Guvernul a aprobat, astăzi, o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor pentru președintele României și a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.
Prin aprobarea acestui act normativ, Guvernul a stabilit un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare care vor avea loc la sfârșitul acestui an, în completarea cadrului juridic general în vigoare privind alegerile în România. De menționat că, aprobarea acestor măsuri în regim de urgență a fost necesară având în vedere că în cursul acestui an, ca urmare a formulării de cereri de retragere din Corpul experților electorali, a încetat calitatea de expert electoral pentru 3.332 persoane.
De asemenea, au fost prevăzute câteva noutăți în ceea ce privește votul prin corespondență pentru cetățenii români care votează în străinătate, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru alegerile prezidențiale.
„Și aceste noutăți sunt următoarele: cei care au primit un plic cu materialele necesare votării prin corespondență și care, până la o anume dată, diferită de cele două tipuri de alegeri, nu au fost transmise la biroul electoral pentru votul prin corespondență, aceștia vor fi înștiințați de Autoritatea Electorală Permanentă despre acest fapt și vor putea să opteze, să aleagă să voteze la secția de votare la care sunt arondați, să-și anunțe intenția de vot către o anume secție sau direct să voteze la secția de vot cea mai apropiată de domiciliu, de reședința din străinătate pe care o au acești cetățeni români. Dacă vorbim de votul prin corespondență, să amintim că există posibilitatea ca cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să se înscrie pe un site dedicat, site administrat de Autoritate Electorală Permanentă, site care este funcțional de la data de 1 aprilie. Vor putea să opteze pentru unul din scrutine până la sfârșitul lunii septembrie, respectiv până la sfârșitul lunii octombrie. Până în prezent şi-au manifestat intenția de a vota prin corespondență – și noi avem obligația să le trimitem plicurile conținând materialele necesare votului prin corespondență – 1.800 și ceva de alegători pentru parlamentare, 1.900 și ceva de alegători pentru alegerile pentru președintele României. În opinia mea, acesta este un număr foarte mic de alegători care au optat să găsească această cale de a vota prin corespondență. Noi am făcut eforturi consistente pentru a informa cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate că au posibilitatea să voteze și prin corespondență. Fac apel și la dumneavoastră pentru a mediatiza mai mult această posibilitate pe care au cetățenii români să voteze și prin corespondență, pentru că este o modalitate mai facilă în opinia mea și, de asemenea, se ia o anumită presiune de pe secțiile de votare. Dacă tot vorbim de secțiile de votare din străinătate, vor fi organizate peste 900 de secții de votare, mai bine zis 915, așa cum au fost și la alegerile europarlamentare, deci se va păstra același număr de secții de votare pentru străinătate ca la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Evident că sediile unora dintre secții s-ar putea să difere deoarece Ministerul Afacerilor Externe trebuie să găsească secții corespunzătoare. Nu întotdeauna proprietarii, uneori privați sau chiar autoritățile locale, pot să pună la dispoziție același sediu pentru secția de votare. Însă ele vor fi anunțate cu număr, adresă în timp util, atât pe site-ul nostru, pe site-ul Ministerului de Externe, cât și pe site-urile misiunilor permanente ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate. Cam astea sunt principalele lucruri care au vrut să fie reglementate mai precis. Dacă dumneavoastră aveți întrebări, vă stăm la dispoziție.“, a declarat șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Întrebat de jurnaliști dacă vor fi trei zile de vot pentru alegerile prezidențiale în diaspora și două zile în ceea ce privește alegerile parlamentare, Toni Greblă a răspuns: „Două zile şi jumătate – vineri după-amiază, sâmbătă și duminică la primele alegeri pe care le-ați spus, da.“ Reporter: „Deci vor fi două zile şi jumătate la alegerile prezidențiale?“ Toni Greblă: „Este identică prevederea din legea în vigoare, nu a fost modificată deloc. Am căutat să modificăm cât mai puțin din legile existente, deoarece, dumneavoastră știți la fel de vine ca și mine, există și Comisia de la Veneția, există o practică constituțională consistentă în România care interzice modificările cu un an înainte, atunci când ar fi limitate drepturile electorale sau drepturile competitorilor electorali. Prin aceste puține modificări prin ordonanță, sunt modificări numai de ordin tehnic. Ele lărgesc posibilitatea de vot și în niciun caz nu o restrâng.“
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta