Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Ţarălungă, 9 ani de închisoare pentru o şpagă de 200 de euro. Epure jubilează

Published

on

Fostul decan al Facultăţii de Farmacie din Constanţa, Gheorghe Ţarălungă, a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la 8 ani şi 8 luni de închisoare pentru o şpagă de 200 de euro. Şpăguitorul fostului decan, studentul grec Evangelos Faloutsos, a primit doi ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă. Rechizitoriul de trimitere în judecată a fost întocmit de şeful DNA Constanţa, procurorul Sorin Constantinescu.

Pedeapsa extrem de dură în raport cu valoarea mitei este de-a dreptul şocantă. Spre comparaţie, Dorin Cocoş a fost condamnat în Dosarul Microsoft la 2,4 ani de închisoare şi confiscarea prejudiciului de 9 milioane de euro.

Ţarălungă i-a săpat groapa lui Epure

Aventura penală a lui Ţaralungă a început, indirect, pe 17 ianuarie 2013. La data menţionată, acesta a depus un denunţ penal la DNA Constanţa împotriva rectorului Universităţii Ovidius, de la acea vreme, profesorul de economie Dănuţ-Tiberiu Epure. Ţarălungă îl turna pe Epure că ar fi pretins câte 3.000 de euro de la diferite persoane pentru a le aranja admiterea la Ovidius pe locuri bugetate, fără taxă de şcolarizare, şi câte 1.000 de euro pe locurile cu taxă. Denunţătorul a depus în susţinerea afirmaţiilor sale două înregistrări ambientale realizate de colaboratoarea sa, conferianţiarul Gabriela Lilos, reprezentând discuţii avute de aceasta cu mama unei studente, respectiv cu un întreg grup de studenţi, din care reieşea că s-ar fi plătit sumele menţionate pentru trucarea examenului de admitere către rectorul Epure. Ulterior, procurorii au instrumentat o anchetă cu investigatori sub acoperire, care l-au momit pe Epure, acesta fiind prins în flagrant-delict de luare de mită, având asupra sa 4.000 de euro. Ridicat de mascaţi, Epure a fost trimis în judecată, însă a obţinut strămutarea procesului penal la Tribunalul Ilfov. Condamnat pe fond la 4 ani şi 3 luni de închisoare, acesta şi-a îndulcit situaţia, în recurs, la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a redus pedeapsa la 3 ani, cu suspendare, în decembrie 2015.

Advertisement
usr

Ţarălungă, inclupat pentru 200 de euro, Lilos, reţinută pentru favorizarea infractorului

În timp ce Epure răspundea în acest fel în faţa legii, denunţătorul său, profesorul Gheorghe Ţarălungă, s-a ales şi el cu un dosar penal pentru luare de mită, în cursul anului 2015. Potrivit procurorilor, acesta ar fi luat 200 de euro de la un student grec, pentru a-l ajuta la promovarea unui examen. În octombrie 2016, Gabrila Lilos, conferenţiara care adusese înregistrările incriminatoare pentru Epure a fost şi ea reţinută de DNA sub acuzaţia de instigare la mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Prezentată în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, Lilos a scăpat cu măsura controlului judiciar, mai ales că acest caz a fost amplu mediatizat de presa centrală.

Epure jubilează: „Există dreptate!”

Condamnarea lui Ţarălungă la aproape 9 ani de închisoare pentru mita de 200 de euro a fost primită cu aplauze de rivalul său, Dănuţ Epure. „Exista dreptate! Opt ani si opt luni de inchisoare pentru “unealta” aflata la originea facaturii ordinare prin care s-a incercat eliminarea mea.”, a scris Epure pe pagina sa de Facebook.

Epure-comment

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions