Politica
Alianța Național Țărănistă, scrisoare deschisă pentru Guvernul Orban
Published
5 ani agoon
By
Tatian Iorga
Perioada dificilă prin care trece omenirea din cauza pandemiei de coronavirus lasă urme adânci asupra societății. Pentru ca România să facă față cu brio acestei situații, conducerea Alianței Național Țărăniste a adresat o scrisoare deschisă conducerii Guvernului în care cere adoptarea de urgență a unui pachet de măsuri socio-economice, menite să atenueze din efectele negative asupra societății.
„Scrisoare deschisă
adresată Excelenței Sale Domnului Prim Ministru al Guvernului României Ludovic Orban
D-sale Domnului Ministru de Interne Marcel Vela.
Stimate Domnule Prim Ministru,
Stimate Domnule Ministru,
Alianța Național Țărănistă, este conștientă de imensa responsabilitate care apasă pe umerii Dumneavoastră și ai membrilor Guvernului României. Noi ca partid politic, ne exprimăm întreaga încredere că țara este condusă în direcția bună, iar prin măsurile pe care urmează să le adoptați vom traversa, cu toții, cu bine atât criza Covid 19, cât și restul situațiilor care se vor ivi atât pe parcurs cât și după. Ne permitem, cu tot respectul și înțelegerea efortului pe care îl depuneți, să vă solicităm, ca în măsura timpului limitat pe care îl aveți la dispoziție, să vă aplecați asupra câtorva propuneri pe care ne permitem să vi le supunem atenției.
În domeniul sanitar
Este remarcabil efortul financiar pentru susținerea sectorul medical, însă, nu este suficientă doar alocarea bugetară în sine, ci aceste sume trebuie efectiv și fără întârziere să ajungă la dispoziția unităților sanitare pentru a fi folosite pentru pregătirea tratării cazurilor de infecție. Alocarea trebuie direcționată efectiv către unitatea spitalicească, indiferent de confirmarea cazurilor de pacienți infectați sau nu, astfel încât unitățile sanitare să fie pregătite pentru momentul zero, al apariției primului caz de Covid 19, pe unitate medicală.
Implementarea în cel mai scurt timp al unui program național de distribuire a unor produse de maxima necesitate în mod gratuit fiecărui cetățean (o soluție este prin medicii de familie, pentru a se evita haosul în procesul de distribuire). Aceste produse vor fi in mod obligatoriu: măști reutilizabile și dezinfectant.
Implementarea unui program național privind tratamentul cazurilor ușoare la domiciliu prin supraveghere online sau telefonica (“tratează covid la domiciliu”). În acest sens înființarea unei linii telefonice speciale, prin care să se păstreze legătura cu persoanele infectate. Programul trebuie implementat pentru pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, tratabile la domiciliu. Aceștia vor fi monitorizați, li se va impune obligativitatea rămânerii la domiciliu și obligația de confidențialitate în vederea evitării panicii în comunitatea restrânsă. Se vor degreva în acest mod spitalele care în perioadele de vârf a epidemiei, probabil că nu vor mai putea să facă față.
Achiziționarea cât mai urgentă de teste (inclusiv teste rapide) astfel încât să poată fi testată toata populația, care solicita testarea. Testarea trebuie făcută în paralel cu derularea programului “tratează covid la domiciliu” îndeosebi pentru pacienții asimptomatici așa cum am precizat mai sus. Doar în acest mod vom putea cunoaște care este situația reala evitând la maxim contagierea intre membrii familiei și între aceștia și alte persoane care nu știu că sunt purtători de virus și în consecința nici nu se tratează.
Organizarea unui sistem de asistare a familiilor în cadrul cărora ambii părinți sunt cadre medicale, prin asigurarea de personal remunerat de către stat, ori pe bază de voluntariat care să asigure asistarea copiilor acestor familii, la domiciliu.
În domeniul economic
Subliniem că orice amânare, chiar la nivel de ore, a Adoptării, dar și mai important a publicării în Monitorul Oficial a actelor normative, poate adânci criza economică în care se poate cufunda România. Față de actuala stare de fapt și măsurile luate de către Guvern, ne permitem să vă propunem:
Amânarea la plată a obligațiilor fiscale, măsură discutată de către Guvern, este de natură să ofere societăților comerciale un plus de capital cu care ar putea traversa starea de urgență. Ieșirea din starea de urgență, va duce la revenirea la starea de normalitate, din punct de vedere al obligațiilor fiscale. Această amânare la plată a obligațiilor bugetare, va avea un efect devastator asupra societăților comerciale, deoarece în luna imediat următoare încetării stării de necesitate, obligațiile acumulate, vor deveni scadente. Acest fapt va duce la falimentul în masă a societăților comerciale. Ținând cont de acest fapt, vă solicităm în mod respectuos să aveți în vedere o eșalonare a acestor obligații fiscale (atât TVA cât și alte tipuri de impozite și taxe datorate) pe o perioadă de 6 – 12 luni, după încetarea stării de urgență.
În măsurile de sprijin au fost omise categoria liber profesioniștilor din domeniul juridic. Liber profesioniștii din domeniul juridic, atât avocații, executorii cât și notarii, nu vor avea nici un fel de activitate în perioadă de criză, deci în mod clar venituri spre zero în această perioadă. Este necesar ca toate aceste profesii liberale să beneficieze atât de o amânare la plată cât și de o eșalonare a obligațiilor fiscale. În cazul profesioniștilor din domeniul dreptului, care sunt organizați sub forma de persoane civile ori chiar societăți cu răspundere limitată specifice organizării respectivei profesii, aceștia au angajați, care nu vor beneficia de prevederile referitoare la șomajul tehnic, precum si de alte masuri de protecție a salariaților angajați cu contract individual de munca, nefiind incluși în categoria de profesioniști afectați de criză. Vă propunem să aveți în vedere această importantă categorie profesională, în vedere includerii, în categoria subiecților care vor beneficia atât de amânarea obligațiilor, cât și de prevederile de suport financiar pentru șomajul tehnic.
Amânarea ratelor persoanelor fizice și juridice către instituțiile bancare și non bancare. Amânarea ratelor este de natură să ducă la o scadență a tuturor acestor rate amânate, în prima lună după ridicarea stării de urgență, fapt care va duce în mod direct și nemijlocit la imposibilitatea plății acestora, atât de către persoanele fizice cât și de către persoanele juridice. Soluția în acest caz, este suspendarea pe durata stării de urgență a contractelor de creditare cu instituțiile bancare și non bancare, cu prelungirea automată a contractelor de creditare, cu lunile de stare de necesitate. Acest act trebuie asumat de către Guvern, pe cale de OUG, ca o soluție specială, în condiții speciale.
Înghețarea cursului valutar și a indicelui ROBOR la 3 și 6 luni, astfel încât să fie preîntâmpinată deprecierea accelerată a monedei naționale și protejarea agenților economici.
Semnătura electronică
În aceste momente semnătura electronică, este esențială în desfășurarea unor relații comerciale și pentru interacțiunea cu structurii administrative, pe perioada stării de urgență. Procedura de obținere a semnăturii electronice, la data curentă, este desfășurată de către societăți comerciale, iar procedura implică completare și depunerea atât a unei cererii cât și a unei documentații stufoase iar emiterea durează între 2 și 3 săptămâni. Vă solicităm să aveți în vedere preluarea procedurilor de emitere, pe perioada stării de urgență, de către STS și ICI, urmând ca toate documentele să fie depuse strict on line (la data curentă implică tipărirea și semnarea de formulare), iar semnarea acestora să fie făcută prin identificarea și validarea facială a solicitantului (web cam) prin comparare cu baza de date din evidența populației. În lipsa acestei modalități de operare, se riscă blocarea completă a atât a tranzacțiilor comerciale cât și a procedurilor de depunere a diverselor documente la autoritățile locale și cele publice, inclusiv în vederea obținerii certificatului de atestare a stării de necesitate sau altor documente oficiale a căror emitere poate fi urgent necesara în actuala conjunctura.
În domeniul justiției
În cursul acestui an, bunul mers al activității instanțelor a avut întâi de suferit datorită protestului magistraților, care în unele cazuri s-a întins din ianuarie până în martie, iar mai apoi din nou datorită măsurilor de combatere a infestării cu corona virus, acum activitatea instanțelor fiind suspendată în proporție de 90%. Riscul este ca în acest an, activitatea de judecată să nu se mai desfășoare deloc, ori la o scara foarte redusă, datorită faptului, că va urma vacanța judecătorească, iar primele termene de judecată efectivă, vor fi în lună septembrie, fapt care va duce la un blocaj și al relațiilor comerciale, dar mai ales la o supraaglomerare a instanțelor. Măsura adoptată de către CSM a dus practic la blocarea întregului acces la justiție, drept garantat prin Constituție și amânarea chiar a cauzelor care nu presupuneau contradictorialitatea și prezența părților, în sala de judecată. Este necesar ca Guvernul să intervină și să modifice pe cale de OUG cadrul legislativ privitor la:
– desfășurarea cauzelor de judecată, astfel încât ședințele de judecată săse poată desfășura prin videoconferință/aplicație de comunicare în timp real, iar procedura de judecată astfel desfășurată să fie arhivată ca piesă a dosarului de judecată. Pe calea sistemului de videoconferință ori prin aplicații de comunicare video, se poate astfel asigura caracterul de oralitate al dezbaterii și poate fi deblocat sistemul de justiție din România. Subliniem că sistemele de videoconferință sunt uzitate la data curentă de către instanțe la audierea martorilor în materie penală. Precizăm că fiecare instanță are un departament IT care poate implementa această soluție.
– comunicare actelor de procedură să fie făcută prin email;
– judecarea cauzelor care nu implică caracterul de contradictorialitate și prezența părților.
În domeniul administrativ
Simplificarea procedurilor și accelerarea procedurilor de testare și omologare a produselor necesare combaterii infecției cu corona virus, și reducerea termenelor de procesare a documentației aferente pentru produse care provin din spațiul extra-comunitar. În momentul de față nu a fost adoptată nici o procedură de simplificare a acestor proceduri fapt care constituie o piedică în aprovizionarea cu materiale atât de necesare protejării personalului medical și a cetățenilor în momentul de față.
Ne permitem să vă asigurăm de întreaga noastră înțelegere și de întreg suportul nostru.“, se arată în scrisoarea semnată de președintele Alianței Național Țărăniste, Radu Ghidău.