Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

A murit Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix

Published

on

nicu covaci

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix a murit în această seară, 2 august.

”De azi ne-așteaptă, Dincolo,

Cel Ce Ne-a Dat Nume.

Prin TOT ce ne-a lăsat Moștenire,

Advertisement
usr

Nicu Covaci este, de azi,

Pururi, NEMURITOR!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Nicu Covaci (76 de ani), fondatorul trupei Phoenix.

Nicu Covaci a murit la spital.

A fost unul dintre cei mai mari și mai influenți muzicieni din istorica rock-ului românesc.

Nicu Covaci a fost operat pe creier în 22 martie 2024, la spitalul judeţean din Timişoara. Liderul trupei Phoenix s-a simțit rău la începutul anului, acesta plângându-se că amețește, că nu mai poate sta în picioare, că-i amorțește fața și că îi este afectată vederea.

Advertisement
usr

În 29 martie 2023, Nicu Covaci ar fi trebuit să susțină un concert într-un club din Arad, însă i s-a făcut rău în timp ce dădea autografe la cinematograful Arta, după filmul „Phoenix: Povestea”. Chitaristul a ajuns la spital, unde i s-au făcut mai multe analize.

Diagnosticul pus de medici a fost ”proces expansiv intracranian”, operația fiind o urgență. Intervenția chirurgicală, condusă de echipa renumitului medic neurochirurg Horia Pleș, a durat aproximativ șase ore, în timpul ei fiind extirpată o tumoră de pe creier. Mostre din formațiune au fost trimise la laborator, pentru a vedea dacă aceasta este de natură malignă sau benignă, iar veștile n-au fost cele mai bune.

În continuare evoluția nu avea să fie bună, deși Nicu Covaci a început tratamentele de radioterepie. În ultimele   săptămâni, Covaci era la ATI, iar foștii colegii și cunoscuții au venit pe rând să-și ia rămas bun de la el.

”Drum lin Nicu Covaci! Regrete imense!”, a scris Mircea Baniciu pe pagina sa de socializare.

Potrivit Wikipedia, Nicu Covaci s-a născut la data de 19 aprilie 1947 la Timișoara.

Advertisement
usr

A fost singurul copil al unei croitorese originară din Basarabia și al unui tată bănățean. A început de mic să ia lecții de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță a luat și lecții de chitară.

A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.

Pe 23 noiembrie 2019 a fost lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online.

nicu covaci

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions