Actual
A crescut cu peste 70% numărul autoturismelor furate de români din străinătate
Published
6 ani agoon
În anul 2018 (11 luni), în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 239 autovehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare și 4 remorci), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 138 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creştere de peste 70%.
Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare), P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu R. Moldova, în P.T.F. Albiţa şi P.T.F. Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria.
De asemenea, în perioada de referinţă au fost constatate 266 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi, sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.
Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctelor comune de contact.
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.
În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.
Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene.De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe maşini indisponibilizate de Poliţia de Frontieră sunt din gama celor de lux.
Dintre cazurile semnificative înregistrate în anul 2018 pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu autoturisme furate, prezentăm următoarele:
Polițiștii de frontieră sătmăreni au depistat un autoturism marca Land Rover, în valoare de peste 58.800 euro, ce fusese declarat ca fiind furat din Marea Britanie
În data de 30 martie, în jurul orei 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, jud. Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetățeanul român G. A., în vârstă de 33 de ani, domiciliat pe raza județul Maramureș, la volanul unui autoturism marca Land Rover, cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au constatat că mașina figura în baza de date a Interpolului ca fiind furată, alertă introdusă, 29 martie 2018, de către autoritățile din Marea Britanie.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – P.T.F. Ostrov au depistat şi indisponibilizat un autoturism marca BMW, model X6,în valoare de aproximativ 50.000 euro, condus de un cetățean român, ce figura ca fiind furat din Marea Britanie.
În data de 05.06.2018, la Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov, județul Constanța, s-a prezentat pe sensul de ieșire din ţară un cetăţean român, în vârstă de 47 de ani, cu domiciliul în județul Suceava, la volanul autoturismului marca BMW, model X6, înmatriculat în Marea Britanie.
Cu ocazia controlului documentelor de călătorie, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare cu privire la autoturismul în cauză, în urma cărora au constatat că autovehiculul este căutat de autorităţile din Marea Britanie, acesta fiind declarat furat.
Faţă de cele constatate, persoana în cauză a declarat că nu este proprietarul mașinii și că intenționa să meargă în Bulgaria pentru a efectua formalitățile în vederea înmatriculării acesteia, fără să știe că este semnalată ca fiind furată.
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret – I.T.P.F. Sighetu Marmației au depistat un cetăţean polonez care conducea un autoturism marca Audi Q7, în valoare de peste 60.200 de euro, care figura ca fiind căutat de autoritățile din Polonia.
În data de 5 octombrie 2018, în P.T.F. Siret, s-a prezentat la control pe sensul de ieşire din țară, cetățeanul polonez D.S., în vârstă de 31 de ani, care conducea un autoturism marca Audi Q7, cu număr de înmatriculare specific Poloniei.
În urma controlului efectuat asupra documentelor de călătorie şi verificărilor efectuate în bazele de date, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figura ca fiind bun căutat pentru confiscare sau folosire ca probă în cadrul procedurilor penale, alerta fiind introdusă de către autoritățile din Polonia în cursul aceleiași zile.
În toate cazurile au fost aplicate măsurile prevăzute de lege, autovehiculele au fost indisponibilizate la sediile Politiei de Frontiera, iar fată de persoanele implicate au fost demarate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.
Poliţia de Frontieră Română va continua (independent sau în colaborare cu celelalte instituţii cu competenţă în ţară şi străinătate) să întreprindă măsuri ferme pe linia combaterii acestei activități infracţionale transfrontaliere, de natură să aducă prejudicii atât economiei naţionale, cât şi persoanelor de bună credinţă.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!