Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

Alexandru Rafila: ”Nu știu cine a lansat ideea testării în masă a elevilor, eu am fost de la început împotrivă”

Published

on

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbeşte, în exclusivitate la Punctul Culminant de la Romania TV, despre corupţia din spitale, probleme drogurilor, ameninţarea noului val de Covid venit la pachet cu gripa şi situaţia investiţiilor din spitale cu banii din PNRR.

Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat, în primul rând, cum vede problema drogurilor în România și ce soluții ar propune.

”Este foarte preocupant si pe mine cel mai mult ma preocupa copiii si adolescentii. Aici sunt doua componente. Un consumator obisnuit este o persoana bolnava. Eu ii tratez ca pe bolnavi si pentru o solutie am nevoie de colaborarea lor si a familiilor, pentru a-i putea ajuta cu psiholog sau medicamntos. Accesul la psihoactive este de competenta politiei, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are nici capacitatea sa se ocupe. Romania are foarte putine centre, cele mai multe sunt private. Noi avem reteaua spitalelor de psihiatrie. Dar centre de reabilitare sunt putine, avem doar doua. Am vorbit sa facem maimulte, macar unu pentru fiecare judet. Si nu vor fi legate de activitatea Ministerului de Interne, ca sa nu existe reticente, ca nu ma duc ca ma ia politia. Nu stiu cine a lansat teoria testarii in masa, dar eu am fost de la inceput impotriva, pentru ca, in primul rand, nu mai exista nicaieri. Si presupune foarte multe costuri si nu aduce niciun beneficiu”, spune ministrul Rafila.

Despre consumul de pastile cu prescripție

”Era vorba despre medicamente expirate, care trebuiau distruse, doar ca el le-a bagat pe piata. Nu trebuie sa plecam de la premisa ca doctorii nu trebuie sa mai prescrie. Exista retete cu regim special pentru asa ceva si acelea se retin in farmacie si trebuie sa coincida cu ce a iesit din farmacie. Daca exista fapte penale prin care aceste pastile ajung pe piata, ca sunt si pe internet, e de competenta politiei. Chestia asta ne pune probleme. Asta e si o chestiune de educatie, pe care nu ai cum s-o depasesti. Un copil la scoala nu face educatie pentru sanatate. Exista cursuri optionale, pe are le acceseaza doar 5% dintre copii. Si acolo nu se invata doar igiena, dar si ce inseamna un consum de droguri. Am vorbit si cu doamna Deca sa incepem un program in scoli de educatie pentru sanatate. Auzeam pe cineva ca trebuie facute in liceu preventie antidrog. Pai e tarziu in liceu. La heroina, consumatorii impart seringi, si aici se transmit HIV, hepatita B, hepatita C, boli cu transmitere sexuala, si astfel creste foarte mult si riscul de boala cronica de rinichi.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions