Conecteaza-te cu noi

Actual

O teorie a conspirației lansată de Vergil Chițac. Tudorel Chesoi răspunde atacurilor neloiale

Published

on

Tudorel Chesoi, liderul Alianței Național-Țărăniste, filiala Constanța, a organizat ieri o conferință de presă, cu scopul de a răspunde atacurilor lansate împotriva sa de contracandidatul Vergil Chițac (PNL). Acesta din urmă a declarat în cadrul unui interviu electoral că tot programul de guvernare locală propus de Tudorel Chesoi se reduce la o singură problemă: sistemul centralizat de termoficare. ”Lui i s-a spus de la PSD, dom*le, atacă CET-ul, RADET-ul – care, oricum, sunt un binom aflat în insolvență… calorie scumpă, oameni nemulțumiți – atacă să nu se ducă voturile la Chițac, să vină la tine.” – a alegat candidatul PNL-ist. 

Așadar, din declația lui Vergil Chițac se degajă convingerea acestuia că Tudorel Chesoi conspiră împreună cu PSD-ul împotriva sa, fiind instrucționat să fie vocal pe subiectul CET-RADET pentru a pescui voturile care ar fi trebuit – nu se știe din ce motive – să se ducă la candidatul PNL. Teoria este falsă, manipulatorie și se bazează… pe nimic. 

”Apărările” lui Tudorel Chesoi sunt multe, clare și drepte. Sintetizând din cele declarate de liderul ANȚ în cadrul conferinței sale de presă, trebuie să subliniem, în primul rând, că proiectul de reformă a sistemului de termoficare propus de Tudorel Chesoi nu este o idee apărută din senin în această campanie electorală. Vorbim de un proiect depus oficial de Chesoi, în anul 2016, în calitate de conslier local. El a propus încă de atunci ca cele 145 de puncte termice ale Constanței, care preiau energia termică de la CET și o livrează populației și consumatorilor non-casnici, să fie transformate în centrale de cartier pe gaz. În acest fel, s-ar obține un preț al gigacaloriei de 100-150 de lei, față de prețul practicat în sistemul centralizat, de 537 de lei pe gigacalorie. De ce este scumpă căldura de la CET? Este scumpă pentru că CET-ul a fost gândit să producă în primul rând curent electric. Apa caldă trebuia să fie un produs secundar și, prin urmare, ieftin. Însă de 20 de ani, CET-ul nu mai produce energie electrică. Doar încălzește apă. Și după ce o încălzește, o pompează către punctele termice prin conducte vechi, neizolate, ruginite și găurite. Traseul total al țevilor termice din Constanța se întinde pe 85 de kilometri. Ca să asigure subzistența acestui sistem comunist și falimentar, Primăria Constanța pompează subvenții de 15 milioane de euro pe an. ”Ajunge!” – spune Tudorel Chesoi. Și nu spune din această campanie electorală, ci din vremuri în care Vergil Chițac nici nu se gândea că va ajunge vreodată să candideze la Primărie. 

În al doilea rând, Tudorel Chesoi a relatat câte ceva despre colaborarea sa cu Vergil Chițac. În 2016, fostul amiral i-a propus lui Tudorel Chesoi să candideze pe listele PNL de consilieri locali. Cu ocazia acelor discuții, Chesoi i-a vorbit despre proiectul de reformă a sistemului de termoficare. Iar lui Chițac i-a plăcut. În cele din urmă, nici Chesoi nu a fost decis să facă pasul spre celălalt partid istoric, dar nici Chițac nu a mai răspuns la telefon. Cu toate acestea, Tudorel Chesoi spune că l-a votat pe Chițac în 2016, că l-a respectat și încă îl mai respectă, chiar și după acest atac neloial. Tot în 2016, Chesoi a candidat independent pentru un post de consilier local municipal. Evident că una din temele sale de campanie a fost reforma pe care o propune pentru sistemul de termoficare. Însă atunci, Chițac n-a mai inventat nicio teorie a conspirației. 

În al treilea rând al relevanței, trebuie să spunem că pentru Tudorel Chesoi un pact asumat sau mascat cu PSD-ul este ceva de neacceptat. Acest om este țărănist de 30 de ani. El spune că mii de țărăniști au înfundat închisorile comuniste, unde au fost torționați sau omorâți. Pentru Chesoi, PSD-ul este moștenitorul regimului de tristă amintire. Iar din acest motiv, orice asociere este de neacceptat. În 2016, PNȚCD a ajuns sub conducerea unui lider controversat, care pentru prima oară în istoria acestui partid a acceptat să încheie o alianță cu PSD-ul. După cum spuneam și în paragraful precedent, Chesoi a devenit atunci independent. Dacă ar fi fost dispus să facă înțelegeri cu PSD-ul, ar fi rămas în PNȚCD. Ulterior, același Chesoi a devenit fondator al Alianței Național-Țărăniste, alături de avocatul Radu Ghidău și de alți țărăniști autentici, care vor să ducă mai departe moștenirea morală și intelectuală a lui Iuliu Maniu și Corneliu Coposu. Să-l ataci pe un om cu o asemenea traiectorie publică pe baza unei suspiciuni întemeiate… pe nimic, este o eroare greu de digerat.

În al patrulea rând al relevanței, trebuie spus că Tudorel Chesoi este un politician care a pledat permanent pentru coalizarea forțelor de opoziție din Constanța. În 2012, a fost copreședintele Alianței pentru Constanța, un pol format din partidele de dreapta de atunci. De asemenea, în campania electorală actuală, Chesoi a purtat discuții pentru coalizare atât cu PNL, cât și cu USR. Ba chiar, a susținut o conferință de presă alături de Stelian Ion, candidatul USR, și alături de președintele PLUS Constanța. Au urmat apoi discuții cu președintele PNL, Bogdan Huțucă. Demersurile sale pentru o alianță a dreptei sunt de largă notorietate, astfel încât teoria conspirației lansată de Chițac este total contrafactuală. 

De altfel, Tudorel Chesoi crede că aberația lansată de Chițac are un scop foarte pragmatic și machiavellic, anume acela ca PNL-istul să atragă niște voturi din parte celor care înclină să voteze pentru Chesoi. 

În sfârșit, trebuie să mai punctăm că teoria lui Chițac este un nonsens și cu privire la aspectul că PSD-ul l-ar fi trimis pe Chesoi să culeagă voturile nemulțumiților de termoficare, pentru ca aceste voturi să nu ajungă la Chițac. Aceste voturi nu ajungeau oricum la Chițac, dintr-un motiv foarte simplu. Candidatul PNL susține aceeași mizerie ca și PSD-ul, anume păstrarea sistemului centralizat cu subvenții. Astel, în programul electoral al lui Vergil Chițac sunt cuprinse aspecte contradictorii și amatoristice despre termoficare. Chițac vrea să transforme punctele termice în centrale de cartier, după cum propune Tudorel Chesoi, dar în același timp vrea să păstreze și CET-ul și să-l subvenționeze în continuare, după cum propune și actualul primar PSD.  Acest compot de idei de stânga și de dreapta ar fi un dezastru și o risipă nejustificată de bani publici. Dar, înainte de toate exprimă o frântură de logică. Păi, dacă faci centrale de cartier, nu mai ai nevoie de CET. Și le faci ca să scapi de plata subvențiilor. Însă scriitorii propragmului electoral al lui Vergil Chițac s-au socotit să facă și centralele de cartier, dar să păstreze și CET-ul cu sistemul de subvenție. Cu așa aiureală, e limpede că voturile celor care vor descentralizarea propusă de Tudorel Chesoi nu ajungeau oricum la Vergil Chițac. 

Matwerial electoral.

Comandat de Alianța Național-Țărănistă

CMF: 21200539

Realizat de: Asociația Puterea Civică – portal www.ordinea.ro

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions