Ministerul Agriculturii a transmis o alertă alimentară. În urma unor controale, aproape 40% din firmele verificate au fost prinse că aveau în brânzeturi sau cașcaval grăsimi hidrogenate, ceea ce a dus la aplicarea de amenzi în valoare de 855.000 de lei pentru 110 operatori economici.
Echipe mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) continuă seria controalelor inițiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformității produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate și informațiile oferite consumatorilor, conform unui comunicat de presă al MADR.
De la data declanșării acestor acțiuni, respectiv 21 ianuarie și până la data de 8 februarie, au fost verificate 284 de unități din 18 județe și din municipiul București, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenți economici (reprezentând 39%) prin substituirea produselor obținute din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 855.000 de lei.
În săptămâna 4–8 februarie, 104 de operatori economici au fost verificați în județele Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și municipiul București, din care 34 de patiserii, 38 de laboratoare cofetărie sau patiserie, 19 pizzerii, șapte fast-food-uri, patru restaurante sau catering și două magazine alimentare.
Din cele 104 unități verificate, 47 unități (45%) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialități obținute din grăsimi hidrogenate și informau că preparatele conțin diferite categorii de brânzeturi sau cașcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar și pentru alte abateri de la legislația sanitar-veterinară au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 194.000 de lei.
„Prin verificările efectuate se confirmă persistența fenomenului substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialități obținute din grăsimi de altă origine și al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de eradicare a acestora”, au subliniat reprezentanții MADR.
sursa: stiripesurse.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta