Planuri, proiecte și schițe, cam la asta se rezumă mai toate „realizările“ administrațiilor publice locale și centrale din România. Ce-i drept, la capitolul proiecte suntem campioni. Mai prost stăm cu partea practică. Aproximativ în aceste coordonate se încadrează administrația publică din Constanța, care ne tot vorbește de ceva vreme de concepte de dezvoltare a urbei, cum ar fi cel de „Smart City”. Acum, mai nou, Făgădău și compania vin cu cu o altă expresie futuristă „regenerare urbană“, care ne amintește de o altă promisiune măiastră a primarului Constanței: „strada Ştefan-cel-Mare va arăta ca o junglă urbană“. E adevărat, strada Ștefan cel Mare a devenit, între timp, o junglă urbană, dar nu în sensul bun al cuvântului.
Referitor la proiectul de regenerare urbană, potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Constanța, autoritatea locală ne spune că își propune să schimbe la față cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia, dar și Zona Peninsulară. Concret, notează Primăria, pentru ca proiectul să se concretizeze iar orașul să arate din ce în mai bine, municipalitatea a apelat la ajutorul specialiștilor în urbanism ai Băncii Mondiale, în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat în acest sens, care au prezentat astăzi un pachet de ghiduri cu propuneri pentru îmbunătățirea spațiului urban din orașul nostru.
„Constanța devine astfel, primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială un pachet complex de instrumente de regenerare urbană“, se arată în comunicatul Primăriei.
La întâlnirea organizată de Primăria Municipiului Constanța împreună cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România, al cărui președinte executiv este primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, au participat directorul asociat al Băncii Europene pentru Dezvoltare, Venera Vlad, membri FZMAUR România, experți ai Băncii Mondiale dar și arhitecți și urbaniști.
„Este pentru noi o bucurie să vedem că o dezbatere aplicată, o dezbatere în care sunt implicate autoritățile locale, autoritățile centrale, Banca Mondială, BERD, vine să arate necesitatea existenței Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane, un organism care are un rol extrem de important. Constanța este mândră că a înființat prima Zonă Metropolitană în anul 2005 și că modelul nostru a fost implementat și în alte zone. Trebuie să intrăm într-o logică de planificare. Pentru obiectivele mari trebuie să existe o planificare din timp, o consultare prealabilă, o diseminare a dorinței comunităților de a implementa proiecte mari care nu se întâmplă însă peste noapte”, a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.
„Constanța este primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială și experți în urbanism un pachet complex de instrumente de regenerare urbană. Ghidurile vor fi utilizate pentru a gândi împreună modul în care orașul se va schimba la față pentru a crește calitatea vieții locuitorilor dar și pentru a deveni mai atrăgător pentru investitori și pentru cei care doresc să se mute aici”, a declarat Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare urbană din cadrul Băncii Mondiale.
„Domnul primar Decebal Făgădău are foarte multe proiecte, o parte s-au realizat deja cu fonduri europene, altele cu resurse proprii sau alte surse atrase. Planul de mobilitate urbană este un plan pe termen lung și se poate adapta de câte ori este nevoie”, a declarat doamna Venera Vlad, directorul asociat al Băncii Europene pentru Dezvoltare.
Ghidurile prezentate astăzi cuprind idei cu intervenții de impact, asupra spațiilor publice și de locuit, cu elemente peisagistice menite să transforme aceste zone în puncte de atracție vizuală și socială, mai notează Primăria.
Sursa foto: Primăria Constanţa
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta