În cursul zilei de azi, Şantierul Naval Constanţa a fost gazda unei vizite extrem de importante efectuate de către ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis – care a condus delegaţia franceză Naval Group în vederea derulării unui proiect economic pentru ţara noastră.
Ea a fost însoţită de către preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihai Daraban şi de vicepreşedintele Naval Group, Pascal Le Roy.
Cu ocazia acestei vizite, reprezentanții SNC și cei ai naval Group au semnat un acord de colaborare care urmează Memorandului de înțelegere, semnat de cele două companii, în noiembrie 2017, în cadrul Seminarul industrial dedicat facilitării întâlnirilor dintre companiile franceze și românești, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României. Acordul de colaborare prevede participarea la licitația lansată de statul român pentru achiziția de patru corvete și facilitează transferul de tehnologie de ultimă generație și know-how.
Cu acest prilej, directorul Șantierului Naval Constanța, Radu Rusen a precizat că asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanta pentru programul de corvete este un proiect economic major franco-român, care va face posibil ca Forțele Navale Române să dispună de cea mai avansată tehnologie pentru lupta pe mare. “Vorbim de tehnologie de vârf, inclusiv tehnologie folosită pe fregate și submarine, care acum va putea fi transferată pe corvetele Marinei. De asemenea, asocierea noastră va face posibil un amplu transfer de tehnologie de ultimă generație pentru economia românească. România va putea deține pe teritoriul național, pe termen lung, capacități proprii de construcție de nave militare foarte avansate ca tehnologie de luptă”, a precizat directorul Radu Rusen.
La rândul său, vicepreşedintele grupului Naval Group, Pascal Le Roy, a spus că această ofertă se poate baza pe un parteneriat bazat pe resursele industriale unice ale SNC: “Suntem convinși că soluția noastră este cea mai bună pentru România, pentru marina românească la nivel operațional și strategic, dar și pentru economia românească și poporul român în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și dezvoltarea industriei de apărare românească în următoarele decenii”., a afirmat vicepreşedintele.
În cadrul discuţiilor, ambasadorul Republicii franceze în România, Michèle Ramis, a declarat că între România şi Franţa există de mai bine de 10 ani un parteneriat strategic, iar ţara sa propune parteneriate pe termen lung în ceea ce priveşte cooperarea în industria apărării. : Ceea ce ați văzut azi este concretizarea intenției de cooperare între unul dintre campionii lumii în domeniul naval și Șantierul Naval Constanta. Este vorba de o cooperare pe termen lung care vizează construirea de nave și transfer de tehnologie, crearea de locuri de muncă și posibilități de export. Ambele părți au de câștigat. Acest proiect are tot sprijinul guvernului francez și de aceea sunt aici”.
Mihai Daraban a făcut referire la SNC ca fiind un obiectiv strategic de dezvoltare: “Am ținut să vin să sprijin Șantierul Naval Constanța în toate demersurile ca industria românească de profil să capete tehnologie cu care ulterior să poată licita în toate părțile lumii. Naval Group e singurul care are produse testate în luptă. Restul au produs pentru expoziție. Transferul tehnologic contează extrem de mult. Partenerul francez va lăsa tehnologia utilizată în șantierul naval. Acesta este rolul nostru, să importăm tehnologie ca ulterior să exportăm de sine stătători. Naval Group sunt singurii din competiția care va urma care au produse testate în luptă”.
Reamintim că, în luna noiembrie a anului trecut, Camera de Comerț și Industrie a României a organizat Seminarul industrial dedicat facilitării întâlnirilor dintre companiile franceze și românești. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Industriei Navale Franceze (GICAN) și grupul industrial francez NAVAL GROUP (ex. DCNS), sub patronajul Excelenței Sale doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România.
De asemenea, este important să precizăm că Șantierul Naval Constanța (SNC) este unul dintre cele mai mari șantiere de construcții și reparații de nave din Europa, ocupând o suprafață de aproximativ 80.000 mp. Cu peste 125 de ani de activitate, SNC al doilea mare constructor de nave din România, cu peste 500 de nave construite.
La rândul său, Naval Group se numără printre puținii constructori la nivel mondial de portavioane, submarine nucleare și nave militare de ultimă generație.