Conecteaza-te cu noi

Societate

A treia săptămână BE.SAFE începe cu o crimă și se termină cu o operetă

Published

on

Cea de-a treia săptămână BE.SAFE începe cu un eveniment foarte important, deschiderea Teatrului de Vară Soveja, pe care Teatrul de Stat Constanța l-a reabilitat parțial și l-a igienizat în timp record, pentru a fi folosit ca spațiu de joc în această perioadă, în care spectacolele în sală sunt interzise din cauza riscurilor de contaminare cu corona virus.

Primul spectacol va avea loc joi, 6 august, ora 21:30. Este vorba despre „Crimă la Howard Johnson“ de Ron Clark şi Sam Bobrick, în traducerea lui Emanuel Pârvu, producător Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, secţia Revistă. Regia este semnată de Radu Gabriel, iar scenografia, de Ovidiu Pascal. În distribuție: Manuela Alionte Frîncu, George Liviu Frîncu, Robert Oprea, Loredana Bădică, Oana Hanganu, Roxana Văleanu, Lucian Vasilescu.

  • În calea fericirii depline a amanţilor stă doar soţul ei. Tânăra și atrăgătoarea Arlene este căsătorită cu Paul Miller, un invidid insipid, dar foarte îndrăgostit de soția sa. Fire pătimașă, Arlene, plictisită de căsnicia sa anostă, îl cucerește pe Mitchell, dentistul familiei, și devin amanți. Îmbătați de amorul nepermis, soția și amantul încep să își dorească libertate deplină și plănuiesc să îl elimine pe Paul. Un spectacol în care comicul și incredibilul situației sunt surse inepuizabile de râsete copioase.

Vineri, 7 august, de la ora 21:30, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, secţia Dramă prezintă, în Parcul Arheologic, spectacolul „Piatra din casă”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija. Scenografia: Mihai Androne, Asistent regie: Karl Baker. În distribuţie: Cristina Moldoveanu, Theodora Sandu, Clara Flores, Bogdan Farcaş, Ioan Coman, Karl Baker, Andrei Radu, Narcis Stoica, Răzvan Băltăreţu.

  • Mama, văduvă după trei soţi care i-au murit, vrea să-şi mărite fata cât mai repede, ca să fie liberă să-şi trăiască şi ea viaţa şi să se poată recăsători încă o dată.

Comedia „Piatra din casă” satirizează obiceiul micii boierimi din Moldova mijlocului de secol XIX de a transforma căsătoria într-un târg, o înţelegere între părinţi cu privire la împărţirea zestrei, fără a ţine cont de sentimentele copiilor, deşi în joc este viitorul lor.

Prin umor de situaţie, de limbaj şi de caracter, se dezvăluie personalitatea protagoniştilor şi mentalităţile vremurilor. Spectacolul atinge şi problema discriminării în contextul dezrobirii ţiganilor.

Sâmbătă, 8 august:

La Teatrul de vară Soveja, de la ora 21:30 vine Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cu o comedie de Pierre de Marivaux, „Jocul dragostei și al întâmplării”, în regia lui Ovidiu Lazăr. Traducerea: Liana Maxy, scenografia: Alina Dincă-Pușcașu. În distribuție: Livia Iorga, Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Ion Ursulescu.

  • Pentru a studia caracterul celei care îi era destinată drept soție, Dorante îmbracă livreaua servitorului Arlechin, iar Silvia, care dorește și ea certitudini în privinţa viitorului soţ, preia rolul subretei ei Lizete.

Acest cadril, pe lângă încurcăturile comice pe care le produce,- comic sporit de tehnica măștilor și contramăștilor – pune pe fiecare dintre cei doi îndrăgostiți într-o situație psihologică aparte. Fiecare dintre ei constată că iubește un personaj de o condiție socială inferioară celei în care se află el și această constatare  îi oferă, pe lângă oarecare neliniști, certitudinea valorii reale a persoanei astfel puse la încercare.

Rupându-se de tradiții, Marivaux creează un nou gen de comedie – comedia psihologică – a cărei temă exclusivă este iubirea. Jocul dragostei și-al întâmplării este textul care vine în sprijinul acestei afirmații. Până atunci iubirea nu ocupa în comedie decât o funcție subsidiară, preocupa doar în treacăt, ca simplu resort de declanșare, în cele mai multe cazuri. În teatrul „celui mai serios dintre autorii ușori“, iubirea trece pe primul plan  devenind obiectul unor analize minuțioase, subtile, cu un rafinament aparte.

  • Duminică, 9 august:

La Teatrul de vară Soveja, de la ora 21:30, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, vă invită la Gala de operetă „Astă-seară cântă Leonard”, în regia lui Adrian Mărgineanu.

****************

Partenerul stagiunii estivale BE.SAFE, Centrul Cultural Judeţean „Theodor T. Burada, organizează în weekend două spectacole pe scena din Parcul Arheologic, la care intrarea este liberă.

Sâmbătă, 8 august, de la ora 20:30 – Spectacol folcloric

Duminică, 9 august, de la ora 20.30 – Spectacol multietnic

De asemenea, în acest weekend continuă spectacolele jucate de actorii Teatrului pentru copii şi tineret „Căluţul de mare”, care pot fi văzute pe scena de la Perla, din Mamaia. Sâmbătă, “Pinochio”, iar duminică, „Punguţa cu doi bani”, ambele de la ora 19.00

****************

Accesul la spectacole va fi pe baza de BILETE ce pot fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro , fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța (Bulevardul Ferdinand Nr. 11)

Parcul Arheologic (vineri 7 august) – bilet întreg 30 lei, bilet cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari – 7,5 lei (număr limitat de locuri)

Teatrul de Vară Soveja – CAMPANIE PROMOȚIONALĂ REDESCHIDERE TEATRU DE VARĂ –  bilet dublu 30 lei (acces 2 persoane), bilet triplu 40 lei (acces 3 persoane)

Programul casei de bilete este miercuri – duminică, orele 9:00 – 12:00, 16:00 – 21:00

*****************

Stagiunea Estivală BestSummerArtFEst – BE.SAFE – Constanța 2020, organizată de Teatrul de Stat Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și Primăriei Municipiului Constanța, cuprinde evenimente culturale diverse, ce se desfășoară în spații adecvate, în aer liber, până la începutul lunii septembrie. Partenerii stagiunii sunt Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța și Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada”. Sponsorii evenimentului sunt: AQUA CARPATICA, DOMENIILE SÂMBUREȘTI, CRAMELE RASOVA, FLORĂRIA MAGNOLIA

Sănătatea populației rămâne prioritatea numărul unu, așadar toate evenimentele din cadrul stagiunii vor avea loc cu respectarea strictă a tuturor normelor de protecție împotriva contaminării cu Coronavirus.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions