Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Alegeri cu miză electorală diferită. Candidații la Primării, azi de la un partid, mâine de la altul

Published

on

Suntem deja în campanie electorală și nimic nu mai poate schimba soarta candidaturilor ce au fost depuse. Doar alegerile vor decide cine va deveni primar într-o localitate , cine va fi consilier și cine vor fi marii sau micii perdanți. Am analizat cu atenție listele depuse de candidați și putem spune că deși ne așteptam la surprize, nu bănuiam că va fi o bătălie atât de mare pentru primării. Cum nu ne așteptam, de exemplu, ca la Grădina să cunoaștem deja primarul.

Gabriela Iacobi este din nou primar ales al comunei Grădina

Cu toate că mai este aproape o lună până la alegeri, avem în județ o localitate în care viața decurge normal, fără tensiunile generate de campania electorală. Putem spune că la Grădina nu se întâmplă nimic politic, deși în toate celelalte localități ale județului totul este alandala din cauza numeroșilor candidați care speră să ocupe fotoliul de primar. Revenim, însă, la Grădina, comună alcătuită din trei sate, respectiv Grădina, Cheia și Casian. Da, este o comună relativ nouă, dacă ținem cont de faptul că s-a reînființat la 1 ianuarie 2005 (până la acea dată, aparținea de Târgușor). Primul primar ales al noii comune a fost Ion Melcea, care reprezenta Alianța Dreptate și Adevăr. La următoarele alegeri, cele din 2008, mandatul de primar a fost câștigat de Gabriela Iacobici, care și-a continuat activitatea ca ales al comunei și după anul 2012. Iar pentru cei care se așteptau ca în acest an ea să piardă alegerile, surpriza ce li s-a pregătit a fost ca o bombă cu efect imediat. Primarul nu are contracandidat! Este singură în această bătălie electorală și va fi din nou primar ales. Nici nu mai contează că va avea 300 sau 700 de voturi. Oricum, ea va câștiga!

La Albești, se bat patru candidați

Advertisement
usr

Cu multă atenție ne-am uitat pe listele de candidați din restul județului, pentru a vedea ce partide au candidați stabili și cine merge cu cine apucă. Și am constatat că cei mai mulți primari în exercițiu, dar și contracandidații lor, provin ba de la o formațiune politică, ba de la alta. Unii au fost primari ai PSD, iar acum – cum nu au mai fost prinși pe lista partidului – au migrat rapid spre altă formațiune politică. Alții au fost cândva aleși pe listele PD-L, iar acum sunt mari liberali, în vreme ce noii aspiranți ba au trecut de la unii la alții, ba nu au făcut deloc politică până la ora actuală.  Un exemplu destul de elocvent al afirmațiilor noastre îl găsim pe lista de candidați ai comunei Albești. Aici sunt patru candidați, din  partea a patru formațiuni politice dar care, fiecare dintre ei, a făcut la un moment-dat parte din alt partid. Părem alambicați și pentru a nu fi, vă oferim date concrete. Pe lista candidaților din această comună găsim patru nume. Este vorba despre actualul primar, Gheorghe Moldovan, despre Viorel Tușa și despre consilierii Olimpiu Cărăuleanu și Marian Gâscan.

Gheorghe Moldovan, primar liberal

Primul de pe lista noastră este primarul în exercițiu, Gheorghe Moldovan. El a fost ales pentru prima oară ca primar în anul 2008, când reprezenta PD-L. În anul 2012, când candida pentru cel de-al dolea mandat, a fost întrebat de ce a trecut de la PD-L la PNL, iar el a răspuns că a fost o decizie foarte grea. “Pot spune că cea mai grea din ultima perioadă a vieţii mele. Dar am făcut acest lucru cu gândul la oamenii comunei, deoarece proiectele începute trebuiesc continuate şi dacă nu ai ajutor de la Guvern nu poţi realiza prea multe.”, afirma el într-un interviu acordat ziarului Cuget Liber. Până să ajungă primar, Moldovan a deținut  cooperativa agricolă Grano Albești. Familia sa se ocupă de cele peste 200 de ha de teren pe care le are în proprietate.

Și ceilalți trei candidați speră să câștige

Marian Gâscan a fost primar – timp de 16 ani – al acestei comune, din partea PSD. Ulterior a trecut la Partidul Conservator, iar în mandatul care tocmai se va încheia a fost consilier. Dar își dorește să candideze din nou, de această dată din partea PRU.  Viorel Tușa a fost  candidat al PD în anul 2004 dar, cum a pierdut alegerile, a decis să plece din țară și s-a îndreptat spre Spania unde a stat câțiva ani. S-a întors de ceva vreme, iar acum va candida din nou, ca și desemnat al PSD. Olimpiu Cărăuleanu este consilier local de două mandate, iar acum speră să câștige poziția de primar. În urmă cu patru ani a candidat din partea PSD la primăria Albești, dar a pierdut. Este candidatul PMP, însă a fost consilier pe listele PNG (în intervalul 2008-2012), apoi pe listele PSD. Candidatul este tânăr, are doar 39 de ani, dar și afacerile îi merg. El are câteva magazine și spune că, exact datorită acestui fapt, este conectat în permanență la problemele locuitorilor. Indiferent cu cine am stat de vorbă, fiecare dintre ei își dorește să facă multe pentru satele acestei comune, respectiv Albești, Arsa, Coroana, Cotu Văii și Vârtop, unde trăiesc peste 3400 de locuitori. Nimic de spus, multe lucruri s-au făcut în aceste localități dar mereu este și altceva de făcut.

Advertisement
usr

La Murfatlar sunt cinci candidați

Cinci oameni politici, cu state vechi de plată și-au anunțat candidatura la fotoliul de primar al orașului Murfatlar. Ca în multe alte localități, și aici lupta între candidați este mare, iar șansele fiecăruia de a deveni primar sunt greu de estimat. Cei cinci sunt: Valentin Saghiu – PSD – actual primar în exercițiu, fostul primar Gheorghe Cojocaru – candidat PNL, viceprimarul Sali Serdai, din partea PND, Remzi Bolat, PMP și Ion Vlădoi, candidat independent. Să nu vă imaginați că vreunul dintre candidați este nou în politică sau nu a avut vreo funcție în primărie. Nicidecum! Dacă este să vorbim despre primii doi, v-am spus deja că sunt actualul și fostul primar. Amândoi speră să câștige și fiecare are un proiect electoral demn de toată lauda. Dar nici ceilalți nu sunt mai prejos. Sali Serdai a fost ales pe listele PNL, partid din partea căruia a câștigat funcția de viceprimar. De ce a plecat de la PNL este greu de spus, dar noua sa formațiune politică s-a bazat pe experiența sa. Nici Remzi Bolat nu este un necunoscut pentru locuitorii din Murfatlar. El este consilier local și a fost ales pe listele PPDD. Cum partidul a rămas cu foarte puțini membri, și Bolat a preferat să adere la o altă formațiune politică, motiv pentru care candidează din partea PMP.  Și ca să nu spuneți că la Murfaltar nu există și un candidat independent, acesta este nimeni altul decît Ion Vlădoi, care s-a aflat în balanță cu Cojocaru, pentru a fi desemnat în alegeri. Cum partidul l-a ales pe cel din urmă deoarece, potrivit afirmațiilor PNL Constanța, acesta avea mai multe șanse de reușită, Vlădoi a decis să meargă singur în alegeri pentru a n-a oară. Dar ca să nu rămână pe dinafară în cazul în care nu ar câștiga primăria, el este și pe lista ALDE la poziția de consilier.

După cum vedeți, așa se face politica. Pentru comunele mai mici contează prea puțin partidul care te promovează, dacă tu ești un om serios, cunoscut și apreciat pentru ceea ce faci în localitate. Lucrurile se schimbă, însă, în cazul orașelor mai mari, unde nu se cunoaște toată lumea și unde, de cele mai multe ori, campania se face după ureche și după pachetele care se dau pensionarilor!

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions