Published
5 ani agoon
Primăria din Năvodari s-a lăudat ieri, într-un comunicat de presă, că a început plantarea florilor decorative de vară în mai multe zone ale orașului. Inițiativa a fost ilustrată cu un set de fotografii din Parcul Central. Flori viu colorate urmează să fie plantate și în parcul Ion Dobre, la intersecția străzilor Constanței cu Tineretului, în zona blocurilor R8, R9 și R10, la troița de la baza podului peste canal, în sensul giratoriu cu delfini, în piațeta cu ceas și în parcul Front-Canal. Administrația locală anunță că va amplasa ghivece suspendate cu flori pe principalele străzi din oraș. Preocupată să transmită informații cu privire la inițiativa gospodărească, Primăria a omis să spună publicului cât costă întreaga ”distracție”.
Pe lângă publicul larg care se bucură de schimbarea peisajului, trebuie să știți că există la Năvodari trei societăți comerciale care se bucură și mai tare de astfel de inițiative. Vorbim în articolul de față de firmele care udă florile, arborii și gazonul din Năvodari, cu cisterna, pentru sume extrem de atractive. Una din ele este deținută de o femeie pomenită într-un rechizitoriu, prin care fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, a fost trimis în judecată pentru retrocedări frauduloase de terenuri.
8 ore de udat cu cisterna, inclusiv în week-end
Cu doar câteva zile înainte de a se apuca de sădit flori de vară, mai exact pe 4 iunie 2019, Primăria Năvodari a urcat în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) trei anunțuri de atribuire a unor contracte pentru ”udarea plantelor în perioada de plantare, de vegetație, spații verzi din parcuri”. Primul contract a fost atribuit firmei Uni Star SRL, cu sediul în Năvodari, strada T2, nr. 50. La descrierea achiziției, autoritatea contractantă a menționat închirierea unei autocisterne pentru udat spațiile verzi din zona sensurilor giratorii de pe bulevardul Mamaia Nord, strada D13, intrări promenadă, piramide florale, strada Grădinilor, strada Pescărușului, parcul Front-Canal, troița de pe pod și triunghiurile verzi din sensul giratoriu cu delfini. Închirierea cisternei ar fi necesară pentru 1.125 de ore, în perioada iunie-octombrie 2019 și aprilie 2020. Calculată zi cu zi, perioada contractuală ar fi de 149 de zile. La o prestație continuă, cu sâmbetele și duminicile incluse, ar fi vorba de 7,55 de ore de udat pe zi. Pentru acest efort, societatea Uni Star SRL va încasa în total 45.000 de lei plus TVA.
O firmă care a cumpărat de la Matei terenuri provenite din retrocedări
Uni Star SRL este o firmă înființată în anul 1995. Potrivit fișei publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, societatea a derulat anul trecut afaceri de 673.379 de lei, cu 3 angajați, activând în principal în domeniul colectării și epurării apelor uzate. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Uni Star SRL este deținută de Emilia Bancu, o femeie de 56 de ani, născută în comuna Vlădila din județul Olt. Numele Emiliei Bancu, al fiului acesteia, Cristian Bancu, și al firmei Uni Star SRL sunt menționate în rechizitoriul întocmit de procurorul Andrei Bodean de la DNA Constanța (actual șef al acestui parchet) în dosarul retrocedărilor de terenuri de la Năvodari. Principalii inculpați în dosar sunt fostul primar Nicolae Matei și fosta judecătoare Corina Eugenia Jianu. Dosarul – cu un prejudiciu de 26 de milioane de euro – se află în curs de judecată, pe rolul Curții de Apel București. DNA susține că mai multe terenuri din zona turistică a orașului au fost retrocedate ilegal prin hotărâri judecătorești pronunțate de Corina Eugenia Jianu. O parte din terenuri au ajuns pe baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare la firmele și rudele lui Nicolae Matei. Mai departe, o firma deținută de Nicolae Matei a vândut un lot de teren, provenit din retrocedări, la un preț de 16 ori mai mic decât valoarea pieței imobiliare către fiica judecătoarei Jianu. DNA a considerat că tranzacția reprezintă o formă de mituire a magistratului. Alte terenuri obținute din retrocedare au fost vândute de firma lui Matei către un ofițer SIPI, dar și către Uni Star SRL, Emilia Bancu și Cristian Bancu. Faptele s-au consumat în anul 2010. La 9 ani distanță, firma implicată în aceste tranzacții stropește florile de vară din orașul Năvodari. Contractul de 45.000 de lei a fost încheiat prin încredințare directă, fără licitație publică.
Alți bani, alte cisterne
În aceeași zi de 4 iunie 2019, Primăria Năvodari a mai atribuit un contract identic, la același preț de 45.000 de lei plus TVA și 1.125 de ore de udat către Agrolact Oil SRL Năvodari, o firmă care a încheiat exercițiul contabil 2018 cu o cifră de afaceri de 177 de mii de lei, fără niciun angajat, prestând activități în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Agrolact Oil SRL este deținută de Iani Uzum, de 30 de ani, din Constanța (cu 95% din părțile sociale), și de Nicolae Uzum, de 59 de ani, din Săcele (cu 5% din părțile sociale). Potrivit anunțului Primăriei Năvodari, firma celor doi trebuie să ude spațiile verzi de pe strada Constanței – taluzul cu ienuperi, intrarea la stadionul Flacăra și zona blocului C1, spațiile verzi de pe străzile Sănătății, Tineretului, de la blocul 53, de pe strada Midiei, din piațetele Alexandru Dogărescu, Leu și Ceas, din parcul de pe Aleea Trandafirilor.
În sfârșit, Primăria Năvodari a încheiat și un al treilea contract de 45.000 de lei plus TVA, pentru 1.125 de ore de udat cu cisterna, cu SC Dumitru-Pan SRL. Societatea a fost înființată în anul 1994 și are sediul social în comuna Corbu, însă deține două puncte de lucru deschise în orașul Năvodari. Aceasta are ca obiect principal de activitate fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții și este deținută, potrivit datelor înscrise în Registrul Comerțului, de Aurel Niță, de 59 de ani. În anul 2018, Dumitru-Pan SRL a derulat afaceri de 299.243 de lei, având un număr mediu de 5 angajați.
Stați cu ochii pe Ordinea.Ro. Iată ce urmează în serial
Obrazul subțire cu cheltuială se ține. Într-un articol viitor vă prezentăm contractele încheiate de Primăria Năvodari, în luna mai 2019, cu o firmă specializată în ”Lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat”. Vorbim de 3 contracte extrem de generoase, care se referă la cosirea a 90 de hectare de iarbă, toaletarea unui număr de 700 de arbori și stârpirea țânțarilor pe 1.040 de hectare. Va urma!
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.