Consilierii locali din Constanța vor trebui să își dea votul în cadrul ședinței Consiliului Local din această săptămână asupra proiectului de hotărâre, inițiat de primarul Vergil Chițac, privind aprobarea studiului de oportunitate pentru administrarea eficientă a bunurilor aflate în administrarea/proprietatea R.A.E.D.P.P. Constanța. Potrivit directorului RAEDPP, Stere Hira, studiul de oportunitate relevă, printre altele, posibilitatea concesionării a trei piețe constănțene. Este vorba de Piața Tomis III, Piața Tomis Nord și Piața Unirii. Hira a declarat că studiul a indicat că cea mai bună formă de administrare și dezvoltare este concesionarea acestor piețe către societăți private.
„Important este de precizat că această concesiune se poate face numai de către Primăria Constanța, reprezentată de către primar, care poate propune Consiliului Local concesionarea. RAEDPP nu are nicio implicare în această concesiune, deoarece are numai dreptul de administrare.“, a declarat Stere Hira.
El a precizat că normele de concesiune a unei proprietăți publice sunt prevăzute în Codul Administrativ, Secțiunea a 3-a.
„SECŢIUNEA a 3-a
Concesionarea bunurilor proprietate publică
ARTICOLUL 302
Obiectul dreptului de concesiune
Doctrină (1)
Bunurile care sunt prevăzute prin lege sau care prin natura lor pot fi exploatate în vederea culegerii de fructe naturale, civile sau industriale şi producte pot face obiectul concesiunii.
ARTICOLUL 303
Titularii dreptului de concesiune
Jurisprudenţă
(1) Bunurile proprietate publică pot fi concesionate de către stat sau de către unităţile administrativ-teritoriale în baza unui contract de concesiune de bunuri proprietate publică.
(2) Contractul de concesiune de bunuri proprietate publică este acel contract încheiat în formă scrisă prin care o autoritate publică, denumită concedent, transmite, pe o perioadă determinată, unei persoane, denumite concesionar, care acţionează pe riscul şi răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui bun proprietate publică, în schimbul unei redevenţe.
Jurisprudenţă
(3) Statul are calitatea de concedent pentru bunurile proprietate publică a statului, fiind reprezentat, în acest sens, de ministere sau alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
(4) Judeţul are calitatea de concedent pentru bunurile proprietate publică a judeţului, fiind reprezentat, în acest sens, de către preşedintele consiliului judeţean.
(5) Comuna, oraşul sau municipiul, după caz, are calitatea de concedent pentru bunurile proprietate publică a comunei, oraşului sau municipiului, fiind reprezentat, în acest sens, de către primarul comunei, al oraşului sau al municipiului, respectiv de către primarul general al municipiului Bucureşti.“, se arată în Codul Administrativ.
Directorul RAEDPP a mai spus că, în privința celorlalte piețe, se va propune fie demolarea și reconstrucția, ori numai modernizarea. Hira a spus că Piața Grivița va fi demolată și reconstruită, Piața Pescăruș va fi reconstruită, iar IL Caragiale și Brotăcei vor fi modernizate.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta