Lipsa locurilor de parcare în Constanța este una dintre cele mai fierbinți probleme ale urbei și pe care actuala conducere a administrației publice locale nu a reușit să o rezolve. Ba, mai mult, primarul Decebal Făgădău nu a reușit să realizeze niciuna din cele cinci parcări supraetajate, pe care le-a promis în campania electorală din 2016. În cadrul unei emisiuni la Antena 3 Constanța, primarul Decebal Făgădău a abordat problema parcărilor și a spus cum ar trebui să arate traficul în oraș.
„În momentul de față avem 90.000 de autoturisme ce aparțin persoanelor fizice, din care doar 15.000 plătesc taxă pentru rezervare loc de parcare, în condițiile în care toate mașinile parchează pe spațiul public, că nu cred că își duce cineva mașina în apartament sau sunt foarte puțini care își pun mașinile în curte sau în garaj, că știm lucrurile acestea. În total, în Constanța sunt peste 30.000 de locuri de parcare, care sunt numerotate. Eu îmi doresc ca măcar pe aceste 30 de mii să vină să le închirieze. Mai avem 20.000 de mașini ce aparțin companiilor, din care doar pentru 273 s-a plătit taxă de rezervare. Asta pentru parcarea de reședință. Pentru parcările publice, avem câteva zone de parcări cu plată și avem multe străzi cu sens unic pe care se parchează gratuit. Nimeni nu este obligat să se ducă să parcheze acolo unde este cu plată. Dacă nu ai telefon, credit pe cartelă, nu vrei să plătești cu cardul prin aplicație, nu te obligă nimeni să parchezi pe locurile cu plată. Poți să parchezi o stradă mai încolo, gratuit. Unde este discriminarea?“
Făgădău a spus că, deși îi supără pe constănțeni, el nu își dorește mașini în centrul orașului, pentru că în niciun centru al unui oraș european nu este așa ceva.
„Ne place la Oradea? În centru nu e cu mașina. Ne place la Barcelona? În centru nu e cu mașina. Ne place la Florența? În centru nu e cu mașina. Unde te duci, vezi că au doar mijloace de transport în comun și taxiuri. Asta e tot. În rest vezi mobilitate individuală. Oameni care merg pe jos, cu trotinetă electrică, cu bicicletă. Eu așa îmi doresc Constanța. Eu, până una alta investesc în transportul în comun. În viziunea mea, în oraș trebuie să avem ca priorități: 1. Transportul în comun, CT BUS sau taxi, 2. Transportul alternativ, adică trotinetă, bicicletă, 3. Mersul pe jos și abia 4. Transportul cu mașina personală. Știu că ceea ce spun eu pare din alt film, pentru că oamenii se gândesc să-și cumpere și a treia și a patra mașină. Dar ar trebui să se gândească unde le pun. Trebuie să fie responsabilitatea fiecăruia, nu doar a primarului și a Consiliului Local.“