Duminică, 20 martie, în satul Oituz a fost zi de sărbătoare. Noul sediu cultural al localității a fost inaugurat, în prezența unui consilier local, delegat din partea primăriei comunei Lumina.
La eveniment au participat reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, col. (r) Remus Macovei, Dan Nicolau și Andreescu Gavril Mihail.
Sediul a fost sfințit de către preotul Daniel Abălintoaie, iar apoi a fost prezentat proiectul asociației “Cântec și voie bună” pentru păstrarea tradițiilor, folclorului și dansului popular specific zonei. Au fost vizitate sălile destinate bibliotecii sătești și încăperea pentru studierea dansului și cântecului.
Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina a precizat pentru ziarul Ordinea că de ani de zile există în satul Oituz acest centru ”Caritas”, care a fost renovat la etajul I.
”S-a zugrăvit și s-a făcut curățenie. Aproximativ două săptămâni au durat lucrările.”, a precizat Dumitru Chiru.
Cu această oacazie s-a lansat ideea pregătirii acțiunilor de sărbătorire, în anul 2023, a 100 de ani de la înființarea satului Oituz.
Cine a fost Emanoil Rujanschi
În sediul cultural din Oituz se află la loc de cinste fotografia lui Emanoil Rujanschi, om al satului, care a trăit aici până în luna ianuarie 2021, când s-a stins din viață la numai 65 de ani.
„Ne-a părăsit Emanoil Rujanschi, tractoristul de brazdă, care cu sufletul lui mare a făcut atât de mult pentru localitatea Oituz, com. Lumina, jud. Constanța.
Nea Mănel, ceangăul mândru de originea sa, a fost un autodidact care a elaborat Monografia localității Oituz, a realizat un monument pentru eroii localității, a revigorat activitatea trupei de dansuri și cântece populare, a înființat o bibliotecă sătească în locuința sa. În același timp a realizat proiectul “Andrei Lupu”, prin care copiii din Oituzul dobrogean s-au deplasat în repetate rânduri, la Luizi Călugăra, jud. Bacău, pentru a – și cunoaște înaintașii și tradițiile acestora.
Dumnezeu să – l odihnească în pace!”, a scris la acel moment col. în rezervă Remus Macovei pe Facebook.
Tractorit cu numai 6 clase, Emanoil Rujanshi a oferit monografia singurului sat de ceangăi din Dobrogea, a ridicat un monument și a înființat o bibliotecă în locuința sa.
Satul Oituz este unic în peisajul dobrogean. Localitatea aparţine de comuna constănţeană Lumina și a fost înfiinţată în urmă cu un secol de către familii de ceangăi venite în Dobrogea din satul băcăuan Luizi-Călugăra.
Emanoil Rujanschi a dorit mereu să aducă ceva locului. Așa că a mers la filiala din Constanţa a Arhivelor Naţionale şi la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman de unde a strâns date şi le-a adunat într-o carte. Monografia, care a fost tipărită în doar câteva zeci de exemplare, a fost tipărită din banii lui.
Foto – Dan Nicolau