Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Afacerile Primăriei Constanța, acaparate de mafia fostului PDL

Published

on

Scandalurile tot mai dese de la Constanța, stârnite de deciziile controversate ale primarului Vergil Chițac, țin opinia publică ocupată și companiile serioase la distanță. Balamucul de la Constanța (pe care nu are rost să-l mai descriem, fiind cunoscut de toată lumea) profită din plin unor firme controversate care ajung să câștige licitațiile organizate de Primărie, fără concurență sau în condiții de concurență minimală. În articolul de față, analizăm două contracte de lucrări, în valoare cumulată de 3,4 milioane de euro, atribuite de Primăria Constanța către afaceriști din zona fostului PDL. Cele două contracte se referă la modernizarea Liceului Sportiv, respectiv a Teatrului de Stat.

Liceul sportiv și țeapa de la Hidro Salt

Înainte de toate, trebuie să spunem că Liceul Sportiv a intrat într-un program de reabilitare pe vremea fostului primar Decebal Făgădău. În anul 2018, Primăria a atribuit un contract cu acest obiect firmei bucureștene Hidro Salt B92 SRL, la valoarea de 4,9 milioane de lei. La câtva luni distanță, firma menționată a părăsit șantierul, fără să finalizeze lucrările.

În aprilie 2021, aceeași firmă a ajuns să semneze cu actualul primar, Vergil Chițac, un alt contract de lucrări, în valoare de 91 de milioane de lei, pentru modernizarea bulevardului Lăpușneanu. Presa locală constănțeană a opinat că Hidro Salt trebuia eliminată din licitație pentru conduita de la Liceul Sportiv. Însă Vergil Chițac nu a comentat acest aspect. În schimb, primarul s-a organizat să închidă rana lăsată în urmă de această firmă.

Vergil Chițac și Deugene Băiculescu, administratorul Hidro Salt, la semnarea contractului pentru modernizarea bulevardului Lăpușneanu. Sursa foto: Facebook. În perioada Guvernării PDL, Băiculescu a fost implicat în scandalul privatizării fabricii de armament de la Mizil. 

Ca dovadă, tot îl luna aprilie, Primăria a reluat formalitățile pentru desemnarea unui nou constructor. În luna octombrie, după o procedură simplificată, la care au participat doi ofertanți, autoritatea a atribuit un contract pentru restul de lucrări la valoarea de 8,3 milioane de lei plus TVA, ceea ce înseamnă 1,7 milioane de euro. Aproape dublu față de contractul inițial!

Familia Poteraș

Noul contract a fost ”împușcat” de asocierea Nemar Construct General SRL – Nemar Edil-Construct SRL. Cele două firme asociate sunt controlate deopotrivă de Denis-Ioan Poteraș,  fiul fostului primar PDL-ist de la Sectorul 6 București, Cristian Poteraș. Denis deține câte 75% din părțile sociale ale ambelor firme. De asemenea, ambele firme sunt administrate de Aureliana Gîdea, mama lui Denis și fosta soție a fostului primar.

Advertisement
usr

Familia Poteraș. Sursa: Facebook.

Cristian Poteraș a condus Primăria Sectorului 6 București în perioada 2004-2012, din partea PDL. A intrat sărăcuț în Primărie și a ieșit putred de bogat, după o serie de șpăgi, retrocedări frauduloase și licitații aranjate.

În 2009, presa națională a relatat că Primăria lui Poteraș a concesionat Piața Crângași către o firmă manevrată de soțul de atunci al Elenei Udrea, Dorin Cocoș. Mai departe, Cocoș a plătit modernizarea obiectivului către All Plan Construction SRL, firmă deținută, fifty-fifty, de soția primarului Poteraș și de un consilier județean PDL din Prahova. Afacerea a decurs după zicala: ”ia și tu, că mi-ai dat ceva”.

Ca urmare a scandalului iscat pe această temă, în 2010 Aureliana Poteraș a divorțat formal de soț și s-a retras din firmă. Părțile ei sociale de la All Plan Construction SRL au fost cumpărate atunci de două persoane născute în Valea Jiului. Una dintre aceste persoane, pe numele ei Roland Simina, este acum asociată și în grupul Nemar cu Denis Poteraș. Firma a continuat să facă bani grei, în principal de la primării ale căror proiecte erau finanțate de Ministerul condus de Elena Udrea. Numai la Mangalia, această firmă a pus pavele de aproape cinci milioane de euro, din banii livrați de Udrea.

Treaba mergea și scandalul fusese dat uitării. Ca urmare, Aureliana s-a recăsătorit cu Poteraș. La câțiva ani a divorțat din nou, după ce fostul primar a început să fie anchetat pentru retrocedări frauduloase. În 2015, Cristian Poteraș a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Anul acesta a fost eliberat condiționat, scăpând de o parte din pedeapsă, după ce a scris o carte.

Nici fiul Poterașilor nu e ușă de biserică. Denis a primit o condamnare penală cu suspendare, în anul 2019, pentru deținerea de cocaină în vederea propriului consum. Între timp s-a cumințit, iar acum a ajuns să modernizeze liceele Constanței. La finalul ”epocii” Făgădău, Poteraș junior a obținut un prim contract cu Primăria Constanța, pentru modernizarea Liceului Ovidius. Iar mai nou, după cum am explicat, a câștigat și continuarea lucrărilor de modernizare a Liceului Sportiv, de la administrația Chițac.

Concurență între PDL-iști

La Liceul Sportiv, firmele familiei Poteraș au concurat cu grupul Gamaro Construct deținut de fostul PDL-ist constănțean Iustin Fabian Roman.

Advertisement
usr

Așadar, s-au duelat doi foști politicieni din zona PDL. Unul a câștigat procedura. Iar celălalt a câștigat… o altă licitație, cu aceeași valoare de 1,7 milioane de euro, la care a participat de unul singur. Fostul PDL-ist Roman se va ocupa de modernizarea Teatrului de Stat. Și el a mai avut contracte cu Primăria pe vremea lui Făgădău.

Nimeni altcineva, din alte zone politice sau de afaceri, nu a mai participat la cele două licitații. Ipoteza noastră, enunțată la începutul acestui articol, este aceea că scandalurile pe care administrația Chițac se pare că le caută cu lumânarea țin firmele serioase la distanță. Iar situația profită unor familii controversate din fostul PDL.

Rechinul imobiliar Iustin Fabian Roman

Iustin Fabian Roman (47 de ani) a urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân, acolo unde era profesor actualul primar Vergil Chițac. În 2016, fostul profesor și fostul student au devenit oficial colegi de partid, la PNL. În același an, Roman, care era consilier local, a renunțat la această calitate ca să nu afecteze șansele ”amiralului” aflat atunci la prima candidatură la Primărie. Chițac se lupta în teorie cu rechinii imobiliari, iar Roman tocmai cerea, în practică, un PUZ ca să poată construi, ca un veritabil rechin, un mastodont de beton peste o clădire istorică a Constanței.

Clădirea din strada Sarmisegetuza. Fațada vilei Georgescu a fost conservată. Sursa foto clădire: Partidul Verde Constanța. ”La Constanța, istoria se călărește”. Sursa foto medalion: Facebook.

Dar Roman este și un apropiat al lui Gabriel Comănescu, cel care l-a sprijinit pe fostul profesor Chițac să ajungă primar al Constanței. El a participat la petrecerile private ale mogulului (vezi AICI). De asemenea, a fost unul dintre puținii invitați din politică la momentul în care Gabriel Comănescu a devenit consul onorific al statului Azerbaidjan la Constanța (vezi AICI). 

De-a lungul timpului, firmele lui Roman au prestat pentru Tehnoconstruct Marine Operations SRL și Gino Impex SRL, două din companiile controlate de Comănescu. Mogulul a întârziat plățile, cum face de obicei, iar grupul Gamaro a trebuit să se adreseze instanțelor de judecată (dosarele 751/118/2020 și 752/118/2020 ale Tribunalului Constanța) pentru a obține ordonanțe de plată. 

Teren de la Giurgiucanu, asociere cu unchiul lui Sebastian Ghiță

Mai nou, tot potrivit presei locale, Roman a cooptat un fost angajat al mogulului pentru a-i pune pe picioare afacerea hotelieră din Mamaia. Este vorba de hotelul Nyota, construit de Gamaro Black Sea SRL (sursa informației, AICI). În septembrie 2021, Gamaro Black Sea a primit un certificat de urbanism de la administrația Chițac, pentru un nou hotel de 15 etaje, pe care urmează să-l ridice lângă Nyota, pe terenul rămas liber. 

Advertisement
usr

În trecut, această firmă s-a numit Pro-Verbe SRL și a fost deținută de Georgică Giurgiucanu, cel mai mare tunar de la retrocedările lui Radu Mazăre. Ca o paranteză, Giurgiucanu a fost clientul avocatei Felicia Ovanesian, actualmente city-manager la Primărie.

În Gamaro Black Sea, Roman este asociat cu BGD Import SRL București, dar și cu afaceriștii buzoieni Gheorghe Manole și Vasile Domente. Cel din urmă, Domente, este unchiul fostului deputat Sebastian Ghiță, care se ascunde la Belgrad de câțiva ani, de când are probleme penale și duce o luptă împotriva DNA.  

Sponsorizarea de la grupul Nordis

Cu Udrea și Ghiță mai au ceva legături indirecte și cei de la Primărie. În primul rând, trebuie să consemnăm că, anul acesta, administrația Chițac a acceptat o sponsorizare de la grupul Nordis pentru construirea unui parc de fitness pe plaja Modern. Grupul Nordis este controlat de oamenii de afaceri Emanuel Poștoacă și Vladimir Ciorbă. Firmele celor doi dezvoltă un ansamblu hotelier și rezidențial de lux, pe malul Mării, în Mamaia Nord-Năvodari.

Emanuel Poștoacă este un specialist în imobiliare, cu o bună imagine publică. În 2011, el a trecut de la statutul de intermediar de tranzacții la acela de dezvoltator imobiliar, construind un prim bloc de apartamente în cartierul Crângași din Sectorul 6. Sectorul era condus atunci de Cristian Poteraș.

Celălalt asociat, Vladimir Ciorbă, este un afacerist care a avut, în trecut, probleme de natură penală. El a fost arestat preventiv în anul 2015, într-un dosar al DNA Ploiești care se referea la fraudarea unor fonduri europene (canalizarea orașului Comarnic). Acuzatul principal din acel dosar a fost Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta. De asemenea, în același dosar a fost plasat sub control judiciar și fostul deputat Sebastian Ghiță, acuzat de sprijinirea grupului infracțional.

Advertisement
usr

Ciorbă a fost în cele din urmă achitat. El a devenit cunoscut la nivel național, după ce s-a căsătorit cu avocata Laura Vicol, actualmente deputat PSD și președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Vicol a fost în trecut avocata Alinei Bica, prietena intimă a Elenei Udrea, condamnată pentru implicarea în retrocedări frauduloase. Mai mult decât atât, Bica, Udrea și Vicol apar într-o fotografie, la o petrecere privată, alături de un tip din SRI implicat în operațiuni de compromitere a DNA.

Și alte legături

Relevat este și faptul că Felicia Ovanesian – mâna dreaptă a lui Chițac – a fost membră PMP, în vremea când acest partid se contura ca o platformă pentru candidatura Elenei Udrea la alegerile prezidențiale din 2014. De asemenea, mogulul Gabriel Comănescu, cel care l-a sprijinit pe Chițac pentru a ajunge primar, a fost unul din apropiații fostului președinte Traian Băsescu. Președintele l-a luat pe mogul în prima sa vizită la Moscova, în anul 2005. De asemenea, l-a pomenit în confruntările sale electorale din anul 2009, când a punctat că GSP derulează un contract important cu gigantul rus Gazprom. Nu în ultimul rând, Gabriel Comănescu a participat, în 2012, la nunta fiicei lui Traian Băsescu, fiind repartizat la masa mogulilor, alături de soția lui Puiu Popoviciu, de Tiberiu Urdăreanu, Raul Doicescu și Ion Maticiuc, după o consemnare a presei naționale (vezi AICI).

1 – Vergil Chițac și Gabriel Comănescu la o petrecere bahică. Sursa foto: Constanta.info; 2 – Gabriel Comănescu și Traian Băsescu – sursa Luju.ro; 3 – Felicia Ovanesian, membră PMP, în perioada în care acest partid pregătea candidatura Elenei Udrea la președinția României, sursa foto: Facebook.

Toate aceste aspecte ar putea să explice, măcar tangențial, de ce afacerile Primăriei Constanța ajung acum pe mâinile unor afaceriști din zona fostului PDL.

Trebuie să mai spunem că, în luna noiembrie, am solicitat un punct de vedere de la Primăria Constanța cu privire la licitația de la Liceul Sportiv. Luna aceasta, am primit un răspuns pe mail, prin care eram anunțați să consultăm site-ul oficial al autorității locale pentru a afla soluția. Am intrat pe site, unde am descoperit că Primăria răspunsese cererii noastre, dar – atenție – motivase că nu poate transmite răspunsul, neavând o adresă de comunicare. În realitate, adresa noastră de comunicare era precizată atât în antetul cererii, cât și în cuprinsul acesteia. Funcționarii s-au făcut că nu văd ce scria mare, ca să nu ne livreze un răspuns.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions