În ultimele zile, telefoanele de la Garda de Mediu Constanţa, dar şi cele de la ABADL Constanţa au zbârnâit continuu. Mai mulţi locuitori ai judeţului Constanţa semnalau o poluare a Mării Negre în Portul Midia, în Constanţa, în zona digului de la Agigea, iar ieri a apărut şi la Mangalia.
Inspectori de mediu au făcut verificări pentru a stabili ce anume s-a întâmplat.
Potrivit directorului Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, nu a fost vorba de vreo poluare, ci despre apariţia unui microorganism, care produce acest fenomen roşiatic.
“Este vorba despre Noctilluca Scintiallis, un microorganism din planctonul marin, cu aspect gelatinos. Provoacă nişte valuri roşii. Am avut o sesizare în acest sens şi de la Midia, şi de la Agigea, şi de la Constanţa, atât noi, cât şi colegii noştri de la Apele Române. Se pare că în Marea Neagră este adusă de vapoarele care ajung în port.”, a precizat pentru ziarul Ordinea.ro directorul Steluţa Popescu.
Echipa de permanență a Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa – a efectuat verificări în zona digului Agigea, portului Midia şi a porturilor turistice Mangalia și Constanța.
“Urmare a colaborării cu specialiști din cadrul ABADL, s-a stabilit că acest fenomen se datorează apariției în zona țărmului a unui microorganism ce aparține grupului dinoflagellatelor din planctonul marin, respectiv Noptilluca scintillans. Microorganismul devine abundent la țărmurile mărilor, în dreptul orașelor-port, provocând astfel
apariția asa numitelor “red-tide”(valuri roșii).”, precizează Biroul de presă al Gărzii de Mediu.
La rândul său, directorul ABADL a scris pe pagina sa de Facebook că acest microorganism apare foarte rar la noi.
“Ce vedeți în imagini nu este vreo poluare, ci doar un microorganism. (…) Acest protozoar are o particularitate aparte : bioluminiscența dată de picăturile de ulei din structura sa este extrem de vizibilă noaptea. Acest micro-organism devine “abundent” la țărmurile mărilor, în dreptul marilor oraşe porturi. Uneori, prin aglomerare masivă, provoacă apariția așa-numitelor “red tide” (valuri roșii). La noi, în Marea Neagră, apare foarte rar, fiind adusă mai degrabă de vapoarele venite în port. Dar găsind condiții bune de înmulțire (hrană = substanțe poluante) și ape mai calde produc o așa-zisă “înflorire”, adică dezvoltare în masă.
Atenție însă: are efect toxic asupra peștilor, care evită zona cu Noctiluca, aceasta fiind și o mare consumatoare de icre!
Aceasta este pe scurt povestea “poluărilor” întâlnite la Marea Neagră în aceste zile. Cu calm și comunicând, eu chiar cred că putem da de cap oricărei probleme de care ne lovim! Încă o dată, mulțumesc specialiștilor noștri din laboratorul ABADL și tuturor care ne-au semnalat fenomenul.”, a scris Bogdan Bola.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta