Conecteaza-te cu noi

Actual

A început un nou an școlar. Ce reguli trebuie să respecte elevii

Published

on

Astăzi, 13 septembrie 2021, a început un nou an școlar. Mii de elevi și părinți din județul Constanța s-au îndreptat spre unitățile de învățământ, cei mai mulți cu buchete de flori în mână. Și cu emoții foarte mari, firește.

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, alături de inspectorul școlar general Sorin Mihai, de directorul DSP, Cristina Mihaela Schipor s-au aflat la Școala gimnazială ”George Coșbuc” din localitatea 23 August.

Aici au fost întâmpinați de către elevi, părinți, directorul unității de învățământ, prof. Valentina David, precum și de primarul comunei, Mugur Mitrana.

Inspectorul școlar Sorin Mihai a precizat faptul că în comună s-au făcut foarte multe lucruri bune. El a spus că toate cele 6 clădiri în care își desfășoară activitatea elevii din 23 August, Moșneni și Dulcești au fost reabilitate.

”Este o școală din mediul rural cu un procent ridicat de promovabilitate.”, a spus Sorin Mihai.

Și directorul DSP s-a arătat mulțumită de școală. ”Am văzut o școală bine organizată, care corespunde tuturor normelor.”

La rândul său, directorul unității de învățământ, Valentina David, a declarat că încearcă să respecte toate măsurile și să le explice elevilor că este un nou început normal.

”În pandemie totul este greu de organizat într-o școală, începând de la trasee, accesul în unitate, achiziționarea de măști, de igienizanți, grijă permanentă să nu se transmită boli.”

Întrebată de jurnaliști care este diferența între anii în care era elevă și cei de acum, când este director, Valentina David a spus:

”Când eram eu elevă, simțeam o bucurie enormă să mă întâlnesc cu colegii, știam exact că mă întâlnesc cu ei, că dau mâna, că mă îmbrățișez, că îi strâng în brațe… Acum nu mai avem acest obicei. Cuvântul de ordine este: păstrați distanța, puneți masca, păstrați căile de acces, aveți grijă pe unde intrați… Sunt într-adevăr diferențe mari!”, a declarat Valentina David.

Primarul comunei 23 August a menționat că niciodată nu au avut probleme financiare pentru a asigura confort în școli. Mugur Mitrana a spus că s-a ajuns și la un procent de 60% din bugetul local care a fost alocat școlilor.

”Toți copiii au tablete. Am fost printre primele școli din România cu tablete.”

Reamintim că aceste este cel de-al doilea an şcolar care începe sub semnul pandemiei de coronavirus.

În acest context, a fost emis un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.

Potrivit documentului, la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi.

Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale.

Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical, însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.

De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/ însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions