Viața din spatele gratiilor este, de cele mai multe ori, necunoscută persoanelor aflate în libertate. Și asta, pe de-o parte, deoarece este dificil să-ți imaginezi cum pot trece zilele una după alta atunci când un om este extrem de limitat în a face ceea ce-și dorește. În pușcărie se face, de regulă, ceea ce este legal și normal, am spune noi. Adică, deținuții se trezesc, se spală, mănâncă iar apoi merg la treabă, indiferent unde: la săpat de șanțuri, la turnat betoane, la făcut curățenie în orașe etc. Beneficiul este de ambele părți, atât cel al societății pentru care lucrează, cât și pentru ei: primesc bani și, mai nou, pot beneficia și de reducerea pedepsei. Cred că așa ne imaginăm noi, cei care trăim liber, că ar trebui să decurgă lucrurile. Numai că situația este cu totul și cu totul alta. Nu avem prea multe informații oficiale la zi, dar în decursul anilor trecuți am fost de multe ori în închisoarea de la Poarta Albă și am stat de vorbă atât cu șefii pușcăriei cât și cu mulți dintre deținuți. Oamenii lucrau, unii în incinta închisorii, alții în afara ei. Ce-i drept, erau și deținuți periculoși care nu prea aveau voie să aibă cine știe ce îndeletniciri, numai că timpul a trecut și lucrurile s-au mai schimbat. Acum, cel puțin în această iarnă, când vremea ne-a fost total potrivnică, au existat solicitări ale anumitor primării pentru ca deținuții să iasă și să îndepărteze zăpada depusă în cantitate mare peste tot. De asemenea, au fost și sunt sigură că mai sunt, și deținuți care prestau muncă în folosul anumitor companii, cum a fost cazul lui Gigi Becali. Acesta a primit, în anul 2014, când se afla în închisoare, dreptul de a ”lucra” la Academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi. Nu singur, ci însoțit de mai mulți deținuți. A tras la cârcă? Hmmm, mai puțin contează acest lucru, cert este că a avut posibilitatea legală de a ieși din închisoare. Iar ca el au fost destul de mulți.
# Telefoanele din pușcării, bune la orice
Dar ce-i de făcut cu persoanele care fac afaceri din pușcării, pe spuza celor de afară? Ce-i de făcut cu multiplele telefoane mobile pe care unii deținuți de au? Cum au ajuns în posesia lor? Sunt întrebări, din fericire nu fără răspuns. Pe vremuri, anumite obiecte interzise în închisori erau introduse prin mijloace total neobișnuite. Erau băgate în pâine sau în conserve sau în alte produse alimentare. Dar anii au trecut și ne-am modernizat cu toții. Acum există drone și sunt de multe ori folosite pentru a transporta în închisori obiecte interzise. Nu vorbim despre arme, cu toate că există un semn mare de întrebare și în acest sens. Ne referim însă la telefoanele mobile care s-au introdus și probabil încă se introduc în închisori. Ultimele cazuri înregistrate au fost cele în care din spatele gratiilor, cu sprijin din afară, au fost înșelate mai multe persoane vârstnice cărora li s-a spus că trebuie să dea bani deoarece fiul sau fiica lor a avut belele, fie accidente rutiere fie alte probleme în justiție. Dar au fost prinși și pedepsele lor au fost sporite. Cât va mai continua această situație este greu de spus. Doar în urmă cu câteva zile a fost un caz în care prejudiciul a fost de circa 80.000 de lei. În urma perchezițiilor efectuate cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor, au fost identificate mai multe telefoane mobile și cartele SIM deținute ilegal în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Galați și au fost recuperați 7.000 de lei.
# La Poarta Albă nu au fost înregistrate astfel de cazuri
Cazuri de acest gen au existat la închisori din Tulcea și din alte părți ale țării. Pentru a afla dacă și la Poarta Albă au fost probleme de acest gen, l-am contactat pe purtătorul de cuvânt al penitenciarului, subcomisarul Gabi Botezan. El ne-a spus că nu au avut astfel de cazuri. ”Nu am avut astfel de probleme. Dar noi suntem situați în câmp deschis. Ce măsuri putem să luăm? Doar la punctele de acces în închisoare se pot face verificări!”, ne-a spus Gabi Botezan. Concluziile le puteți trage singuri!
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta