă civică, spunând că multe zone din județ sunt defavorizare și că cei care au acces la sursa de apă primesc punctaj suplimentar.
„99%, ca să nu spun 100% dintre agricultori, vom fi pe pierderi. Statul trebuie să înțeleagă că această măsură trebuie dată acum și nu mai târziu.”, a punctat Răzvan Filipescu.
În final a intervenit și un fermier din județul Giurgiu, Ștefan Muscă: „Oamenii politici nu sunt interesați de agricultură. Singura noastră șansă este să ieșim în stradă.” Fermierii au spus că, dacă nu se întâmplă nimic, în două săptămâni ies în stradă!
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta