Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Adrian Bîlbă, lecție despre leii de mare

Published

on

Într-un material video postat pe contul de Facebook al Delfinariului din Constanța, dr. Adrian Bîlbă a ținuit o veritabilă lecție despre leii de mare californieni. Directorul CMSN spune că există multe specii de lei de mare, însă californienii sunt cei mai inteligenți. Se întâmplă așa, deoarece aceștia trăiesc în apropierea omului, pe coastele intens populate din Mexic și California. Această vecinătate i-a determinat să fie interesați de relația cu omul, să fie mai inteligenți decât leii de mare din celelalte specii și cei mai dresabili dintre ei.
”În primul rând, niște urși, acum 22 de milioane de ani, s-au decis să intre în apă. Unii au intrat mai devreme și fiindcă au avut mai mult timp la dispoziție, au devenit mai acvatici. Între aceștia sunt focile de astăzi. Focile nu mai au urechi. Înotătoarele lor nu mai sunt așa de mobile, ci doar bune pentru înot. Foca se târâie pe sol. Leul de mare merge. Își poate aduna membrele posterioare sub abdomen și să pășească. Leul de mare are nevoie de mai multă odihnă pe uscat. Leul de mare este mai terestru decât focile, dacă putem spune așa. Altfel, se hrănește numai în apă. Altfel, își găsește în semiîntunericul adâncurilor hrana, cu aceste mustăți simte circulația apei și orice mișcări ale prăzii în apropiere.”.
Dr. Adrian Bîlbă spune că leii de mare au ochii foarte mari în raport cu dimensiunea craniului, datorită nevoii de a vedea în adâncul mării, scufundându-se chiar și la 200 de metri adâncime. Ochii leilor de mare au un ”tapetum lucidum”, adică un efect de ochi de pisică, deoarece în ei se reflectă cea mai mică undă de lumină, pentru a putea vedea la mari adâncimi peștele folosit pentru hrană. Și alte simțuri ale acestor mamifere sunt extrem de dezvoltate. Astfel, femelele își identifică sonor puii într-un grup pe uscat, de la mare distanță, apoi olfactiv. Așadar, vorbim de un auz și un miros foarte bine dezvoltate. Puii leilor de mare, spune dr. Adrian Bîlbă, sug lapte (care este de fel foarte gras și lipsit de lactoză) la două ore de la naștere. Încă din primele minute de viață, ei sunt capabili să meargă, deși sunt incapabili să înoate. Directorul CMSN mai spune că leii de mare, în mediul lor natural, suferă foarte mult din cauza poluării cu materiale plastice a oceanului. Îndrăgind aceste mamifere deosebite, trebuie să învățăm gestiunea zonelor costiere. În clipul atașat, puteți vedea întreaga lecție ”predată” de dr. Adrian Bîlbă.

Reamintim faptul că la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța există trei lei de mare californieni, Inuk, Sam și Kali. Vorbim aici de două femele, născute în captivitate, la o grădină zoologică din Franța, și de un mascul născut, tot în captivitate, la Nurenberg, în Germania. Mamiferele au ajuns la Constanța printr-un parteneriat, fiind deja antrenate și având o solidă experiență în interacțiunea cu publicul. Puteți vedea reprezentațiile cu lei de mare în fiecare zi, la bazinul vechi al Delfinariului, de la orele 11,30 și 15,30. De la 1 octombrie, tariful de acces este de 20 de lei pentru adulți și 5 lei pentru copiii între 7 și 13 ani. Copiii sub 7 ani au acces gratuit.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions