Avocatul Mirela Doicescu a anunțat că a introdus pe rolul Tribunalului Constanța, Secția de Contencios Administrativ, o acțiune de ANULARE a Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 294/31.08.2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a Municipiului Constanța. Acțiunea a fost formulată de Parohia Sf. Nicolae Vechi, Parohia Sf. Anton de Padova și 23 de persoane fizice, rezidenți ai zonei peninsulare.
„Ca urmare a eșecurilor repetate în demersurile noastre, privind modificarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, aflați sub presiunea termenelor procedurale, astăzi am introdus pe rolul Tribunalului Constanța, Secția de Contencios Administrativ, o acțiune de ANULARE a Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 294/31.08.2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a Municipiului Constanța.
Anterior introducerii acțiunii, ZECI DE PLÂNGERI PREALABILE AU FOST FORMULATE în temeiul art. 7 din legea 554/2004, atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice prin care am solicitat revocarea sau modificarea Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 294/31.08.2021 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a Municipiului Constanța.
Ca urmare a sesizării Administrației Prezidențiale, cererea noastră referitoare la problemele ridicate de Regulamentul in Zona Peninsulara, a fost redirecționata către Primăria Constanța! Deci, la plângerea împotriva Primăriei ne-a răspuns chiar Primăria că sesizările sunt nefondate, privesc oportunitatea și nu legalitatea actului.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării are în lucru Petiția mai multor persoane fizice, rezidente ale Zonei Peninsulare, privind cazurile de discriminare create de aplicarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară.“, a spus Mirela Doicescu.
Ea a afirmat că Avocatul Poporului a adresat Primăriei Constanța, la data de 21.12.2021, o solicitare de organizare a unei dezbateri publice pe tema Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, în etapa dezbaterii publice a Propunerii de modificare a Regulamentului. Solicitarea a fost, în schimb ignorată.
„Motivele de nelegalitate ale HCL 294/2021 invocate în acțiunea în anulare introdusă astăzi pe rolul Tribunalului Constanța sunt:
- Incalcarea disp Constitutionale prev in art 25 alin 1, art 53, din Constitutie, art 555 Cod civil, incalcarea DREPTULUI LA LIBERTATE RELIGIOASA prevazut in Conventia Europeana Drepturilor Omului (art. 9), in Constitutie (art.29) si in Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor (art. 2 al. 1 si 2).
- Motive de NELEGALITATE referitoare la incalcarea art. 33 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative elaborarea documentului ”Studiul privind impactul socio-economic al aplicării HCL privind aprobarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară din Municipiul Constanța”
III. MOTIVE DE NELEGALITATE izvorate din încalcarea:
– legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap,
– a disp art 61 privind accesibilitatea persoanelor cu handicap la mediul fizic, din Legea 446/2008 actualizata în 2021 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,
– Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, art.9
– art. 2, alin (1) și alin (3) din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare republicată
- MOTIVE DE NELEGALITATE izvorate din încălcarea prevederilor din Regulamentul UE 679/2016 – Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD / GDPR)
- MOTIVE DE NELEGALITATE izvorate din încalcarea disp art. 44 din OG 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările ulterioare, precum si disp. OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Cu siguranța, va fi introdusă în curând o acțiune în anularea HCL 294/31.08.2021 și de către persoanele juridice ce au promovat anterior cerere de suspendare.“, a mai spus avocatul Mirela Doicescu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta