PNL, USR-PLUS și UDMR au discuțiile în forță pentru formarea noului Guvern. Potrivit surselor Digi24, între cele trei formațiuni au loc negocieri intense privind împărțirea portofoliilor. Pe de o parte, PNL nu vrea să renunțe în ruptul capului la următoarele ministere: Justiție, Dezvoltare, Economie, Transporturi și Fonduri Europene. Pe de altă parte, USR ar dori să conducă ministerele: Finanțelor, Dezvoltare, Justiție, Transporturi și Interne. În fine, UDMR ar vrea Mediul, Cultură și Sănătatea. Interesant este că niciunul din cele trei partide nu și-au dorit să preia Ministerul Educației, un portofoliu extrem de dificil în actualele condiții de pandemie.
Tot surse au spus că generalul Nicolae Ciucă ar urma să fie propus de Iohannis pentru funcția de premier. În aceste condiții, liderul USR-PLUS, Dan Barna, a declarat că, dacă PNL propunere premierul, atunci este normal ca USR-PLUS să preia șefia Camerei deputaților. Numai că, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, pentru că Ioahnnis i-ar fi promis lui Orban funcția de președinte al Camerei dacă renunță la funcția de premier.
Cei de la USR-PLUS sunt extrem de deciși să nu cedeze în fața celor de la PNL, cărora le transmit că vor un parteneriat.
„USR-PLUS nu acceptă ca PNL să preia ministerele de forță, iar noi să luăm ce nu le convine lor. Să fie forte clar: USR-PLUS NU AJUTĂ PNL SĂ GUVERNEZE!“, a spus Barna într-o intervenție la digi24.
Totodată, liderul USR-PLUS a afirmat că formațiunea sa va merge la consultările de la Cotroceni cu propunerea ca Dacian Cioloș să fie premierul României.
Pe de altă parte, USR PLUS nu dorește să renunțe la proiectele lor:
- ”O Românie fără hoție” și ”Fără penali în funcții publice.”
- Reforma Curții Constituționale.
- Eliminarea imunității parlamentare care nu se referă la voturile și opiniile politice.
- Eliminarea pensiilor speciale.
- Limitarea delegării legislative, astfel încât să nu mai fie adoptate ordonanțe de urgență pentru absolut orice situație.
- O diferențiere clară între Senat și Camera Deputaților, pentru ca Parlamentul să funcționeze mai bine: deputații să fie aleși la nivel național pe o listă comună, iar senatorii să fie reprezentanții județului.