A naşte un copil este un act natural, a adopta este un act divin. Este o replică dintr-un film despre adopţie şi un adevăr frumos spus. Multe cupluri şi chiar persoane singure, parcurg un drum anevoios în încercarea de a-şi împlini viaţa adoptând copii, şi multe suflete de copii nevinovaţi doresc să fie iubiţi şi îngrijiţi, să aibă părinţi. Acum, va fi mai uşor ca visele să se împlinească.
Guvernul a aprobat, miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, care a fost modificată şi completată la începutul anului.
Prin noul act normativ a fost redus la jumătate numărul formularelor utilizate în procedura adopţiei, mai exact 12 au fost eliminate şi 4 au fost simplificate. Au fost eliminate şi etapele administrative intermediare între direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).Introducerea în Registrul Naţional pentru Adopţii (RNA) a datelor referitoare la copil şi la familie, se va realiza direct la nivelul DGASPC.
Familiile adoptatoare vor depune mai puţine documente pentru soluţionarea cererii de evaluare, iar recomandările de la locul de muncă nu vor mai fi necesare.
Pentru copiii aflaţi în îngrijirea statului, adopţia va putea fi stabilită şi în cazul în care părinţii sau rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil.
De asemenea, dacă părinţii sau rudele copilului, de până la gradul al patrulea, nu sunt găsite după o perioadă de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecţie specială, procedurile de adopţie vor putea fi demarate.
Va fi eliminate şi termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil. Obţinut în urma deciziei unei instanţe de judecată, acest statut va fi valabil până la încuviinţarea adopţiei sau până ce copilul împlineşte vârsta de 14 ani.
În cazul adopţiilor internaţionale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai 1 an de la deschiderea procedurii, şi nu după 2 ani, aşa cum se întâmplă în prezent.
O altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maximum 1 an de zile şi a unei indemnizaţii lunare, de aproximativ 1700 de lei, pe perioada acestui concediu, care în mod obligatoriu include şi perioada de încredinţare în vederea adopţiei. Concediul se acordă oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit. În plus, valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungită de la 1 an la 2 ani.
La 30 iunie 2016, în Registrul Naţional pentru Adopţii erau înregistraţi 3.250 copii adoptabili, din care 2.716 erau eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopţie internaţională. De asemenea, 1.800 familii erau atestate pentru adopţie naţională şi alte 81 pentru adopţie internaţională.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta