Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Ajutorarea elevilor nevoiași, nou subiect de dispute locale!

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța se declară îngrijorată cu privire la cuantumul redus al burselor școlare, propuse de Primăria Municipiul Constanța pentru semestrul I al anului școlar 2016-2017. Conform proiectului de hotărâre, care va fi supus adoptării Consiliului Local în ședința din 31.10. a.c., valorile burselor pentru elevi vor fi: bursă pentru performanță – 200 lei/lună; bursă de merit – 35 lei/lună – creștere în cuantum de 10 lei; bursă de studiu – 30 lei/lună – creștere în cuantum de 5 lei și bursă pentru ajutor social – 100 lei/lună. Chiar dacă asistăm la o majorare a cuantumului burselor de merit și studiu, valorile acestora sunt insuficiente raportat la realitățile socio-economice. Încă de la începutul lunii octombrie, AEC a solicitat Primăriei Municipiului Constanța creșterea cuantumului burselor la: 60 lei – bursa de merit; 150 lei – bursa de studiu și 250 lei – bursa de ajutor social. ”O creștere semnificativă a bursei de merit ar avea ca efect creșterea numărului de absolvenți de liceu care promovează examenul de Bacalaureat. Exemple elocvente ale acestei relații de cauzalitate sunt Cluj-Napoca, cu o promovabilitate de 84,27% și o valoare a bursei de 90 lei/lună, Bacău, cu 80,38% și o valoare a bursei de 100 lei/lună sau sectorul 4, cu o promovabilitate de 77,44% și burse de merit în cuantum de 350 lei/lună. De asemenea, suntem de părere că o creștere a cuantumului bursei de merit va atrage după sine o creștere a performanței școlare în rândul elevilor, datorită motivației financiare. Referitor la bursa de studiu, suntem de părere că valoarea propusă de primarul Municipiului Constanța reprezintă un afront la adresa tuturor beneficiarilor. Elevii care primesc bursă de studiu fac parte dintr-o categorie socială defavorizată, provenind din familii unde venitul mediu/cap de membru de familie/pe ultimele 3 luni este mai mic decât salariul minim pe economie. Suma de 30 lei/lună nu îi ajută în nici un fel pe aceștia, având în vedere că se află în risc de sărăcie relativă, iar veniturile familiei sunt utilizate pentru asigurare subzistenței.”, precizează Biroul de presă al Asociației Elevilor din Constanța.

Număr nereal de beneficiari ai burselor

Elevii din Constanța au studiat proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării în ședința de consiliu local din data de 31 octombrie și au ajuns la concluzia că numărul beneficiarilor de burse de studiu și ajutor social este nereal. ”Numărul de beneficiari ai celor patru tipuri de burse, defalcat pe unități de învățământ, a fost comunicat Primăriei Municipiului Constanța de Inspectoratul Școlar Județean, prin adresa nr. 138944/04.10.2016, pe baza informațiilor comunicate de unitățile de învățământ. Dacă în cazul burselor de merit și performanță datele sunt comunicate din oficiu, pe baza rezultatelor școlare, în cazul bursei de studiu și ajutor social este necesară completarea unei cereri și prezentarea unor documente doveditoare. În urma studierii listei cu numărul defalcat de beneficiari, anexă la proiectul de Hotărâre a Consilului Local, am descoperit o situație bizară, și anume faptul că există unități de învățământ, unde nici un elev sau un număr infim beneficiază de bursă de studiu sau ajutor social. Astfel de exemple sunt: Colegiul Tehnic „Pontica”, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic „Traian”, Colegiul Național „Mircea cel Bătân”, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”,  Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „George Emil Palade” etc. Acest fapt este de neacceptat și se datorează neglijenței directorilor unităților de învățământ, care nu au promovat în rândul elevilor și a diriginților perioada și criteriile pentru depunerea dosarului necesar obținerii bursei de studiu sau ajutor social. Asociația Elevilor din Constanța solicită primarului Decebal Făgădău și inspectorului general al ISJ Gabriela Bucovală demarerea unei anchete și tragerea la răspundere a responsabililor care să răspundă patrimonial în favoarea elevilor prejudiciați de neglijența lor.”, precizează Alexandru Manda, liderul acestei asociații a elevilor.  „Pe lângă nenorocul de a proveni din familii cu venituri reduse, de a suferi o boală gravă sau de a fi orfani, unii elevi din municipiul Constanța au și ghinionul de a studia în unități de învațământ cu directori neglijenți, care din comoditate nu au promovat depunerea dosarelor pentru bursele de studiu și ajutor social. Numărul de 128 de beneficiari de bursă de studiu este nereal, în municipiul Constanța fiind mult mai mulți elevi care îndeplinesc criteriile. Solicităm primarului Decebal Făgădău să ia urgent măsuri, în vederea stabilirii numărului real de beneficiari și sancționării celor vinovați de furnizarea informațiilor neconforme cu realitatea.” a declarat președintele Alexandru Manda.

 

Advertisement
usr

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions