Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat astăzi la şedinţa de Guvern, în care s-au stabilit noi măsuri în combaterea panedemiei. El a anunţat că şcolile vor trece în online, angajaţii vor lucra de acasă, în telemuncă, iar magazinele vor fi închise la ora 21.00. În plus, a precizat că circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile interzise, iar portul măştii va fi obligatoriu.
Iată ce a declarat preşedintele Iohannis în faţa Cabinetului Orban.
“Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit. Am avut şi astăzi mulţi, prea mulţi care au decedat şi trebuie să fim foarte realişti. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum, nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional, precum şcolile să treacă toate în online. Angajaţii, şi din public, şi din privat, să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise, cel târziu, seara la ora 9.00 (n.r. – 21.00).
Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile, şi cele publice, şi cele private trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară. (…) Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţarea suficientă între persoane. Evident că noi dorim să controlăm extinderea, răspândirea pandemiei, dar în acelaşi timp vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. În acelaşi timp, ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia românească. Vrem să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și vrem ca românii să continue viața, cât de mult se poate, în condiții normale. (…)
În acelaşi timp, începe campania electorală. Va fi o campanie în condiții foarte stricte și urmează votul. Vă invit să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil, am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale. Există multe discuții în spaţiul public despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată. Democrația se garantează prin alegeri. Prin alegeri libere. Şi națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În SUA au fost alegeri în condiții de 100 de mii de cazuri pe zi și, totuşi, alegerile s-au organizat şi a fost o prezență record. (…) Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică, dragii mei, și vom trece împreună prin această criză.”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis la începutul ședinței de Guvern.
Premierul Orban a anunţat de când vor intra în vigoare aceste măsuri
”Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în Hotărârea de Guvern privind starea de alertă. (…) Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU și să fie adoptate de Guvern. Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare. Solicit tuturor conducătorilor de instituții fermitate și angajament maxim în transpunerea lor în practică. Îi mulțumesc mult domnului președinte și pentru poziția privind alegerile. Suntem pregătiți pentru organizarea campaniei și ziua votului astfel încât riscul să fie egal cu zero. De altfel, celor care bat toba pentru amânarea alegerilor le aduc aminte că duminică au fost alegeri în România pentru președintele Republicii Moldova.”, a declarat premierul Ludovic Orban.